Slik holder du på lykkepromillen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Prosjekt Lykkepromille er et prosjekt som ønsker å redusere at studenter drikker for mye.

Tall fra 2014 viser at 45 prosent av studentene i Bergen drikker på en måte som er forbundet med risiko, opplyser Prosjekt Lykkepromille på sine nettsider hos SIB. Med dette mener man at om man fortsetter med denne typen drikking over tid vil det være skadelig.

Hør intervju med Prosjekt Lykkepromilles Mona Løberg:

Hva er lykkepromille?

Illustrasjon hentet fra sib.no/lykkepromille
(Illustrasjon: sib.no/lykkepromille)

Lykkepromillen er når du når det punktet på festen hvor du har drukket akkurat nok alkohol til å komme i godt humør, vrikke litt på dansefoten, i tillegg til at selvtilliten har vokst litt. Ifølge Prosjekt Lykkepromille er det denne rusen man bør strebe etter å oppnå hvis man først skal på flasken. Alkohol kan gjøre deg oppstemt og glad, men det kan også gjøre deg sløv, trøtt og slurvete, og jo mer du drikker, jo sløvere blir du.

Her er det stoffene dopamin og GABA som spiller inn. Dopamin er et stoff som hjernen skiller ut når man drikker alkohol, men det kan også skilles ut når man er forelsket, har sex, konsentrerer seg, eller ja, når man spiser sjokolade. Dopamin stimulerer belønningssentrene i hjernen og som får deg til å føle deg lykkelig og tilfredsstilt. GABA er et stoff som skilles ut fra hjernen når man drikker for mye, og som gjør deg sløv og trøtt.

To for jenter og fire for gutter 

Men hvor mye er egentlig for mye?

Ifølge Prosjekt Lykkepromille bør du holde deg under 1 i promille, og aller helst mellom 0,5 og 1, det er nemlig da du har oppnådd lykkepromillen og at du er på ditt mest oppstemte. En grei basisregel er at dette er to enheter for jenter og fire enheter for gutter, men som alle vet er dette forskjellig fra person til person. Vekt, gener og utviklet toleranse spiller mye inn her. Har du utviklet en høy toleranse for alkohol ved hyppig festing er det flaks at kroppen kan “nullstilles” etter en periode uten alkohol. Kanskje du bør ta deg en pause i eksamensperioden?

– Man må rett og slett tenke gjennom hva man tåler sånn cirka, forteller Mona Løberg i Prosjekt Lykkepromille.

Mona Løberg fra Prosjekt Lykkepromille på besøk hos Studentmorgen. (Foto: Johanne Ågotnes)
Mona Løberg fra Prosjekt Lykkepromille i studio med Studentmorgen. (Foto: Johanne Ågotnes)

Slik holder man på lykkepromillen hele kvelden

De fleste har opplevd å nå lykkepromillen, for deretter å drikke enda mer for å prøve å bli enda lykkeligere. Eller kanskje man har som mål bare å bli dritings? Prosjekt Lykkepromille opplyser at dette kan være skadelig over tid, og at det heller da er bedre å prøve å holde på lykkepromillen hele kvelden, for ja, det er fullt mulig.

Her er tipsene som kan hjelpe deg til å nå og deretter holde på denne gladrusen hele kvelden:

1. Finn ut hvor mye du tåler før du når lykkepromillen. For jenter er dette ofte to enheter, og for gutter fire. Drikk sakte, kroppen kjenner ikke rusen før 30-60 minutter etter du har konsumert alkoholen.

2. Slutt å drikke i en time, drikk heller vann. (Ryktene sier at dette kan hjelpe mot fyllesyken!)

3. Nå kan du drikke alkohol i en time til, én enhet er nok her.

4. Gjenta ønskelig antall ganger.

5. Nyt en herlig kveld hvor minnene sitter sånn OK pluss dagen etterpå, og hvor du slipper å våkne opp med verdens verste fylleangst.

På SIBs sider kan du lese mer om lykkepromillen, teste deg selv eller ta kontakt om du har spørsmål.

Anbefalte artikler