Fra forfatter til musiker

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tore Renberg fikk sitt gjennombrudd med boken Mannen som elsket Yngve i 2003, og har gjort stor suksess som forfatter. Renberg er en mann med god flyt i pennen. Nå har han også tatt grep om gitaren, og blitt soloartist. I høst gikk han i studio for å lage plate. Albumet heter Ingen nåde, og ble sluppet i slutten av januar i år. I går stod han klar på scenen på Kvarteret for å gi bergenserne et forrykende show.

Tidligere radiostemme i Studentradioen

Renberg har tidligere vært student i regnværsbyen, og var aktivt med i Studentradioen. Han var med i Skumma kultur, hvor han anmeldte bøker, hadde intervjuer og mye mer. I Skumma kultur leste Renberg dikt, men kan ikke huske at han fremførte noen av sine egne. Renberg brukte ikke radioen som en plattform for egen litteratur, men som en utforskningsarena hvor han blant annet skrev litteraturkritikk.

Jeg brukte radioen, uten at jeg helt visste det selv, som en trampoline for det jeg skulle gjøre senere i livet.

Han ser tilbake på tiden i Studentradioen som veldig lærerik.

Vi følte oss utrolig frie, og anmeldte de bøkene vi hadde lyst til å anmelde, intervjuet forfattere, og jeg husker jeg laget en hel times portrettprogram med Jon Fosse, som jeg var kjempefan av den gangen.

Hør intervjuet med Tore Renberg her:

Et sterkt uttrykksbehov

Renberg forteller at han, helt siden han var liten, har vært et menneske med et sterkt uttrykksbehov. I studietiden skrev Renberg en del dikt og noveller, og gikk ofte på Garage og Hulen for å skrive. Renberg var selv veldig nervøs da han begynte å sende inn egne manuskript til forlag.

ToreRenberg
Tore Renberg er på norgesturné med nytt band. (Foto: Pernille Wikøren)

Man er ung, man tror man har noe på gang, og noen kompiser eller lærere har sagt at det ikke var så verst, men samtidig så tenker man hvem er du som skal komme her? Ikke sant? Det krever at du tør, og tenker at dette klarer du. Man må også tåle den kjeften eller kritikken som kommer.

I 1995 ringte telefonen med beskjed om at et av manusene hans skulle bli bok. Da tok han farvel med Bergen og reiste til Oslo. Gjennombruddet kom da Renberg publiserte Mannen som elsket Yngve. Boken fikk god kritikk, og ble senere filmatisert og gikk på norske kinoer i 2008. Det er ingen tvil om at Tore Renberg har gjort stor suksess i bokbransjen, men samtidig har han alltid hatt en musiker i seg.

Hele min barndom og ungdomstid var fylt av musikk, før jeg ble skrivende forfatter. Jeg spilte mye i band på kompisnivå, og det blir så bra som det blir når man bare øver en gang i uken.

Rykende fersk plate

Renberg forteller at det alltid har vært et trykk, eller et begjær i ham etter å lage musikk, og etter å ta musikken like seriøst og profesjonelt som han gjør med litteraturen. Det har han gjort, og resultatet er den splitter nye platen Ingen nåde. Renberg er nå på turné, og har med seg bandet Lindrende Enhet. I går kveld fikk bergenserne høre låtene fra den nye platen live på Kvarteret.

Jeg er en godt voksen mann, så jeg gidder ikke komme der og tro at jeg er en popstjerne, “style” meg til og “pose” og holde på sånn. Ikke tale om. Jeg kommer ut, og det er Tore Renberg du får, take it or leave it!

Han kunne fortelle at publikum kunne forvente seg en “nedpå” Renberg, og at han skulle prøve å være seg selv så langt det var mulig. Renberg ønsket alle velkommen på konserten, og han gledet seg veldig.

Anbefalte artikler