Går for gull!

For en gutt fra Østlandet som vokste opp som den eneste Brann supporteren i mils omkrets (det var noen, men vi var i voldsomt mindretall) har Brann Stadion vært et slags mekka, og Brann-spillerne har alltid vært mine helter. I mine første 15 år var jeg på stadion kun to ganger. Jeg husker fortsatt hvordan kampene var. Den første kampen jeg var på i Bergen var mot Rosenborg, den store rivalen fra Trondheim. Brann tapte dessverre kampen 3-4, men bare det å være på Stadion var stort. Den andre kampen gikk mye bedre. 2-1 mot Sogndal etter mål fra den skotske legenden Robbie Winthers og debutanten Bengt Sæternes. Jeg husker enda hva jeg sa til min far ved siden av meg denne augustdagen i 2004; “Han Bengt Sæternes var jammen meg ett gullkjøp!”

Første gangen jeg møtte en Brannspiller var når jeg var lagt inn på Haukeland sykehus. Jeg hadde blitt diagnostisert med Diabetes, og hadde det ikke særlig gøy der jeg lå. Men det var en ting som gjorde oppholdet på Haukeland litt lettere. En sykepleier fortalte meg at barneavdelingen pleide å få besøk av Brann-spillere ca en gang i måneden, og det var med store øyne at Ivar Rønningen, keeperen som var en av mine favorittspillere (han gikk senere til Rosenborg, noe som gjorde at det ble en ripe i lakken), kom inn på rommet mitt. Jeg hadde på en Harry Potter pysj, og så ikke ut. Men bildet med Ivar Rønningen er fortsatt ett av mine favorittminner. Med andre ord, Brann betyr ekstremt mye for meg. Hver uke dikteres humøret mitt av hvordan Brann gjorde det i forrige kamp. Jeg hadde heldigvis mye godt humør forrige sesong. Nå er det snart klart for en ny sesong, med mye nytt. Tippeligaen har skiftet navn til Eliteserien, og det er nå Discovery som har tatt over TV-ansvaret.

Jeg dro til Brann Stadion for å møte to lokale gutter, som til tross for sin unge alder allerede har opplevd mye på fotballbanen. Her er mitt intervju med Brannspillerne Fredrik Haugen og Kasper Skaanes.

En god oppkjøring

– Jeg føler vi har gjort veldig mange bra prestasjoner og fått OK resultater i mange av kampene, så er det nå bare å ta ut det siste lille før sesongen starter. Det er jo det vi har gått å ventet på nå i noen måneder. Det skal bli godt å spille kamper som virkelig betyr noe. Jeg føler vi er der vi skal være og jeg syns vi har tatt steg siden i fjor og det håper jeg vi kan få vist frem allerede i begynnelsen av sesongen, sier Kasper Skaanes på spørsmål om hvordan sesongoppkjøringen har vært for Brann-laget som tok en overraskende sølvmedalje i fjorårets sesong.  

Fredrik Haugen er av samme oppfatning.

– Oppkjøringen har vært bra den, vi begynner å bli litt lei av å spille kamper som ikke teller noe, men vi har trent bra og spilt noen bra, og noen dårlige kamper. Men det viktigste er gjennomkjøringen i kampene, så nå føler jeg at vi er klar for kamper som teller.

Skaanes mener at selv om det er flere ting man kan ta med seg inn i sesongen fra treningskampene, blir det ikke det samme som å spille en kamp som teller.

– Uansett hvor mye man prøver, og vil, blir ikke treningskamper og vanlige eliteseriekamper det samme. Man tar alltid ut det lille ekstra når det virkelig gjelder. Men jeg syns vi har fått til mye av det vi har prøvd på. Vi har skapt mye sjanser som vi slet med i mange kamper i fjor. Samtidig sitter fortsatt det defensive veldig godt. Jeg føler som sagt at vi står bedre nå enn vi gjorde på samme tid i fjor.

Klar for sesongstart

På spørsmål om hvordan stemningen er i garderoben før sesongen starter svarer guttene at det er en spent gjeng som gleder seg til sesongstart.

– Stemningen er veldig bra. Folk gleder seg til å komme i gang med viktige kamper og det er en god stemning i garderoben sier Fredrik Haugen.

– Vi er veldig spente og vi er veldig klare for å spille kamper som betyr noe. Det får vi muligheten til allerede på onsdag mot Rosenborg når vi skal kjempe om et trofè som aldri har blitt kjempet om før. Det har vi absolutt lyst til å vinne foran hjemmepublikumet her på Stadion. Vi håper det kommer mange som ser på og hjelper oss å ta pokalene hjem, sier Skaanes.

Håper å ta igjen Rosenborg

Rosenborg hadde et forsprang på 15 poeng forrige sesong. Hva tenker dere om å kutte ned det forspranget denne sesongen?

– Det er det vi strever etter. De var det beste laget i fjor, men vi vet at på vårt beste så kan vi gi de kamp og det satser vi på å gjøre på onsdag sier Haugen.

Kasper Skaanes håper å se så mange som mulig på hjemmekampene denne sesongen, men vet at det er opp til spillerne selv å få dem til å møte opp.

– Det er drømmescenarioet, at Stadion fylles opp. Men vi må også forstå at det er opp til oss om supporterne kommer. Hvis vi spiller fengende fotball og kjemper i toppen så blir det mer attraktivt å komme på Stadion. Supporterne er en stor støtte og det hjelper oss veldig ute på banen.

Når jeg spør om hvem de tror kommer til å vinne Eliteserien, svarer de to Brann-guttene som bare bergensere kan

– Jeg sier Brann!

Hør hele intervjuet med Kasper Skaanes og Fredrik Haugen her:

Anbefalte artikler