Tyskland behøver en forbundskansler som kan stå opp mot andre sterke politiske ledere og bevare nasjonal sikkerhet for sine borgere. Det er noe Angela Merkel etter tolv år i ledelse har bevist at hun behersker. Hennes motstander Martin Schulz ligger i andre enden av skalaen når det kommer til erfaring, og eksperter ser på hans sjanser som minimale.
Merkel – et sikkert valg
– Det finnes overhodet ikke noen tvil om at Merkel fortsetter som forbundskansler etter valget. Det eneste som kan komme i veien for det måtte være et attentat eller noe biologisk, sier professor i statsvitenskap Gero Neugebauer ved Freie Universitetet i Berlin til NRK.
Hør kommentar fra sendingen om det tyske valget:
Slik det ser ut nå, tror de fleste at Merkel kommer til å vinne valget på søndag. Samtidig har et stort antall velgere enda ikke bestemt seg; alt kan skje. Skulle Merkel vinne valget på søndag, må hun lede Tyskland gjennom en periode som bringer med seg mange utfordringer nasjonalt og internasjonalt. Dette har de tyske velgerne tro på at hun kan klare. Hun er en leder med bein i nesa som tåler motgang. Det har hun bevist flere ganger gjennom sin karriere som forbundkansler.
– Stakkars Schulz har ikke en sjanse, Merkel er ti ganger mer kjent enn han, sier Mannfred Meisel, SPDs frontfigur til VG.
Les også: Klimaendringer skaper enorme konsekvenser
Schulz – relaterer til folket
Martin Schulz sin fordel er at han appellerer til folket; han er en av dem. Men er dette nok til å kunne lede Tyskland i den neste perioden? Neppe. Ifølge en undersøkelse ARD har gjort, mener 64 prosent at Merkel vil gjøre den beste figuren, mens bare 17 prosent har troen på Schulz.
Han har mistet mange stemmer, og det ser ikke ut til at han har sjanse mot Merkel. Politikere innad i SPD skylder nedgangen på altfor urealistiske forventninger og taktiske feilgrep. Samtidig viser det seg utrolig vanskelig for SPD å være opposisjonsparti da de har vært i koalisjon med CDU i nåværende regjering. Dette hemmer partiets mulighet til å kritisere den sittende regjering for å fremme egne saker. Hvis han kritiserer Merkels regjering, kritiserer han nemlig også sitt eget parti.