Musikkredaktør anbefaler: Girl Interrupted Festival 2019

Paradoksalt nok virker det nesten som at høsten er festivalsesong i Bergen. Forrige uke satt Vill Vill Vest standarden for hva en bransjefestival kan være og senere i oktober kommer den tradisjonsrike Ekkofestivalen for elektronisk og eksperimentell musikk til å finne sted. Men ikke nok med det. Først må vi faktisk snakke om kveldens Girl Interrupted Festival på USF Verftet.

SUKSESSFYLT ENDAGSFESTIVAL: Brødrene Godfrey og Steven Manoharan er mennene bak endagsfestivalen Girl Interrupted (Foto: Sondre Horvei).

Hip hop-duoen Ganezha kan være et uskrevet blad for noen. Duoen, bestående av brødrene Godfrey og Steven Manoharan, har vært et tilstedeværende alibi i Bergens musikkmiljø gjennom flere år og har blant annet samarbeidet med Sushi x Kobe, Dårlig Vane og Fieh. Likevel hevder de seg nå også som kulturelle entreprenører med konseptet Girl Interrupted Festival, en endagsfestival som i år finner sted for andre gang. Endagsfestivalen, som i fjor fant sted på Landmark, Kvarteret, Folk & Røvere og Victoria, vil i år gå i sin helhet på USF Verftet. Festivalen er spekket med lokale og langreiste artister på tvers av sjangre som kommer til å bekle 5 av Verftets scener i kveld.

Festivalideen i seg selv oppsto ifølge brødrene som jakten på et alternativt release party. Gutta hadde sluppet et eget magasin og ville tenke nytt rundt releasefesten. I stedet for den klisjeaktige settingen med et leid lokale, øl og vin, en DJ i hjørnet og «too cool to talk»-minen ønsket gutta å tenke nytt. Snøballen begynte å rulle. Allerede før fjorårets festival hadde funnet sted hadde de booket Verftet for årets festival. Og med det har Ganezha, som selv sa i fjor at de «vanligvis bare gjør ting en gang» satt i gang et av byens mest særegne musikk- og festivalkonsept. Uten ekstern støtte avholder de i kveld en mangfoldig og nytenkende musikkevent på en av byens største scener.

I en forholdvis liten by som Bergen er det gøy å se at musikkmiljøets selvstendighetstankegang og DIY-ånd har så kort vei fra ide til event i bybildet. Om dette skulle være den siste avviklingen av festivalen eller den andre i en lengre rekke spiller liten rolle når man i kveld kan meske seg med musikk for enhver smak. Lokalt eller langreist, etablert eller oppadkommende, rock, pop eller hip hop: Girl Interrupted har garantert noe for deg. Og mens du fikser festivalpass eller dobbeltsjekker passet du allerede har kjøpt, så er dette artistene du burde se i kveld.

L.U:N.A

Med dynamiske, svevende lydbilder og en stemme som sømløst girer med mellom sangvokal og rap har L.U:N.A deg i sin hule hånd fra starten av (Foto: Morten Ynnesdal).

23:00-23:40 i Røkeriet

En av artistene i kveldens line-up som også var med i fjor. Mia Casas Roussel, aka. L.U:N.A, har etablert seg som en av landets fremste kvinnelige rappere. Uansett blir kjønn lite relevant når du befinner deg i 19-åringens musikalske univers. Med dynamiske, svevende lydbilder produsert av hennes bror (kjent under navnet Hiboux) og en stemme som sømløst girer med mellom sangvokal og rap har L.U:N.A deg i sin hule hånd fra starten av. Låter som «Gelt», «Kom da Honey» og «Sympati for djevelen» er dessuten eksponenter for et spennende og variert tekstunivers.

SWICHA ARTISTA

I Swicha Artista får du knallhard trap med et internasjonalt snitt og et tekstunivers som oser av råskap, selvtillit og menneskelig urkraft (Foto: Lisa V. Tatiana).

19:30-20:00 i Sardinen

Rekken med råe damer i Bergens hip hop-miljø stopper ikke med L.U:N.A. I Laksevåg-rapperen Swicha Artista får du knallhard trap med et internasjonalt snitt og et tekstunivers som oser av råskap, selvtillit og menneskelig urkraft. Swicha Artista er dessuten en garantist for et show med energi og markante identitetsmarkører. Til tross for at Swicha framfører maskert på scenen kommer du neppe til å glemme hverken henne eller musikken med det første.

IVO LIMA

Ivo Lima er mannen du ringer om du ønsker autentisk arenapop av beste varemerke (Foto: Sondre Horvei).

21:45-22:30 i Røkeriet

Ivo Lima er mannen du ringer om du ønsker autentisk arenapop av beste varemerke. Tidligere kjent under sitt eget navn Sigurd spilte han en av fjorårets beste konserter på Vill Vill Vest og har nå garantert festet øynene på større ting. I anledning av låtslippet «Kid On a Swing» denne helgen ble det hengt opp 50 disser rundt omkring i Bergen sentrum natt til fredag. Dette er et av mange påfunn som gjør Ivo Lima til en helstøpt performer like mye som en kvalitetssterk artist. Kanskje det blir vitsespalte på Røkeriet i kveld? I så fall: Ta med fuktighetskrem – dette blir tørt like mye som underholdende!

ROMSKIP

Romskip byr på helstøpt bergensrock i John Olav Nilsens musikalske og tematiske nabolag (Foto: Oddbjørn Steffensen).

20:55-21:25 i Studio

Helstøpt bergensrock i John Olav Nilsens musikalske og tematiske nabolag. Glem for mye py og lite glede: Astronautene i Romskip har en særegen energi og et klart konsept rundt bandet. Ryktet sier at gutta ofte gjennomfører intervjuer hvor svarene fylles med utenomjordiske, atmosfæriske og andre romslige referanser. Mye som musikken selv, med andre ord. Like mye står de i kveld fram som en av de mer hardtslående alibiene i Girl Interrupted-lineupen.

A-LAGET

Det som startet på hjemme alene-fester og ungdomshus rundt om i byen for 10-20 år siden er i dag Bergens musikalske eksportvare nummer 1 til resten av landet. Mye er takket være A-laget.

01:15-02:00 i Sardinen

Introduksjon er overflødig. Hva ville Bergens rapmiljø vært i dag uten Girson, Vågard, Pete’n og resten av gjengen? Det som startet på hjemme alene-fester og ungdomshus rundt om i byen for 10-20 år siden er i dag Bergens musikalske eksportvare nummer 1 til resten av landet. Mye er takket være disse gutta. A-laget legemliggjør denne reisen både som gruppe, solo-artister og byens hip hop-nestorer. Kveldens konsert må sees på som en showcase for veien som er trådt opp, stegene som tas i dag og hvor veien kommer til å gå videre. Nokke Feita-volumene vil nok få kjørt seg på Sardinen i kveld.

DANIEL KVAMMEN

Daniel Kvammen kommer garantert bevæpnet til tennene i kveld med en låtkatalog fylt med både klassikere og skjulte skatter (Foto: Signe Luksengard).

20:15-21:00 i Røkeriet

En av line-upens mest kjente navn, men like fult en anbefaling verdig. For hallingdølene kan virkelig dette. Enten det er snakk om Stein Torleif Bjella, Hellbillies eller Daniel Kvammen snakker vi premissleverandører for nære, norskspråklige tekster for et hvert sinnelag pakket inn i både vise, pop, rock og en av landets koseligste og mest folkelige dialekter. Kvammen kommer garantert bevæpnet til tennene i kveld med en låtkatalog fylt med både klassikere og skjulte skatter. Av de tidligere nevnte artistene er kanskje Kvammen den som i størst grad har rukket ut til den yngre garde, noe som lover godt for videreføringen av norskspråklig vise- og poptradisjon.

 

Anbefalte artikler