Haukene fra Åsane

I et land hvor man håver med seg det som finnes av medaljer i skiidrett er det ikke vanskelig å forstå hvorfor det fanger vår interesse. Etter skiidretten er det stort sett fotball og håndball som står nordmenns hjerter nærmest. Vi benker oss foran TV-skjermen hver uke og følger med på det som beveger seg både her til lands og det som skjer i det store utland.  Tar du turen ut til Rolland i Åsane er det en helt annen idrett som står i fokus. Dette er historien om Åsane Seahawks.

Den siste gutten i klassen

I 1984 drar Jon Torstein Bakken på til USA og Washington som utvekslingsstudent. I hans egne ord var han “ufattelig dårlig” i vanlig fotball, og han trodde selv det ikke var en idrett der ute som han kunne drive med. Ved Forks High School snur lykken for Bakken, og skolens amerikanske fotballag, “Forks Spartans” tar han særdeles godt i mot. Her får han oppleve en idrett hvor hver eneste spiller føler seg som den del av en stor familie. Som kicker på laget setter Bakken skolerekorder og opplever stor suksess på banen. Bakken var selv overrasket over og sier:

“Jeg kunne ikke styre en rund ball dit jeg ville, om det så sto om livet!”

Hjemme i Norge var han vant med å være den siste gutten i klassen som ble plukket ut når det skulle spilles fotball i skolegården, men i USA er situasjonen annerledes. Samtidig får han drive med en idrett hvor en utøver kommer i alle slags former. Noen er store og noen er små, men hovedfokuset er på laget, hvor ingen er mer verdt enn andre. Når Bakken i 2018 nå forteller meg om sine opplevelser og miljøet der borte, er det ikke vanskelig å se for seg den innvirkningen det har hatt på livet hans i ettertid.

Begynnelsen

Tilbake i Norge og Bergen, inviterer han en rekke venner og bekjente på amerikansk fotball trening mot slutten av 80-tallet. Han er med å stifte to klubber, Bergen Bulldogs og Bergen Flyers, som senere slår seg sammen til Bergen Storm. Over de neste årene er Bakken involvert i en rekke verv, både som klubbleder, forbundspresident og styremedlem i det Europeiske forbundet. I 1996 fratrer han alle sine verv for å hjelpe til under konas svangerskap, og foreløpig settes fotballen på vent.

Høsten 1997 jobber Jon Torstein Bakken som lærerassistent ved Blokkhaugen ungdomsskole i Åsane. Her starter han et etterskole-tilbud med amerikansk fotball. Noen måneder inn i dette tilbudet forteller flere av elevene at de har kamerater som kunne tenke seg å prøve. På grunn av den stadig økende interessen stiftes  Åsane Amerikansk Fotball Klubb, den 10. Mars 1998.

aasane
Full stall før sesongstart (Foto: Åsane seahawks).

I sine første 14 år opererer klubben hovedsakelig kun med lag på junior-nivå. Mangel på et skikkelig seniortilbud fører til at de som vil fortsette på seniornivå finner veien til Bergen Storm. Samtidig gir Bakken i 2007 fra seg det daglige ansvaret i klubben og i 2010 består juniorgruppen kun av syv spillere. I 2010 risikerer fotballtilbudet å bli kastet ut av klubben, som også har cheerleader-lag, men under årsmøtet blir det bestemt at fotballen skal få fortsette. Bakken kommer i 2010 inn igjen i klubben og tar ansvaret med å trene juniorene. Ambisjonen og håpet om et konkurransedyktig lag på seniornivå virker fortsatt fjern.

Vendepunktet

I 2012 snur lykken for haukene i Åsane. I en student-turnering deltar en rekke av klubbens tidligere juniorspillere. Her finner de tidligere lagkameratene sammen og gjenopplever minner fra en svunnen tid. Inspirert av suksessen de opplever i turneringen bestemmer flere av spillerne seg for å returnere til klubben hvor de tilbrakte sine tidligere år, og storklubben Åsane Seahawks begynner å ta form.

De siste årene har Seahawks konkurrert i den norske elitedivisjonen. Både gode norske spillere og spillere/trenere fra USA og andre land i Europa har bidratt til at Åsane mønstrer et slagkraftig lag. Foran 2018 sesongen, i sitt 20. år som klubb, er Åsane Seahawks blant norges beste fotballag. Hadde det ikke vært for ildsjelen Jon Torstein Bakken, som aldri følte seg hjemme i andre idretter, kunne historien om Haukene fra Åsane sett helt annerledes ut.

(Stor takk til Jon Torstein Bakken for historie og bilder.)

Siste podcaster

  • TimeOut S13E12 Løkes siste pust
    Hardest Geezer får sin fortjente hyllest, Frank Løke får sin fortjente kritikk og Besseberg får endelig avklaring på sin fremtid. Innholdsrik og god episode fra favorittmenneskene i TimeOut. I studio: Magnus Numme, Gaute Laeskogen og Karianne Thorshaug Produsent: Mathias Mæland Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler