Topp 10 galninger på film

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er ikke lett å definere helt hva jeg mener med ordet galninger. Opprinnelig skrev jeg psykopater, men det var liksom ikke helt det jeg var ute etter. Jeg ønsket å få frem karakterer som på en eller annen måte var gale, sånn som man bruker det på folkemunn, ikke som nødvendigvis faktisk hadde en eller annen diagnose, eller at galskapen nødvendigvis er et tema i filmen.

Noe som var litt vanskelig å ta stilling til, var hvordan denne listen skulle forholde seg til Nicolas Cage. Cage har nemlig en helt egen evne til å miste det, ofte på komisk måte, og jeg var en stund usikker på om han skulle få en plass som bare het Nicolas Cage eller hvilke filmer som eventuelt skulle med. Fyren har jo enkelte veldig gode roller, for eksempel i Leaving Las Vegas, men han har jo også medvirket i en del rask oppgjennom. Jeg landet på to filmer for å representere begge sidene.

Nedenfor finne du mine topp 10 galninger på fim:

10. Mel Gibson – Martin Riggs, Lethal Weapon (1987)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1v38MMDYEMw&w=560&h=315]

Spørsmålet i denne filmen er vel i hvilken grad galskapen faktisk er skuespill. Mel Gibson spiller en deprimert politimann med et dødsønske, men blir gradvis mindre suicidal etter at han blir buddycop med Danny Glover.

9. Nicolas Cage – Yuri Orlov, Lord of War (2005)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qiNw2qQ2EDg&w=560&h=315]

Dette er en litt ukjent utgave av Cage, som spiller en lavmeldt og umoralsk våpenselger. Blant annet sniffer han “brown brown”, en blanding av krutt og kokain, som visstnok ble gitt til barnesoldater i Afrika. Filmen er forøvrig å anbefale, med en utrolig kul intro som viser livsløpet til en kule.

8. Javier Bardem – Anton Chigurh, No Country For Old Men (2007)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OLCL6OYbSTw&w=560&h=315]

No Country For Old Men har kanskje blitt litt glemt i ettertid, men jeg husker at det var veldig mye prat om hvor jævla sprø Anton Chigurh var. Stoisk og rolig lar han et myntkast avgjøre om de han møter skal bli avlivet eller ei. Ikke minst er det sprøtt at han tydeligvis foretrekker å henrette med en sånn trykkluftssak som man bruker på kuer.

7. Michael Madsen – Mr. Blonde, Reservoir Dogs (1992)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=U9rIBE0KM-w&w=560&h=315]

Jeg er ikke sikker, men jeg tror kanskje dette var mitt første møte med en skikkelig bra psyko på film. Madsen koser seg utrolig fælt med å torturere en kidnappet politimann, og jeg husker fortsatt hvor forvirret jeg ble over hva jeg skulle føle under den scenen. Det var jo en veldig kul scene, og jeg husker at den 12 år gamle utgaven av meg ble ganske blodtørstig og litt skamfull.

6. Nicolas Cage – Peter Loew, Vampire’s Kiss (1988)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XUi45XoiNm0&w=560&h=315]

Denne filmen er en av de jeg mistenker at Cage kun var med i fordi han hadde lyst til å spille så gal han kunne, og kødde så mye han ville. For Vampire’s Kiss er en bedriten film. Cage er på den andre siden veldig morsom å se på i denne filmen, så jeg kan jo anbefale å se den hvis du er drita?

5. Jack Nicholson – Jack Torrence, The Shining (1980)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Qu3xxq5F3Gw&w=420&h=315]

Dette er vel kanskje historiens enten mest kjente filmpsyko, eller nest mest kjente i hvert fall. I det flotte klippet over ser du Nicholson varme opp til den berømte “Here’s johnny!”-scenen. Die! Axe murder! Kill!

4. Daniel Day Lewis – Daniel Plainview, There Will Be Blood (2007)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KQHQ9e9mtng&w=560&h=315]

There Will Be Blood kom ut samtidig som No Country For Old Men, og var det året den store oscarfavoritten sammen med nevnte film. Filmen følger en entreprenør som er tidlig ute med å starte med oljeutvinning, og hvordan han gradvis mister vettet. Ikke at han er kjempesympatisk til å begynne med heller, selvfølgelig. Men den flotte scenen hvor han dreper en forkynner med en bowlingkjegle mens han forklarer hvordan grådighet fungerer er veldig, veldig bra, og veldig, veldig gøy!

3. Anthony Hopkins – Hannibal Lecter, The Silence Of The Lambs (1991)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=99Ptctl5_qQ&w=560&h=315]

Det er vel Dr. Hannibal Lecter som er den mest kjente filmpsykoen? Eller er det tidligere nevnte Jack Nicholson i The Shining? Uansett så er det ikke så fryktelig mye å tilføye til videoen over, dette er jo en av de mest ikoniske rollene i filmhistorien. Forøvrig litt trist at det stort sett er Lecter som får oppmerksomhet, når alt det andre i Silence Of The Lambs minst er like bra.

2. Dennis Hopper – Frank Booth, Blue Velvet (1986)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7tnyDzpI-9s&w=560&h=315]

Ikke David Lynch sin mest kjente, men etter min mening hans beste. Og det er delvis på grunn av Dennis Hopper. I rollen som Frank Booth får han frem den unike “lynchianske” følelsen av at det er noe som er grunnleggende feil – noe unaturlig– ved karakteren, og sammen med Lynch sin regi blir det både skremmende, fascinerende og fengende.

1. Marlon Brando – Colonel Kurtz, Apocalypse Now (1979)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=16lGwL6Pbcc&w=420&h=315]

Det går jo an å argumentere for at det ikke bare er Colonel Kurtz, men også Marlon Brando selv som er den beste filmpsykoen. Brando møtte opp på settet fullstendig uforberedt og ekstremt overvektig, og var et komplett mareritt å jobbe med. Litt av det får du se i klippet over, og hvis du synes det er interessant burde du sjekke ut denne dokumentaren. Det endte i hvert fall godt, for Apokalypse nå! er etter min mening den beste krigsfilmen noen sinne laget, og rollen til Brando er fullstendig magisk.

 

Siste podcaster

Anbefalte artikler