– Rått, sårt og tøft

This content has been archived. It may no longer be relevant

Bendik, bedre kjent som Silje Halstensen, har i de siste årene markert seg i den norske musikkindustrien. Hun har tidligere gitt ut to album, Drømmen gjør meg ingenting og No går det over. Det sistnevnte ble det mest kritikerroste norske albumet i 2014. I februar i år kom hun ut med en ny plate, Fortid. På dette albumet finner vi mye likt de forrige. Bendik befinner seg fortsatt i et fyldig og eksploderende lydbilde. Det som gjør dette albumet litt annerledes er de velskrevne tekstene.

Plutopop tok en liten prat med Bendik, og hun sier selv at det siste albumet har vært mye tøffere enn de andre. Tekstlig fikk hun et behov for ikke å legge så mye imellom og heller sette ord på hennes erfaringer gjennom den siste tiden.

– Jeg er veldig stolt av at jeg bare gjorde det og skrev et veldig ærlig album.

Bendik spiller på Kvarteret 02 April. (Foto: Simon Skreddernes)
Bendik spiller på Kvarteret lørdag 2. april. (Foto: Simon Skreddernes)

Hvor får du inspirasjon fra og hva tenker du på gjennom en låtskrivningsprosess?

Bendik forteller oss at det å skrive låter er en tung og følelsesmessig prosess. Hun sier at ofte starter det med at hun har en litt dårlig dag. Bendik ler litt halvnervøst når hun forteller om det å skrive låter. Det kommer tydelig fram at det er en veldig personlig prosess.

Videre forteller hun oss at hun pleier å ende opp ved pianoet og at hun gjerne gråter noen tårer. I tillegg beskriver hun prosessen som leken, fordi hun er glad i å eksperimentere med akkorder og tekster.

Hvis du ville beskrive prosessen med tre ord, hva ville de ha vært?

– Rått, sårt og tøft.

Hvilken låt er din favorittlåt fra det nye albumet?

“Evig Limbo”, uten tvil. Bendik forteller oss at det var en stund hun tenkte at denne må vi bare gi ut instrumentalt, fordi bandet spilte så vilt bra. Men etter hvert fant hun en melodi som passet til teksten, og nå sier hun at hun er veldig fornøyd.

Den norske musikkbransjen

Siden Bendik deltok i Urørtfinalen i 2011, har musikkarrieren skutt til værs. Som musiker får man gjerne inspirasjon fra enten artister, sanger eller kule beats.

Hvilke artister blir du inspirert av?

– Jeg har blitt veldig inspirert av Susanne Sundfør og måten hun jobber på. Både selvstendigheten og hvordan hun skriver og produserer musikken sin. Ikke minst også den utviklingen hun har hatt i de siste årene.

Hun forteller oss også at Highasakite og Arif er andre artister hun blir inspirert av.

Du spilte inn musikkvideoen til “Kriger” i Jotunheimen, hvordan var det?

– Regissøren Håkon og jeg satt og planla musikkvideo. Jeg ville at tematikken skulle være frykt og redsel. Utgangspunktet skulle være hva som skjer med kroppen når du har opplevd noe traumatisk. For å få til dette, brukte vi ting som jeg selv var redd for eller noe jeg syntes hørtes vondt ut. Problemet var at jeg tenkte ikke så veldig mye mer over det, før jeg stod der barbeint i Jotunheimen, og skulle løpe over isen. Det var en tøff musikkvideo å spille inn, men jeg synes resultatet ble bra.

En luftig fremførelse

I fjor begynte flyselskapet SAS med konserter ombord på flyene sine. Det var kun noen få utvalgte fly dette tok plass på, og kun noen få utvalgte artister som fikk spille. Du tenker sikkert: Hvordan er dette mulig? SAS gjorde det mulig ved å dekke hele midtgangen og frontpartiet av flykabinen med ulike artister og instrumenter.

Flyselskapet gjorde dette med bakgrunn i at de fleste reisende hører på musikk under flyturen. Bendik var en av de heldige Skandinaviske artistene som fikk være med. Hun fikk spille tre konserter ombord på flyvninger til Stavanger, Bergen og Oslo i forbindelse med slippet av Fortid. Bendik forteller oss at flypassasjerene visste ingenting, men viste stor interesse over den overraskende opptredenen.

– Det var dritgøy, helt absurd. Det var på release-dagen, så det ble helt magisk. Det er en dag jeg aldri kommer til å glemme.

Bendik spiller på Kvarteret under Helhus, lørdag den 2. april. CC: 50 kr. 

Anbefalte artikler