2019, Se Opp!

2018 har vært et knallgodt år i musikkverden, og mangt et band har vist hva de er gode for. Det betyr derimot ikke at 2019 kommer til å være noe verre, og i den anledning har vi plukket ut en håndfull artister vi tror kommer til å bryte igjennom i 2019. Klarer du ikke vente med å høre på de? Du finner den tilsvarende spillelisten nederst i saken.

Pikekyss spiller lettbeint indierock ala. No.4 og Razika (Bilde: Ole Martin Halvorsen)

Pikekyss

Det Oslobaserte bandet Pikekyss, er kanskje en av de mest soleklare innleggene på denne listen. Gjennom fengende gitarer og velformulerte tekster, leverer bandet sommerlig indiepop som sender tankene i retning tidlig Razika og No. 4, noe som videre forsterkes gjennom Alma Husebys sterke vokaler. Det er vel alt dette som også har ført til at de nå i slutten av november ble radiolistet på P3, samt blir å spille på bransjefestivalen Trondheim Calling i overgangen januar-februar neste år. Med sin radiovennlige og lett diggbare musikalske intrykk, er dette et band vi har stor tro på i året som kommer.

Mall Girl

Med sin poppete støyrock, kommer Oslogruppen Mall Girl for å redde fremtiden til norsk shoegaze. Poppete riff, forførende vokal, hardtslående trommer, og en god dose gitareffekter brukes til maks effekt for å skape en dansbar og rytmisk lydvegg av fet musikk. Derfor blir de å finne på både by:larm og Trondheim Calling neste år. Med sterke liveprestasjoner og et variert lydbilde blir Mall Girl en gruppe det blir gøy å følge med på fremover.

Derin

På klassiske, 90-tallsinspirerte beats leverer bergenseren Derin frekke raptekster med høy sprettfaktor, noe som også gjorde at han sprengte kapasiteten på konsertscenen Victoria under Vill Vill Vest tidligere i år. Med sin lekne flow og underholdende tekster, vekkes assosiasjoner mot Will Smiths debutalbum Big Willie Style fra 1997. Med en nysignering til bergenslokale Coffee Makers Management i baklomma, ser 2019 ut som et lyst år for raptalentet Derin.

JUNO

Gjennom en god miks av poppete jazz, rytmiske instrumentaler, og diverse hiphop-elementer, viser trondheimsbaserte JUNO bred musikalsk mestring. Om disse skal kunne sammenlignes med noen, må det være popjazzerne i GURLS. Med rykende ferskt og nyinnspilt materiale klart til deres kommende opptreden på Trondheim Calling, og sin eksperimentelle fremtoning som setter spørsmålstegn med hva vi kaller musikalsk arrangement, stiller JUNO sterkt for neste år.

Anna Kajander er en av artistene vi tror kommer til å gjøre det stort i 2019 (Bilde: Ylva Teigen Aas)

Anna Kajander

Med et tekstunivers som kan minne om Kaja Gunnufsen på sitt mest sårbare, synger Anna Kajander rolig og følsom songwriter-pop. Gjennom sin svale stemme og nordnorske sjarm, viser hun oss inn i intime historier det er lett å kjenne seg igjen i. Og det er denne jordnære sjarmen som gir henne det samme nordlendingsglimtet tidligere skimtet i Sondre Justad. Med listetopp i Norway Viral 50 på Spotify i lommen og plass på Trondheim Calling som demoartist allerede i begynnelsen av februar, tror vi dette er en artist å merke seg i 2019.

Pen Gutt

Cocky, selvforhøyende, og særdeles morsomt er vel den beste beskrivelsen på raptalentet Pen Gutt fra Bærum. Håkon Stubberud, mannen bak navnet, kom frem til brandingen etter at han selv syntes han var den feteste personen han kjenner, og det er mye det tekstene hans også går på. Med sine synthdrevne beats har han rukket både å imponere på Vill Vill Vest i høst, samt å skaffe seg innpass i vårens by:larm i Oslo, begge tegn på at Pen Gutt er et navn en skal se opp for i 2019.

Amalie Holt Kleive

Bergensbaserte Amalie Holt Kleive leverer gjennom sin norske elektropop et friskt innskudd i en ellers så engelskdominert sjanger. Med sin trolske stemme og eksperimentelle komposisjon, trekker musikken tankene inn mot Theodor Kittelsens malerier og tåkefylte skognetter. Amalie viser oss i en revitalisering en ellers så synthbasert sjanger, noe hun gjorde med glans både på Vill Vill Vest, samt den senere releasekonserten for andresingelen tidligere i år. Derfor er Amalie Holt Kleive ett navn det kan være verdt å merke seg i 2019.

Earth Moon Transit

Drømmende gitarbasert indiepop er det som karakteriserer Trondheimsgruppa Earth Moon Transit best. Med sterke lo-fi tendenser, kan de minne om en mer jordnær fremtoning av Chain Wallet mikset inn med en god dose eksperimentalisering og gitareffekter. Resultatet er en svevende mikstur av drømmepop det er lett å falle for, noe som nok også er en av grunnene til at de er booket som demoartist til Trondheim Calling i februar.

Larsiveli er kanskje en av norges sterkeste raptalenter for tiden (Bilde: Øyvind Holmboe Basmo)

Larsiveli

Horten-rapperen Larsiveli har lang erfaring fra rap-gamet, og har lenge hatt monikeren “din favorittrappers favorittrapper”, dette til tross for relativt liten following ute blant oss dødelige. Dette er imidlertid i ferd med å endre seg. Etter å ha blitt satt på kartet av hiphop-samlealbumet Vin og Rap, fulgte han i høst opp den følsomme og sterke “Dykker dypt”, som skaffet ham innpass på by:larm som en av artistene å virkelig se frem til. Fortsetter Larsiveli i dette sporet, kan han i 2019 snike seg inn på tronen som norsk raps beste tekstforfatter.

Otha

Oslobaserte Otha spiller lettbeint klubbdisko med høy dansfaktor. Med drømmende synth og og silkemyk stemme fungerer musikken hennes både i ville dansegulvtilstander og en noe senere mer sliten dansesetting på det påfølgende nachet. Det er kanskje derfor hun ble plukket opp av Pitchfork som noe av det virkelig store å se frem til når hun spiller på by:larm i overgangen februar-mars. Og der sier vi oss helt enig, Otha er definitivt noe du burde merke deg, både i by:larm-sammenheng, og som en artist vi kommer til å høre mer om i 2019.

Honourable mention: girl in red

girl in red har bemerket seg stort dette året. Med virale singler store langt utenfor norske landegrenser, og en knallsterk avslutning på P3 gull tidligere i år, har hun virkelig fått satt navnet sitt på kartet. Det er kanskje derfor vi måtte vurdere henne for stor til denne listen, skapt av et radioprogram som tross alt skal fokusere på undergrunnsmusikk. Gratulerer med et sterkt år Marie, det har du vist at du har fortjent.

Her finner du spillelisten vår med alle artistene. Juno har dessverre ikke sluppet noe på Spotify enda, men vi oppdaterer så snart de legger ut noen låter der også. De kan du ellers finne på soundcloud.

Husk også å følge den offisielle spillelisten på Spotify, som du finner link til her

Anbefalte artikler