Mena med mening

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Jeg kan telle på én hånd de gangene jeg har vært drittsekk. Og jeg kan på én hånd fortelle deg de gangene jeg mener at noen fortjener en unnskyldning fra meg.

– På én hånd?

– Om jeg er breial eller vi ikke forstår hverandres humor og sånn, det er noe annet. Men å ha vært dust unødvendig, det er jeg ikke, og det synes jeg ikke det noensinne er noen grunn til å være. Samtidig tror jeg det er veldig viktig å sette grenser så du ikke kommer til det punktet der du klikker.

Før jeg overhodet har rukket å stille noen spørsmål, har samtalen med musikeren Maria Mena (30) sporet av tema. Vi ringes over telefonen fra hver vår kant av landet, og bare fem minutter inn i samtalen har jeg allerede fått lære at Oslo-jenta er selverklært det mest teknisk inkompetente mennesket som finnes (hun har aldri fått Dropbox til å fungere), Mac’en hennes kostet henne nettopp 10.000 kroner å reparere etter at hun var ærlig med forsikringsselskapet (det må en jo aldri være), og hun har massiv respekt for sine gravide venninner (selv har hun vært oppe med omgangssyken siden klokken to i natt, og hun gir seg over).

Det kjennes avvæpnende å snakke med en så åpen og snakkesalig kjendis – skuldrene senkes og et intervju blir til jenteprat.

– Det er sånn jeg snakker med mennesker, men det er jo grenser for hvor mye mennesker orker å høre på.

Besøker Bergen på turné

Maria Mena er for tiden ute på turné som går til blant annet Operaen i Oslo, Amsterdam og Stockholm. Tidlig på reiseruten besøker hun konsertscenen Verftet i Bergen, og musikeren uttrykker at hun har et spesielt forhold til regnbyen.

– Jeg har hele veien opplevd en støtte i Bergen, spesielt live. Også i de årene jeg har hatt rykte på meg for å ikke kunne synge noe særlig fint, eller rent i alle fall. Bergen har, kanskje til og med mer enn Oslo, vært det stedet jeg kan komme til og bare får være den artisten jeg ønsker å være. Og det er rett og slett på grunn av publikum.

En pregende Letterman-opptreden 

Det er ikke før jeg nå er tretti år gammel og vet at jeg er flink, at jeg kan si dette.

I 2004 hadde USA fått øynene opp for en svært ung og talentfull Maria Mena. Hun ble invitert til å opptre hos den populære talkshowverten David Letterman, men gjorde ingen god opptreden. Både utenlandske og norske medier slaktet episoden, og den daværende attenåringen fikk rykte på seg for ikke å kunne synge rent. Dagbladet skrev at «Maria var så nervøs at hun sang mer falskt enn Spice Girls». Det som kunne ha blitt en døråpner for ungjenta, ble stående som en plett hun har vært ganske stille om i etterkant.

– Effekten det hadde på karrièren min, men mer meg psykisk og den følelsen av at jeg ikke var flink, den har vært litt større enn jeg trodde. Det er ikke før jeg nå er tretti år gammel og vet at jeg er flink, at jeg kan si dette.

Mena forteller videre at episoden i dag oppleves som en «reise» hun er takknemlig for, og som har gitt henne is i magen.

– Der og da tenkte jeg at dette var en grei straff å få. Gjør man en dårlig opptreden skal man måtte tåle, selv som attenåring, å printes på førstesiden av VG og Dagbladet som «hun er ikke flink» og «dette var flaut». Jeg har hele tiden visst at jeg egentlig er flink, men hvordan skulle jeg overbevise publikum om det? Det har preget meg og jeg kjenner fortsatt på en slags underlegenhet som jeg må riste av meg, men det er mer meg personlig som menneske.

Mena er ærlig gjennom musikken sin (Foto: Bergen Live/Jarle H. Moe)
Mena er ærlig gjennom musikken sin. (Foto: Bergen Live/Jarle H. Moe)

Liker ikke ordet “utleverende”

Er jeg klin gærn eller finnes det andre mennesker som også har hatt disse følelsene?

Det er velkjent at Maria Mena henter inspirasjon fra følelseslivet sitt når hun skriver musikk. Ærlige, selvopplevde tekster har vært gjennomgående på alle platene Mena har gitt ut i løpet av en nesten fjorten år lang karriere.

Growing Pains, det åttende albumet som kom ut før jul i fjor, er intet unntak. Albumet ble produsert i kjølvannet av skilsmissen fra eksmannen Eivind Sæther, og sangerinnen har uttalt at 2015 har vært det vanskeligste året i hennes liv.

– Er Growing Pains selvutleverende på et nytt nivå?

– Jeg er ikke enig i at det er ikke selvutleverende. Jeg liker ikke ordet utleverende. Folk tolker ord forskjellig, og «utleverende» for meg er som om jeg ikke har kontroll. Og det har jeg jo – det er tekster jeg har skrevet! Dette er den platen jeg har skrevet som kanskje er mest diplomatisk. Jeg har helt bevisst bestemt meg for å ikke utlevere et annet menneske. Jeg er en ærlig artist og jeg er en vanvittig ærlig person, og jeg er veldig stolt av det.

Hele spekteret av følelser som Mena presenterer gjennom musikken, kan gi en inntrykk av at hun er et sårbart menneske. Kanskje er det denne sårbarheten som gjør at sangeren er blitt så populær.

– Det jeg tror er min greie overfor publikumet mitt og de som er glad i meg som låtskriver, er rett og slett at jeg tør å være åpen om de tingene jeg skammer meg over. Vi møtes på samme nivå og føler oss ikke så alene. Jeg kjenner også på at det er derfor jeg vil skrive disse tekstene – jeg vil sjekke om det bare er meg; er jeg klin gærn eller finnes det andre mennesker som også har hatt disse følelsene?

Ønsker å hjelpe andre som har det vanskelig

At det finnes mennesker der ute som setter pris på musikerens ærlighet er tydelig på bildedelingstjenesten Instagram. Over 56 000 mennesker følger Instagram-profilen hennes der hun daglig legger ut bilder fra hverdagen sin. I lang tid følte ikke Mena at hun kunne gjøre annet enn musikk, men med tiden har hun innsett at hun kan hjelpe også på andre måter. I tillegg til hverdagsbilder, publiserer musikeren innimellom bilder og tekst der hun forsøker å ta et oppgjør med saker som nettmobbing, depresjon og spiseforstyrrelser.

Tolererer ikke mobbing (foto: screenshot Instagram, Marianne Myrmel Bjelland)
Tolererer ikke mobbing. (Foto: Schreenshot/Instagram)

– Jeg prøver å vise en litt bred versjon av det å være menneske. Både det overfladiske som jo Instagram er, men også et stikk av dybde. I ny og ne har jeg behov for å lire av meg den lille klokskapen jeg har. Man trenger ikke alltid være enig, men inni hodet mitt har jeg en sånn stemme som sier «jeg skulle ønske jeg visste dette da jeg var…».

Maria Mena avbryter nesten seg selv og sier oppslukt at om det er det én ting vi vite, så er det dette;

Din sorg er ikke ubehagelig for resten av verden

– Dersom noen i livet ditt går gjennom noe som er vanskelig, må du ikke gjøre det du tror du skal gjøre; du må gjøre det motsatte. Du må stille spørsmål. Du må rett og slett gå opp til dette mennesket og si «jeg vet du går igjennom noe vanskelig – hvordan går det? Du trenger ikke svare dersom du synes det er ubehagelig, men jeg lurer». Når man går igjennom noe vanskelig så tror man at man er til bry, man tror man er i veien for folk, så gi dem det motsatte signalet. Og nå har jeg sagt det, på Studentradioen, og det var viktig for meg.

Skal angripe trettiårene

Den vise musikeren har nettopp fylt 30, og for mange er dette et skummelt tall. Å bli eldre er derimot ikke så farlig for Mena, og hun forteller at hun ønsker livet velkommen det kommende tiåret.

Det å bli eldre trodde jeg skulle være stressende, men jeg er helt satt ut over hvor lykkelig jeg er.

– Nå har jeg vært igjennom veldig mye på veldig kort tid, så jeg har behov for å sakke farten litt i forhold til alle disse «set-listene», alt man skal få gjort i løpet av livet. Man skal forelske seg, gifte seg, man skal få barn. Jeg har behov for å bare være meg og gjøre min ting. Kanskje gå på noen smeller, men de er mine og jeg trenger ikke forsvare dem overfor noen andre. Så det neste tiåret blir et slikt jeg aldri har hatt før.

Hør hvordan Maria Mena feiret 30-årsdagen sin:

Vil bli kjent med seg selv igjen

Man skal ikke pirke i andres privatliv, men å snakke med Maria Mena er som å snakke med en gammel barndomsvenninne. Dersom jeg ikke hadde sett opptakeren spille inn samtalen vår foran meg, ville jeg mest sannsynlig begynt å øse ut om kjærlighetssorg og søte gutter som om vi skulle ha kjent hverandre i evigheter. For å holde oss på den fortrolige tråden, stiller jeg henne et fortrolig spørsmål.

– Dater du igjen?

– Jeg ble ikke singel for å møte en fyr, jeg ble singel for å bli kjent med meg selv. Etter ti år med spiseforstyrrelse var jeg ikke lenger et menneske nesten. Jeg hadde behov for å være alene. Jeg dater ikke for jeg har ikke behov for den bekreftelsen. Jeg vet jeg er en søt jente, jeg er en bra dame, en eller annen gang kommer jeg til å bli verdens beste kjæreste, og kanskje forhåpentligvis mamma. Det bekymrer meg ikke. Det jeg driver med nå er rett og slett en følelse av å endelig få lov til å være Maria.

Mena holder seg ikke bare borte fra dating om dagen, hun holder seg også inne for å slippe å bli lagt an på. Hun forteller med oppgitt tone at hun aldri har synes sjekking er greit og hun mener vi jenter gir guttene for mye makt.

Gutter akkurat nå er for meg bare irriterende.

– Hovedgrunnen til at vi jenter gjør oss så sårbare som vi gjør, er at vi har så lyst på kjærlighet. Vi gir idiotiske gutter litt for mye makt. Jeg har ikke datet på veldig lenge, og jeg har heller ikke behov for det, for jeg veit at kjærlighet er noe annet. Og det er noe av det fineste jeg har jeg har opplevd med mine ekser – jeg har opplevd skikkelig kjærlighet. Det betyr også at jeg ikke er villig til å akseptere noe annet det.

Hør hva Maria Mena mener om gutter om dagen og hvorfor søndagen ikke skal trenge å være kjip for single:

En beskjed til publikum før konserten i Bergen

Selv om denne samtalen kunne fortsatt i evigheter om vi lot den, er vi nødt til å runde av. Før hun legger på, spør jeg henne om hun har noe hun gjerne vil si til de som skal se henne spille på Verftet i Bergen fredag.

– De som har sett meg før vil forstå hva de skal se nå, men med noen overraskelser. De som aldri har sett meg live vil derimot oppleve en følelse av «hææ», for deretter en følelse av «heey».

Musikeren sier dette lattermildt før hun legger til;

– De fleste tror de skal komme på en trist konsert. Jeg er som menneske ikke sånn som jeg virker som i låtene mine – jeg er en veldig sterk dame, noe som er tydelig på scenen.

Og veldig tydelig i dette intervjuet her!

Anbefalte artikler