Oscarnatten oppsummert

Natten søndag 24. februar gikk den årlige Oscar-utdelingen av staben, og alle som er litt interessert i film hadde lest om den kronglete veien til årets utdeling. Etter å ha trukket tilbake ideen om en “populærfilm”-kategori, mistet Kevin Hart som konferansier og trukket tilbake forslaget om å kutte enkelte av kategoriene, var det mange som var spente på å om årets utdeling ville gå bra. Oscarutdelingen har i løpet av de siste årene møtt kritikk for å være for lite inkluderende, for politiske, eller rett og slett for langtrukket og kjedelig. Alle disse forutsetningene til tross, klarte de å holde en tre timer lang utdeling uten noen særlige skandaler eller tabber. Her er årets høydepunkter:

Olivia Colemans tale:

Mange la merke til Olivia Colemans tale i periodekomedien The Favourite, og under Oscar-utdelingen stakk hun av med prisen for beste skuespillerinne. En nokså sjokkert og overhveldet Coleman kom seg etterhvert opp på scenen og ga det mange har omtalt som “den beste oscartalen noensinne”. Det er nærmest umulig å ikke være glad på hennes vegne når du ser hvor mye dette har betydd for Coleman:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hy8z_Tq_VHo

 

Rami Malek vant beste mannlige skuespiller

Bohemian Rhapsody ble årets mest sette film på norsk kino i 2018. Filmen hadde premiere i starten av november, og går fortsatt på kino i store deler av landet. Det var mange kritikere som ikke var helt enige med akademiets avgjørelse i å nominere filmen i så mange kategorier til årets utdeling, men få har vært uenige i at Rami Maleks prestasjon som Freddie Mercury var strålende. Det kom også frem blant akademiet da Rami Malek kunne gå opp på scenen og ta imot en oscarstatuett for beste mannlige skuespiller.

https://www.youtube.com/watch?v=iy4GL6RtVOk

 

Elefanten i rommet

Kveldens store samtaleemne er likevel spart til den største kategorien av dem alle: “Best Picture”. Green Book stakk av med prisen for årets beste film, og det dukket med en gang opp mange ulike synspunkter om dette var filmen som hadde fortjent å vinne. Filmen har møtt kritikk tidligere for å være en film som er for “trygg”. Den har blitt omtalt som en film som takler temaet om rasisme for lett, og at filmen har en “hvit engel” som skal redde en mørk mann fra rasisme. Andre mener filmen viser et friskt perspektiv på rasisme som bakgrunnstema, og mener filmen handler mer om et vennskap som ikke har noe med hudfarge å gjøre. Green Book var lenge en av kritikernes favoritt for å stikke av med prisen, og det var ingen voldsom overraskelse å høre navnet bli ropt opp. Mahershala Ali vant også beste mannlige birolle for sin rolle i filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=cZC140dC8Ps

 

Poppins, Queen og døde kaniner

Til tross for at Oscarutdelingen ikke hadde en bestemt konferansier som kom frem og snakket om de ulike kategoriene, fungerte sendingen veldig godt. Løsningen ble at kjendisene som kom frem for å presentere de nominerte, også snakket om kategorien de presenterte, og flere morsomme mellominnslag ble lagt inn. Hele utdelingen ble startet med en opptreden av ingen ringere enn bandet Queen, med Adam Lambert som fylte Freddie Mercurys posisjon som frontsanger. Keegan-Michael Key kom ned fra taket som Mary Poppins da han skulle presentere sin kategori, og Melissa McCarthy kom inn med Brian Tyree Henry i hvert sitt kostyme som var en blanding av alle kostymene i “beste kostyme”-kategorien.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Jsi_Rd2OVFU

https://www.youtube.com/watch?v=XwbCfVEB5EM

 

Alt i alt var det en veldig vellykket utdeling, med få overraskelser. Årets utdeling vil sannsynligvis gå ned som en av de minst kontroversielle Oscar-utdelingene på lenge! Hvis du vil høre mer fra Oscar-oppsummerigen vår, kan du høre den i den nyeste podcasten vår her:

Siste podcaster

 

 

Anbefalte artikler