Mørkt som f*en!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Har du noen gang lurt på hvilken type mørk magi som passer best for akkurat deg? Alle har vel en gang i blant tenkt at det hadde passet fint om det regnet på dem som sender strandbilder fra varmere strøk, eller at den ene som alltid er hakket penere enn deg skal få en kvise midt på nesen den dagen det skal tas bilde til studentbeviset.

Nå skal jeg ikke lede deg helt på avveie, men heller gi deg noe av den informasjonen du trenger for å finne ut hvilken type mørk magi som passer aller best for dine mørkeste fantasier.

Hva er mørk magi?

Mørk magi finner man ofte i fantasybøker, filmer eller serier. Den type magi blir veldig ofte sett på som veldig fy-fy, og alle de mørke formlene er alltid låst bort lengst inne i de mest beskyttede og sagnomsuste steder. Et eksempel på dette er biblioteket ved Det Usette Universtitet i Terry Pratchetts Skiveverden.

Disse “mørk magi-formlene” har en ille tendens til å stamme fra en tidligere tid der trollmenn og trolldamer, eller hekser som de ofte blir kalt, hadde mer artistisk frihet. En svunnet tid der magi var nytt, lov, bedre eller bare rett og slett fryktelig dårlig regulert.

Veldig ofte har den mørke siden av magi et fryktelig dårlig rykte på seg for å være destruerende. Nå kan jeg ikke snakke for alle her, men av de fantasybøkene jeg har lest, har jeg forstått det slik at den mørke magien har med alt som involverer død å gjøre. Eksemplet jeg vil trekke fram er Harry Potter. Ikke bare må du ikke si navnet til “han du ikke skal si navnet til”, men du må heller ikke finne på å bruke det de kaller The Dark Arts. For dersom vinden snur, kan du bli slik. 

Det finnes jo selvsagt haugevis av forskjellige typer mørk magi, men jeg skal prøve å få med de gjennomgående mest kjente her.

De mørke kunstene

Siden jeg nettopp har nevnt The Dark Arts fra Harry Potter av J.K. Rowling, så kan jeg begynne der. I Potters univers er mørk magi den destruktive, eller det som forårsaker harme. Den blir en slags kjip balanse til den vanlige magien. Men det er ikke nødvendigvis sånn at bare de kjipe folkene, slik som Bellatrix Lestrange, tar i bruk den mørke magien i Harry Potter-bøkene. For eksempel brukte Snape en av de mørkeste formene av magi for å drepe Dumbledore, etter hans eget ønske, for å lure Voldemort. Disse trollmennene og deres drama, altså!

I “Potter-verset” er det heller ulovlig å drive med mørk magi. Faktisk er det sånn at enkelte magikerskoler lærer dette videre. Dette er nok fordi magikerne har mye av den samme forsvarsfilosofien som USA, og de tenker at hvis fienden kan ta dette i bruk, så skal søren meg de også være klare.

Æsj, jeg er jo død!

En annen type mørk magi som blir brukt i verden av fantasy, er nekromanti. Det er rett og slett det å vekke de døde til live. Eller i hvert fall såpass i live at de kan lage litt trøbbel. Problemet med nekromanti er som oftest at den som utfører det hele ikke alltid er hundre prosent sikker på hvordan de som har blitt dratt tilbake fra dødsmarkene vil reagere.

Jeg tror nok jeg hadde blitt eitrane forbanna om jeg endelig hadde funnet ut at det var en himmel der var det så mye sjokoladekjeks og ostepop man bare kan drømme om, for så å bli tilkalt tilbake til en halvråtten kropp for å være med i en ny-død hær av eller annen slaur. Nei, da hadde det blitt alt fra streik til mytteri.

En som fikk dette med nekromanti til er jo han der Sauron fra Ringenes Herre, av J.R.R. Tolkien. Han bringer tilbake to konger, til og med. Nazgulene, som disse to kongene og syv andre menn ble kalt, var skikkelig jæklige, og de er egentlig spøkelsene av ni svært mektige menn, som tok imot magiske ringer fra Sauron for å bli enda mektigere.

Sjefen for nazgulene, og Saurons høyre hånd er heksekongen av Angmar. Det er han som stikker Frodo med et forhekset sverd som gir ham kroniske smerter og andre lidelser. Det blir ikke så godt forklart hvilke mørke krefter nazgulene, og da spesielt heksekongen, egentlig har. Men ut ifra Frodos forferdelige allergiske reaksjon mot et lett stikk i skulderen, så kan vi gå ut ifra at det har et eller annet med planteekstrakter og kjemi å gjøre. I mitt hode er det i alle fall slik.

I Hobbiten, av J.R.R. Tolkien, kaller også Sauron seg selv, og mange andre med ham, “The Necromancer” før han avslører hvem han virkelig er.

For et mas!

Det siste eksempelet jeg vil ta med er å tilkalle djevelen for å få hjelp. Nå er jeg ikke helt nøyaktig sikker på om dette kan kalles magi, siden vi ikke akkurat går rundt og kaller verken Djevelen eller Gud for

magiske. De er vel kanskje bare ekstremt flinke på å bløffe, og ta på seg skylden for ting som allerede har skjedd eller eksistert, begge to. Men jeg føler litt på at det skal en del til å faktisk få kontakt med Djevelen. Da funker ofte mørk magi. Er ikke helt sikker på hvordan paven får kontakt med Gud, men kan se for meg at en forhud eller ti må ofres for å få en audiens med ham også.

Nå tenkte jeg å trekke frem et stort litterært verk for å gi et eksempel på hvordan man tilkaller eller får uventet hjelp av djevelen selv, men jeg tenker at vi lar Dantes, Den guddommelige komedie ligge, og heller ser på den actionfilmen som ble adaptert fra en tegneserie som jeg liker veldig, veldig godt. Nemlig Spawn, regissert av Mark A.Z. Dippè, fra 1997. I Spawn blir en leiemorder, Al Simmons, drept av det rævhølet han kaller sjef. Fordi Simmons har drept en hel haug av mennesker gjennom karrieren sin kommer han selvfølgelig rett til helsike. Der inngår han en avtale med djevelen om å få returnere til livet om han gjør noen tjenester mens han er der.

Plottet i filmen kan gjerne minne ganske så mye om en lignende historie, der Nicolas Cage inngår en lignende avtale. Filmene, som begge er adaptert fra tegneserier, har en sint mann fra helvete på en motorsykkel som hovedkarakter. Begge filmene handler om at helten vil ut av avtalen og egentlig er kjempesnill. Det betyr ikke det at Hollywood er tom for originale ideer og kanskje burde inngå en egen avtale med Beelzebub for å få hodet ut av ræven. Det mener jeg absolutt ikke.

Tv-serier med Mørk Magi

Det finnes også flerfoldige tv-serier som tar for seg de ulike typene av mørkets magier. Kanskje du vil at jeg skal ramse opp mine favoritter? Vel, da er du pinadø meg heldig. For her er de, med link til IMDB:

  • Supernatural: Disse guttene finner på masse rare ting. De både bruker og blir utsatt for mørk magi jevnt og trutt gjennom alle sesongene.
  • The Originals: Vampyrer og varulver er relativt magiske bare i seg selv, men de har også ofte enkelte evner som havner innenfor magi-kategorien.
  • Misfits: De stakkarslige ungdommene i denne serien har en del evner som jeg vil klassifisere som magiske. Noen av de er til og med svært svært mørke.
  • Buffy: Dette er jo en klassiker. Her har de blandet sammen både vampyrer, hekser, djevelen og tenåringer. En god miks som består av store mengder både lys og mørk magi.
  • True Blood: Veldig mye det samme som i Buffy, bare med litt mer nakenhet og narkotika.
  • Merlin: Trollmenn må av og til ta i bruk litt mørk magi, men de har som oftest en veldig god unnskyldning for det.

Som tidligere nevnt finner man ofte mørk magi i fantasyfilmer, bøker og tv-serier, men du må nok navigere deg gjennom en hel del tøv før du finner det som faller mest i smak hos deg.

Husk at all magi, uansett hvilken farge eller belysning, skal brukes forsvarlig. Ta alltid på spiss hatt, løsskjegg, kappe og vernebriller før du prøver noe som helst.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler