Ventetiden er endelig over

Sommeren er for mange den aller beste delen av året, men for lidenskapelige fotballfans kan sommeren også være den verste delen av året. Særlig en sommer uten EM eller VM kan være tøff for mange, derfor er det ekstremt deilig at årets Premier League sesong sparkes i gang i kveld. Arsenal tar i mot Leicester på Emirates i London, og setter dermed startskuddet for den 26 utgaven av Premier League.

Etter at den nye tv-avtalen gikk i kraft fra forrige sesong av, har de fleste klubbene i Premier League hatt nærmest bunnløse pengesekker i sommer, noe de har vist ved å kaste penger etter nesten alt og alle som ser ut som om de kan sparke en ball. Flere av klubbene har slått sine egne overgangsrekorder, og det er derfor knyttet store forventninger til de aller fleste klubbene. Det kommer til å bli et rotterace i toppen av tabellen, med seks lag som alle kan utfordre om ligatittelen. Så hvis du lurer på hvem som kommer til å vinne den 26 utgaven av Premier League, hvem som havner topp fire, og hvilke fans som skuffet må se at lagene sine ikke klarer å kjempe om medaljer, så er dette nettsaken for deg. Jeg skal nå presentere hvem vi tror havner på de seks øverste plassene i årets utgave av Premier League. Og vi begynner med sjetteplassen

Vil Le Proffesseure gjenskape magien, eller er dette siste sjanse for Premier Leagues lengstlevende manager? (Foto: CC/Ronnie Macdonald)
Premier Leagues lengslevende manager: Vil han gjenskape magien fra 2004/05? (Foto: CC/Ronnie Macdonald)

6: Arsenal – Wengers siste sesong?

Etter en svært turbulent fjorårssesong, hvor Arsenal havnet utenfor topp fire for første gang under Arsène Wenger, tror ikke jeg at Arsenal gjør det så mye bedre i år. Arsenal spiller til tider blendende offensiv fotball, og med stjerner som Øzil, Alexis Sanchez og nykommeren Alexandre Lacazette tror jeg ikke det kommer til å endre seg stort i år heller. Men Arsenals store akilleshæl er forsvaret. De slipper rett og slett inn for mye mål. Sead Kolasinac har kommet inn, men er han nok for å forsterke Arsenal sitt forsvar? Jeg tror ikke det. Arsenals forsvar er for ujevn i prestasjonene, og midtbaneleddet blir ofte for ”veikt” når Arsenal møter de virkelig store kanonene. I en tid hvor de fleste lag kaster penger vilt rundt omkring, har Wenger holdt seg til sin konservative overgangsfilosofi. Han har satset mer på kvantitet over kvalitet, og å utvikle spillere selv. Men det spørs om det ikke holder lenger. Fansen og styret krever mer enn det Arsenal har levert i det siste, hvis Arsenal havner utenfor topp fire år tror jeg dessverre at Wenger ryker. Dessuten, etter en sommer med bare to forsterkninger, tror jeg ikke Arsenal klarer så mye mer enn en sjetteplass.

29907708604_3bbb80857b_h
Jose Mourinho fikk sparken etter at han vant Premier League med Chelsea. Vil det samme skjer med Conte, eller vil han forsvare tittelen? (Foto: CC/I3o_)

5: Har Conte brukt opp magien sin?

Antonio Conte, og hans 3-4-3 taktikk tok Premier League med storm i fjor. Courtois stod som en vegg, David Luiz var fantastisk som stopper og ballfordeler. Ngolo Kante var Premier League beste spiller i fjor, Hazard var tilbake på sitt gode gamle nivå, og løp rundt alt og alle. Og helt fremme var Diego Costa en gigant. Chelsea var rett og slett fantastiske i fjor, men i sommer har det virket som om noe har ligget å lugget i kulissene.

Forholdet mellom Diego Costa og Antonio Conte har surnet totalt, og Costa forventes å forlate Stamford Bridge før overgangsvinduet stenger. Mye tyder på at han ender opp som det nyeste medlemmet av A.C. Milan. Eden Hazard vil miste store deler av første halvdel av sesongen med en ankelskade. Ifølge flere rapporter skal Conte også være svært misfornøyd med flere i Chelseas ledelse, på grunn av deres håndtering av sommerens overgangsvindu. I tillegg mangler de sin mangeårige kaptein og talisman, John Terry. Selv om han ikke spilte mye i fjor var han en svært viktig skikkelse i og rundt klubben, han kommer uten tvil til å bli savnet. Nemanja Matic har også forlatt Stamford Bridge, til fordel for Manchester United. Matic og Kante fungerte ekstremt godt sammen i fjor, savnet av han kan vise seg å bli større enn det mange tror.

Med Matic, Costa og Terry ute av laget, en skadet Hazard og en misfornøyd Antonio Conte kan det bli en svært krevende sesong for Chelsea. Mye avhenger av at sommerens nysigneringer slår til umiddelbart. Jeg tror Chelsea vil få det svært tøft i år, og at Chelseafansen må belage seg på å havne utenfor topp fire. Chelsea ender på en skuffende femteplass.

2515195190_08a7dab512_b
Hva kan innflyttingen til Wembley ha å si for et ambisiøst Tottenham Hotspurs? (Foto: CC/Paul Hudson)

4: Pochettino og Tottenham kniver til seg en plass i Europas gjeveste selskap.

Pocchetino og Tottenham har et av de beste forsvarene, en av de beste målscorerne i Harry Kane, en av de beste keeperne i Lloris og kanskje den beste unge midtbanetrioen med Dier, Eriksen og Alli. Så hvorfor havner de ikke høyere enn 4 plass på tabellen? Tottenham har i mine øyne ikke blitt et bedre lag over sommeren, de har tvert i mot blitt litt svakere med salget av Kyle Walker til Manchester City. Lag som Manchester City, Manchester United og Liverpool har alle forsterket seg over sommeren, jeg tror derfor de vil havne foran Tottenham i årets sesong.

Tottenham viste også i fjor at de er svært sårbare hvis Kane må ut med skade. Han var uvurdelig viktig for laget i fjor, og når han var ute viste Vincent Janssen at han ikke var i nærheten av å klare å erstatte Kane. Bredden i Tottenhamtroppen er heller ikke like stor som hos rivalene, og dette vil være utslagsgivende over en lang sesong med mange kamper. Tottenham klarer å knive seg til en plass i Champions League, men en fjerdeplass vil nok være en skuffelse for fansen, de kan imidlertid trøste seg med at de havner over Arsenal.

8683368478_131334c96c_b
Jurgen Klopp og Liverpool tar på seg nye utfordringer i Champions League. (Foto: CC/sbobet)

3: Liverpool tar et steg nærmere toppen.

Liverpool fansen har nok et svært delt syn på sommerens overgangsvindu. De fleste er nok ekstremt fornøyde med at Mohamed Salah har kommet inn. Han var glitrende for AS Roma i fjor, og tilfører Liverpools angrep sårt tiltrengt bredde og hurtighet. Det ble ganske tydelig i fjor at Liverpools angrep ble litt for endimensjonalt når Sadio Mane måtte ut med skade. Liverpool fansen skulle nok fortsatt gjerne ha sett at laget fra Merseyside fikk inn en ny stopper og en ny midtbanespiller. Van Dijk og Naby Keita har vært linket til Liverpool hele sommeren, men de er fortsatt under kontrakt med sine respektive klubber. Keita skal visstnok være tapt for Liverpool. RB Leipzig skal visstnok ha satt en skyhøy sum for ham, noe som har gjort at Liverpool skal ha bestemt seg for å vente til neste sommer med å kjøpe ham. Van Dijk derimot, ryktes å nærme seg Liverpool med stormskritt. Hvis Klopp klarer å få tak i Van Dijk og beholde Coutinho på Melwood vil nok tonen blant Liverpool fansen endre seg raskt. Ender det motsatt derimot, med van Dijk i Southampton drakt og Coutinho i Barcelona drakt vil stemningen være en helt annen. Dette tabelltipset hviler derfor også på spådommen om at Liverpool klarer å beholde Coutinho og at de signerer van Dijk. Gjør de det, så tror jeg de er med å kniver om seriegullet. Hvis laget blir værende som det ser ut akkurat nå, så tror jeg de havner på en tredjeplass.

8137845836_ff670d0d5f_b
Pep Guardiola hadde en skuffende sesong i fjor, men blir av mange tippet blant de største favorittene. Har han lært av et år i verdens hardeste liga? (Foto: CC/willis104)

2: Manchester City – City må se seg slått av byrival United.

I Manchester er det duket for akt nummer to av duellen mellom Guardiola og Mourinho. Begge lagene har brukt mye penger på å forsterke lagene sine i sommer, og ser på papiret mye sterkere ut en de gjorde i fjor. Manchester City var svært ujevne i fjor, de hadde perioder hvor de var svært gode, og perioder hvor de var svært dårlige. De slet spesielt med å spille seg ut bakfra, noe Guardiola sine lag pleier å være svært gode på. Det er derfor ikke svært overraskende at Guardiola og City har brukt mye penger på å fornye forsvaret sitt. De gamle traverne Sagna, Zabaleta, Clichy og Kolarov har forsvunnet, mens de har hentet Kyle Walker, Benjamin Mendy, Danilo og keeperen Ederson. Den kreative midtbanespilleren Bernardo Silva har også kommet inn dørene på Etihad.

Med et forsterket forsvar og en svært god bredde i stallen tror jeg City kommer til å være helt der oppe når vi nærmere oss slutten av sesongen, kampen om Premier League-pokalen kommer til å stå i Manchester, og de to manager-rivalene Guardiola og Mourinho kommer til å sloss seg imellom om hvem som kan løfte Premier League bøtta på sesongens siste dag. Den duellen tror jeg Mourinho vinner, jeg tror derfor at City ender på en svært respektabel andreplass.

8117502384_e4d123b666_b
Manchester United er uten Wayne Rooney for første gang på 13 år. Offside har likevel tippet the Red Devils på toppen til mai. (Foto: CC/Itaru Chiba)

1: Manchester United – Mourinho gjør som han alltid gjør, vinner ligaen i sin andre sesong.

Dermed havner bøtta i den røde delen av Manchester. Jose Mourinho vinner ”alltid” ligaen i sin andre sesong i en ny klubb. Han gjorde det i Porto, han gjorde det begge gangene i Chelsea, han gjorde det i Inter og han utmanøvrerte Guardiola i sin andre sesong med Real Madrid. Skal historien gjenta seg i Manchester United? Jeg tror den kommer til å gjøre det. Manchester United begynner å ligne på et typisk Mourinho-lag, de er fysisk sterke, har et solid forsvar og en kan straffe lag på kontringer. Mourinho har forsterket laget med Victor Lindeløf, Nemanja Matic og Romelu Lukaku, klare forsterkninger i alle ledd. I tillegg har Mhkitaryan, Rashford og Martial sett friske ut i sesongoppkjøringen.

Med en bred og god stall, et sterkere forsvar og midtbane, og et kontringssterkt angrep med mye fart og styrke ser United laget fryktinngytende sterke ut på papiret. Mourinho kommer nok til å prate United ”ned” hele sesongen og si at de er underdogs, og at ingen forventer at de skal vinne i år, men i mine øyne er Manchester United den store favoritten til å stikke av med PL-bøtta i år. Jeg tror vi får se en svært blid Mourinho, med begge henda godt planta rundt Premier League trofeet, på sesongens siste dag.

Siste podcaster

  • Brooks-ball w/ Coach Harry Brooks

    As explained in the introduction to this episode, it's a bit of a different one; the entire conversation proceeds in English, as today's guest is from England, and a lot of the potential audience for this episode will mainly be English-speakers.

    Today's guest is Harry Brooks. Harry is a football coach who offers analysis and mentoring, and has appeared on popular podcasts such as The Ripple Effect and Tifo Football.

    We talk about the ups and downs of working in the industry, mental health, what separates those who make it from those who don't, what the modern game gets wrong and much more. Huge thanks to Harry for taking the time to speak to us. Enjoy!

    You can follow Harry on Twitter/X, @hbbrooks_coach, and us on Instagram, @offside_srib.

Anbefalte artikler