Ta av hatten, Landmark kommer!

“Poekhali” ropte Yuri Gagarin 12. april 1961 som verdens første mann i rommet . På lørdag låner Landmark uttrykket, som kan oversettes til “La oss dra”, når de tar over alle lokalene i Bergen Kunsthall og fyller de med eksperimentelle konserter, forestillinger, workshops og DJ-sett.

I ulike rom og på ulike vilkår skal både kunstnere og publikum bryte baner og omskrive regler – med feministisk science-fiction som inspirasjonskilde.

I samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk, Nymusikk Bergen, Konsept (X), Playdate og Utmark har Landmark samlet sammen de mest spennende kunstnere om dagen for å ta publikum med på en reise gjennom, kanskje også forbi, tid og rom. I ulike rom og på ulike vilkår skal både kunstnere og publikum bryte baner og omskrive regler – med feministisk science-fiction som inspirasjonskilde.

Før dørene åpner og Landmark tar av kl 20:00 kan du varme opp høyre hjernehalvdel med samtaler og eksperimentering sammen med endagsfestivalens kunstnere.

Kl 13 kan du gratis delta på en eksperimentell workshop der kunstnerne Aliyah Hussain (Manchester, Storbritannia) og Anna Bunting-Branch (London, Storbritannia) utforsker språk i lyd, tegning og science fiction. Kunsterne vil fortelle om hvordan science fiction har innvirket på deres kunstneriske praksis, og vil innlede workshopen med en introduksjon til Láadan, et feministisk språk skapt av språkforsker og forfatter, Suzette Haden Elgin, i 1982. Å finne seg ute av stand til å uttrykke visse ideer og følelser på engelsk, gjorde at Elgin fant opp Láadan for å gi plass til nye ord og kommunikasjonsformer – spesielt mellom kvinner. Disse potensielle wor(l)ds (ord/verdener) danner grunnlaget for workshopen, der det vil eksperimenteres med mikrofoner, objekter, tegninger og egne kropper for å lage et kollektivt vokabular.

– De mektige skaper ikke revolusjon, sa den feministiske science fiction-forfatteren Marge Piercys i den banebrytende roman, ‘Woman on the Edge of Time’ fra 1976. Gjennom samtale om selvorganiserte kollektiver og dem som gjør det for seg selv, med det bergenske DJ-kollektive Konsept X, London Club Night Décalé og kurator på Landmark, Eva Rowson, skal det berømte sitatet få nytt liv. Samtalen starter kl 15 og er både gratis og åpen for alle!

På kvelden skal kropper ristes i takt med utradisjonelle normer for musikk, uttrykking og utfoldelse. Av kunstnerne finner vi blant annet Áine O’Dwyer, Konsept [X], Anna Bunting-Branch og Nkisi. Dette vil du ikke gå glipp av!

 

 

 

 

 

 

Anbefalte artikler