Vår flotteste statsråd

This content has been archived. It may no longer be relevant

Statsraad Lehmkuhl startet sitt liv i Tyskland like før frambruddet av den første verdenskrigen. Allerede fra fødselen var hun et skoleskip, døpt ”Grossherzog Friedrich August” i 1914, men i og med at krigen brøt ut samme år, ble hennes unge dager preget av lite mosjon. Da Tyskland kapitulerte ble hun britisk krigsbytte. Etter noen år under britisk eierskap, ble hun i 1923 kjøpt opp av Norges Rederforbund, på initiativ av den tidligere statsråden Kristoffer Lehmkuhl, for cirka 300.000 kroner. Som en hyllest til statsråd Kristoffer Lehmkuhl, for hans innsats for å fremme skoleskipssaken i Norge, samt i 1905-regjeringen, ble hun omdøpt til hennes nåværende navn, ”Statsraad Lehmkuhl”.

Tekniske data:  • Lengde: 84,6 m

  • Bredde: 12,6 m

  • Mastehøyde: 48 m

  • Toppfart: 17 knop

  • Tonnasje: 1516 bruttotonn


Fra skoleskip til toktfartøy

Skipets karriere som norsk skoleskip hadde begynt. I 1923 var behovet for et skoleseilskip stort i Norge, som på denne tiden var en stor sjøfartsnasjon. Hun tjenestegjorde kontinuerlig som skoleskip fra 1924 til og med 1966, under institusjonen Bergens Skoleskib. Unntaket var selvfølgelig krigsårene, da tyskerne lånte henne tilbake i en femårsperiode.

I takt med at færre og færre unge menn valgte å dra til sjøs, ble det vanskelig å holde skipet i drift, og ”Statsraad Lehmkuhl” holdt på å forsvinne ut av landet. Heldigvis ble hun kjøpt opp av skipsreder Hilmar Reksten, som på egen regning holdt henne i gang som skoleskip i Bergen. Men grunnet manglende tilskudd fra staten, ble det etter hvert lite lønnsomt. I 1978 ga Reksten skipet over til Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, som i dag står for drift og eierskap. Stiftelsen leier ut skipet til skoler, foreninger og organisasjoner, samt arrangerer tokt hvor hvem som helst kan delta som mannskap eller gjest ombord.

Hør direktør for Stiftelsen, Haakon Vatle, snakke om seilskipets historie her:

Storm Weather Shanty Choir

Haakon Vatle er også grunnlegger og forsanger i Storm Weather Shanty Choir, en sanggruppe som synger gamle sjømannsviser eller “shanties”. Han forteller i intervjuet at Statsraad Lehmkuhl er grunnen til at gruppen eksisterer.

– Grunnen til at Storm Weather Shanty Choir eksisterer er Statsraad Lehmkuhl.

Skipets rolle i dag

I dag er skipet eid av Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, som står for drift og vedlikehold. Det er ikke lenger behov for et skoleskip som Statsraad Lehmkuhl, men Stiftelsen leier ut skipet og arrangerer også organiserte turer som alle kan delta på.

I et intervju med direktør Haakon Vatle, lufter han ideen om å bruke skipet som en alternativ fadderuke. I stedet for den sedvanlige norske flatfylla i en uke, kan man dra på tokt, med en fyllekule i land, samt bli kjent med medstudenter som mannskap på reisen.

 Les mer om skipet på: www.lehmkuhl.no.

Anbefalte artikler