De beste filmene fra 2018

2018 var et år fult av filmer. Vi så gode filmer, vi så dårlige. Nå som året er omme, tenkte vi i Kinosyndromet det var på tide å kåre de beste filmene fra det forrige året. I sammenheng med at den gjeve Oscar-utdelingen er under en måned unna, hadde vi nylig “Kinosyndromets Filmpris”, hvor vi kåret de beste skuespillerne, skuespillerinnene, regissørene, kinematografien og filmene fra det forrige året. Du kan høre alle kandidatene vi valgte ut i podcasten i bunnen av teksten.

De filmene vi har valgt ut som kandidater for beste film fra 2018 var filmer som kom ut på norsk kino i 2018. Det vil si at filmer som kom ut i 2018, men som ikke kom ut i Norge før i starten av 2019 ikke regnes med i utdelingen.

Phuongs valg: Capernaum

Skuespillet i filmen er ekstremt god, spesielt Zain Al Rafeea i hovedrollen, filmen føles så ekstremt ekte at jeg begynte å tvile på om dette var fiksjonelt i det hele tatt. Filmen griper deg med en gang fra starten av, og den lar deg ikke gå selv etter filmen er slutt, man ender opp med å tenke på filmen en god stund etter. Premisset til filmen er også utrolig interessant: 12 år gammel gutt saksøker sine foreldre for å ha bragt han til verdenen -hvor utrolig spennende er ikke det? Hele filmen er en opplevelse som vi ikke får oppleve så ofte på kino, som gjør den til min beste film fra 2018

Terjes valg: Roma

Roma er et filmatisk mesterverk som fra utsiden kan se ut som et lavbudsjetts hobbyprosjekt, men som i virkeligheten bør debatteres som én av fjorårets best orkestrerte og mest kalkulerte filmer. Regissør Alfonso Cuarón (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men, Gravity) tar deg med inn i Mexico Citys gater på 70-tallet, hvor han selv vokste opp. Og takket være en lydkulisse og en cinematografi som nærmer seg Mad Max eller The Revenant mer enn det man vanligvis assosierer med spansktalende sorthvittfilmer nesten uten kjente skuespillere, blir man bare transportert inn i Cuaróns magiske verden. Men noen fantasyhistorie er det ikke, dette er én av de dypeste og mest hjerteskjærende filmene du vil se på lenge.

Karens valg: Spider-Man: Into the spiderverse

Det er mange grunner til at jeg valgte denne filmen som den beste filmen fra 2018. For det første følte jeg at den brakte noe nytt til animasjonsverden som vi ikke har sett før. Den våget gå bort fra den “glatte” pixar-lignende stilen som vi vet har gjort det utrolig bra de siste årene, og gå sin egen retning. Regissørene bak filmen, Peter Ramsey, Rodney Rothman og Bob Persichetti valgte motion blur i animasjonen, som vil si at bildene ble mer “stakkato” og animasjonen ble mindre flytende. Dette kunne endt dårlig, men heldigvis visste de hva de drev med. De ønsket å pushe grensene, og resultatet ble en animasjonsform som ser ut som tradisjonell todimmensjonell animasjon lagt over moderne tredimmensjonell animasjon. I tillegg har filmen en helt banebrytende vakker fargepallett og cinematografi. Hadde du stoppet filmen på hvilket som helst tidspunkt, kunne du printet ut en plakat av det, for det er så vakkert og stilistisk. Jeg synes også filmen var utrolig morsom, og taklet fint å fortelle oss en litt utradisjonell fortelling om superhelten som har vært elsket av folk siden 1960-tallet. Det kunne blitt overdrevent med mange ulike karakterer, men det fungerte utmerket. Jeg storkoste meg under hele filmen, og håper virkelig folk ser denne filmen!

Vil du høre resten av prisutdelingen vår? Du kan høre den her:

https://open.spotify.com/episode/74cC3q0IDO6bNwQRNvE77K?si=p8P5fr-mTYmkytcTUVHiKg

Anbefalte artikler