Den norske filmvåren

This content has been archived. It may no longer be relevant

Mannen fra Snåsa

Etter å ha hørt og lest masse om Snåsamannen, Joralf Gjerstad, får vi en dokumentarfilm om selveste trollmannen i Norge. Regissøren Margareth Olin har fokusert på å lage en film som folk kan få på «blå resept», en film som skal løfte opp troen på godheten ved å filme 22 mennesker som har reist til Snåsa i håp om å få hjelp.

Margareth Olin har fokusert på mennesker som lever i utenforskapet, og ting som virker påtregnende i våre liv, som for eksempel flyktningskrisen. Kan vi som samfunn lære noe av et enkeltmenneskes omsorgsevne? Kan denne filmen si oss noe om vår evne til å bære oss selv gjennom sykdom?

Regissør Margareth Olin har fokusert på mennesker som lever i utenforskapet.

Filmen har norgespremiere 22. januar.

Birkebeinerne

Her kommer det actiondrama på snø. Birkebeinerne tar deg tilbake til vikingtiden, nærmere bestemt til år 1204, og borgerkrig i Norge. Den norske kongen, som også er faren til Håkon Håkonson, blir drept i borgerkrigen. For ikke å miste håpet bestemmer et par birkebeinere seg for å redde Håkon og frakte ham over fjellet til sikkerhet.

Birkebeinerne er inspirert av virkelige hendelser i Norges historie, og har et stjernelag med skuespillere, anført av Kristofer Hivju, Jakob Oftebro, Thorbjørn Harr, Pål Sverre Hagen og Nikolaj Lie Kaas .

Birkebeinerne har fått det engelske navnet Vikings on Skies og har allerede fått stor oppmerksomhet i USA.

Regien er ved Nils Gaup, og filmen blir den åttende spillefilmen i Gaups regi.

Filmen har norgespremiere 17. februar.

El Clásico

Er du glad i fotball? Eller elsker romantiske komedier som handler om fotball? Her kommer det en norsk film om to kurdiske brødre som reiser til Spania på et farefullt oppdrag med ett mål for øyet: Å møte Christiano Ronaldo.

Alan ønsker å gifte seg med sin hemmelige kjæreste Gona, men faren hennes, Jalal, er sterk imot dette. Alan blir desperat og vet at faren til hans utkårede er stor fan av Real Madrid. Med denne kunnskapen stjeler han deretter et par spesialsko som han skal få signert av Ronaldo for å vinne Jalals datter.

Filmen er i regi av Halkawt Mustafa, som også har regissert filmen Rødt Hjerte (2010).

Ja, Christiano Ronaldo ville bli med i en norsk film.

Filmen har norgespremiere 26. februar.

Welcome To Norway

Denne våren kommer det en mørk komedie med varmt hjerte om et flyktningsmottak i Finnsnes. Vi møter asylbaronen Primus, som egentlig er litt rasist. Han har store planer om å redde høyfjellshotellet hans med å gjøre det om til et flyktningsmottak. Men når busslasten med flyktninger ankommer det nedslitte hotellet, starter utfordringene. Femti forfrosne asylsøkere, en entusiastisk afrikaner, utlendingsdirektoratet, en deprimert kone (Henriette Steenstrup) og en tenåringsdatter blir raskt mye å sjonglere.

I disse tider er det godt å ha litt selvironi.

Filmen har norgespremiere 4. mars.

Huset

Skrekkfilmen Huset er satt til 1940-tallet og andre verdenskrig. Vi følger to tyske soldater som har tatt en norsk soldat til fange. Den norske vinteren er kald og ugjestmild, men (u)heldigvis dukker et hus opp i isødet. Soldatene bestemmer seg å søke ly i huset, og deretter går det – ikke overraskende – veldig dårlig.

Filmen ser ut til å være en jump-scare, og ut i fra traileren virker den inspirert av filmer som Sinister (2012) og The Exorcist (1973). For de som elsker norsk film og skrekkfilmer blir nok Huset et bra tilskudd til den norske filmvåren.

Filmen har norgespremiere 15. april.

Se trailer til Huset her.

Siste podcaster

Anbefalte artikler