Kulturfilosofiens Elvis

This content has been archived. It may no longer be relevant

Slavoj Zizek er et eksemplar av den utrydningstruede arten “offentlig intellektuell”. Han deltar aktivt i den offentlige debatten med til tider svært kontroversielle utsagn som går skarpt på tvers av det etablerte paradigmet og den gjengse oppfatning.

Kritiker av det etablerte

Zizek er en hard kritiker av senkapitalismen. Han bruker ideene til den tyske idealisten Hegel, den franske Freudianske psykologen Lacan, samt kommunismens far og kapitalismens første kritiker, Karl Marx, til å diagnosere problemene i verden i dag. Han er ikke redd for å være kontroversiell, og blir ofte referert til som en av de farligste stemmene i moderne offentlig debatt.

Snodig type

Zizek er en merkelig skrue. Han er full av ticks, har en veldig distinkt aksent og går kledd som om hver dag er en bakfull søndag. Han bruker stadig vekk vitser og popkulturelle referanser i argumentasjonen sin. Han vandrer ofte ut på lange og vanvittige tangenter i forelesningene sine; til tider i så stor grad at han, som han selv sier, “aldri kommer seg til starten av forelesningen.”

Zizek sitt viktigste bidrag til filosofien er påstanden i en av bøkene hans, The Sublime Object of Ideology, om at mennesket ikke er inne i en post-ideologisk tidsalder, slik kulturteoretikere i dag ofte hevder. Vi er snarere mer ideologiske enn vi noen gang har vært.

https://www.youtube.com/watch?v=zUjpdSy8a7o

I en tid hvor flere og flere begynner å bli desillusjonert av kapitalismen og mener at systemet slik det er i dag ikke fungerer, er Zizek en svært kritisk røst med hensyn til det etablerte systemet. Zizek kommer med få løsninger på problemene han påpeker— annet enn å oppfordre oss til tenke oss nøye om, og bryte ned de ideologiske illusjonene man lever under.

https://www.youtube.com/watch?v=53GUygLogwA

For mer kulturelt påfyll, sjekk ut podcasten til Flate Sko på iTunes [link], eller her på srib.no. Hør også på sendingene våre hver onsdag klokken 13:00 på Studentradioen i Bergen (FM 96,4/106,1/107,8 eller lytt.srib.no).

Siste podcaster

    Anbefalte artikler