Leonard Nimoy (1931-2015)

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den 26. mars 1931, ble Leonard Simon Nimoy født i Boston, Massachusetts. Han skulle vokse opp til å bli en av verdens mest ikoniske science fiction-skuespillere. Men han var også regissør,  manusforfatter, poet og musiker. Men det er rollen som Spock som ble selve grunnsteinen for hans karriere, og som gjorde at han fikk en spesiell plass i hjertet til en hel verden av science fiction-fans!

Star Trek

Star Trek debuterte på amerikanske TV-skjermer i 1966, og introduserte publikum for en hel rekke fantastiske karakterer. En av dem var Spock, halvt menneske og halvt Vulkan. Star Trek skulle bli en av grunnsteinene innenfor science fiction, og en TV-serie som holder stand over 50 år senere. Nimoy fikk tre Emmy-nominasjoner for rollen, i kategorien Outstanding Performance by an Actor in a Supporting Role in a Drama. Dette ble rollen som skulle bli med ham resten av livet.

I løpet av karrieren var hans personlige syn på rollen som Spock, og alt styret rundt karakteren, noe todelt. Som kommer frem av titlene på hans to selvbiografier. I am not Spock ble utgitt i 1975, og viser til en mann som følte han var mer enn en rollefigur. I løpet av livet aksepterte han rollen som så mange identifiserte ham med, og hans andre selvbiografi, som kom ut i 1995, fikk tittelen I am Spock.

Ikke bare Spock

Leonard Nimoy har også spilt i TV-serien Mission: Impossible, fra 1969 til 1971, og med Yul Brynner og Richard Crenna i westernfilmen Catlow (1971). Er du fan av Civilization-spillene husker du kanskje også at hans stemme er med i Civ IV, som kom ut i 2005. Og la oss ikke glemme at han også var å finne i TV-serien Fringe, som Dr. William Bell. I tillegg fikk han sin fjerde Emmy-nominasjon i 1982, Outstanding Supporting Actor in a Limited Series or a Special, for TV-filmen A Woman Called Golda.

Da Star Trek igjen kom på kino i 2009, med nye yngre skuespillere som Kirk (Chris Pine) og Spock (Zachary Quinto), hadde han en liten gjesterolle, som en eldre versjon av seg selv. Han var også å finne i Star Trek: Into Darkness (2013).

Gjennom hele sitt liv inspirerte han andre, om det var gjennom karakteren alle elsket, som skuespiller, fotograf eller musiker. Han ble til noe mer enn Spock, han ble et ikon innen sjangeren. Knappe syv dager før han gikk bort postet han sitt siste tweet, og avsluttet på vanlig måte, LLAP: Live Long, And Prosper!

Hans inspirerende siste tweet. (Skjermdump fra twitter, @TheRealNimoy)
Hans inspirerende siste tweet. (Skjermdump fra twitter, @TheRealNimoy)

Siste podcaster

    Anbefalte artikler