Pragmatiske Brann

“De så ut som Barcelona!” Det var altså svaret til Kristoffer Zachariassen, Sarpsborg 08s sotrastril, som ble matchvinner i serieåpningen mot Rosenborg, da Magnus for noen uker siden spurte ham hvordan han tror Brann kommer til å gjøre det denne sesongen.

Hør Kristoffer Zachariassens tanker om Brann denne sesongen:

Ny, ballsikker keeper

Kanskje var det stempelet som et tøft fysisk lag som Brann har fått under Lars Arne Nilsen som gjorde at Zachariassen ble overrasket over Branns fremtoning i treningskampen mot østfoldingene i Spania? Trenden har derimot vært den samme i alle treningskampene Brann har spilt i vinter. Nøkkelen er at Piotr Leciejewski er byttet ut med Samuel Sahin-Radlinger.

Leciejewski var en strålende keeper for Brann i mange år, spesielt når det gjaldt å stoppe skudd. Men både når polakken skulle ut i feltet, og når han hadde ballen i beina, var det mange som satt med hjertet i halsen. Den nye sisteskansen fra Østerrike, som Brann har hentet på lån fra den tyske Bundesliga-klubben Hannover med opsjon på kjøp, er langt mer komfortabel med ballen i beina enn det hans forgjenger noen gang var. Derfor har Lars Arne Nilsen eksperimentert i vinter, med et ønske om å se et Brann-lag som kan holde på ballen også i forsvar. Det har nok kommet som en overraskelse på flere lag. Alt i serieåpningen mot Bodø/Glimt fikk Sahin-Radlinger vist frem sine distribusjonsevner.

Det betyr derimot ikke at Brann alltid kommer til å opptre slik denne sesongen.

Lars Arne Nilsen er en pragmatisk trener som bryr seg om å ta tre poeng. Alt annet kommer i andre rekke.

Derfor kommer ikke Brann til å nøle med å slå langt når de havner under press denne sesongen heller, men det er en stor fordel for rødtrøyene dersom de i år kan variere spillet sitt i større grad enn før. På den måten kan de kanskje lokke lag som ligger lavt høyere opp i banen.

Brann gjør alltid det som gir dem størst sjanser til å ta tre poeng. Etter å ha scoret to mål før pause i serieåpningen mot Bodø/Glimt, la de seg dermed bakpå i den andre omgangen. Det var ingen overraskelse. Det som derimot var overraskende, var den enorme selvtilliten Brann spilte med på bortebane mot Strømsgodset andre påskedag. I ettertid vil kampen kanskje først og fremst huskes for Bismar Acostas bisarre selvmål, men vi må kanskje helt tilbake til 6-3-seieren på Lerkendal i 2011 for å finne sist Brann var så gode på bortebane.

Les også: Brann tar medalje i Offsides tabelltips

Viktig høyreside

Også denne sesongen blir Branns høyreside viktig for rødtrøyenes suksess. Det var da den var på sitt beste i fjor at Brann også var på sitt beste. Da Daniel Braaten slet med skader i andre halvdel av sesongen, gikk det betydelig tråere. I år er det Taijo Teniste, Fredrik Haugen og Gilbert Koomson som kommer til å skape problemer for mange forsvar i Eliteserien. Teniste og Koomson skal gjenopplive det gode partnerskapet de hadde i Sogndal, mens Haugen igjen blir sentral etter å ha signert en ny kontrakt med Brann. I fjor var Brann for avhengige av Braaten. Det burde ikke utgjøre et problem på samme måte denne sesongen.

En offensiv Ruben Kristiansen sørger uansett for at Brann får slått innlegg fra venstre.

Men to spørsmål melder seg når man studerer troppen;

Det første er hvem som skal bekle kantrollen på motsatt side av Koomson. Det blir trolig Braaten eller Gilli Rólantsson – begge spillere som helst vil gå innover i banen for å bruke høyrefoten. Deyver Vega bruker venstre og hadde vært et alternativ om man var ute etter en spiller som skulle slikke kritt og slå innlegg, men han trives best som innoverkant på høyresiden, og fikk vist frem sitt svært gode skuddbein mot slutten av forrige sesong. En offensiv Ruben Kristiansen sørger uansett for at Brann også får slått innlegg fra venstre.

Det andre spørsmålet er hvor mange mål man kan forvente at Brann-spissene scorer i år. Det er kanskje ikke et så viktig spørsmål som mange vil ha det til. Slik Lars Arne Nilsens Brann spiller er det vel så viktig at spissen er med på å skape gode arbeidsforhold for de andre offensive spillerne. Derfor kan en spiller som Henrik Kjelsrud Johansen, som selv har innrømmet at han ikke er verdens mest sexy signering, passe godt inn i Branns spillestil.

Hør Joachim, Magnus og Aleksander diskutere Kjelsrud Johansen-overgangen:

Jeg tror Brann går en god sesong i møte. Det er andre lag i toppen som har forsterket seg i større grad enn rødtrøyene har gjort, men Bergens fremste lag kommer fortsatt til å være et av ligaens gjerrigste lag, et av ligaens mest resultatorienterte og kyniske lag, og et av lagene som leverer magiske øyeblikk med angrepsfotball. Intet nytt i regnet, med andre ord.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler