Kronikk: Det er Norge i rødt, hvitt og blått!

This content has been archived. It may no longer be relevant

For et par år siden skrev Nettavisen om en skole i Ålesund som søkte om lov til å flagge med andre flagg enn det norske. Det skapte stor debatt på nett, og nok en gang får debatten medias oppmerksomhet.

Da, nå og hvorfor

Som en annengenerasjons innvandrer, født og oppvokst på Paradis, har jeg aldri hatt den erfaringen av å flagge et annet flagg enn det norske. Med andre ord er jeg i den samme situasjonen som en typisk, alminnelig nordmann.

Meg og mine brødre på en 17. mai morgen.
Mine brødre og jeg en 17. mai-morgen. (Foto: Andrew Joseph)

De siste årene så har jeg begynt å observere både nordmenn og innvandrere bære andre flagg i 17. mai-toget. Det kan være grunner som at de ønsker å øke bevisstheten om okkuperte områder i Midtøsten eller å uttrykke sin flerkulturelle bakgrunn. Men er dette virkelig nødvendig?

Patrioten i meg

Du kommer aldri til å se meg å holde et srilankisk flagg, eller tamil-geriljaens flagg, enten om det skulle vært i 17. mai-toget eller noe annet arrangement. Og dette med en enkel grunn, JEG ER EN NORDMANN.

Er det slik at jeg da mener at kun det norske flagget skal være synlig under 17. mai?
Slettes ikke!

Fan av 17. mai-feiringen siden jeg var en liten unge. Foto: Andrew Joseph
Fan av 17. mai-feiringen siden jeg var en liten unge. (Foto: Andrew Joseph)

Man skal uttrykke at Norge først og fremst ikke kun er et land av hvite mennesker, men folk med alle slags farger. Jeg ser ingen problemer med at salgsboder ved 17. mai bruker andre flagg, for eksempel et som representerer deres opphav, sammen med det norske flagget.

Organisasjonsflagg

Det er flere og flere som begynner å bruke et flagg der organisasjonens logo er påsatt. Dette kan være så stort at det kan synes på flere hundre meters avstand. Men er dette greit? Skal da organisasjonsflagg være likestilt sammen med andre nasjoners flagg? I såfall, hvem skal bestemme dette? Kommunen, staten, folket?

Skal man da i respekt for forbudet mot andre nasjonale flagg også gi et forbud mot organisasjonsflagg, og heller råde dem til å bruke faner i stedet, som alle andre?

Så hva skal man gjøre?

Mitt råd som en annengenerasjons innvandrer er: IKKE bruk andre flagg enn det norske. Det er Norge og dets system som har gitt oss arbeid, et velferdssystem og vårt hjem, og ikke et annet land. For det er slik at Norge feires med røde, hvite og blå farger.

Hør når Studentmorgen prater om flagg i 17. mai-toget:

Anbefalte artikler