Ukens anbefaling: Spaghetti all’Amatriciana

This content has been archived. It may no longer be relevant

Amatriciana er en stor personlig favoritt både hos meg og resten av familien. Denne klassiske italienske pastaretten fra det sentrale Italia er såre enkel og likevel utrolig smakfull. Den består i bunn og grunn av tomat, hvitvin, litt chili, masse pecorino (eller parmesan) og guanciale, røkt italiensk bacon.

Jeg ble første gang oppmerksom på denne retten da faren min oppdaget at NRK hadde besøkt den italienske regissøren Gianni Di Gregorio i forbindelse med oppfølgeren til suksessen “Sommerlunsj i Roma”. Filmen har en god porsjon italiensk matlaging, og i reportasjen får vi være med inn på kjøkkenet til Di Gregorio mens han lager Amatriciana, småprater og vitser om italiensk matlaging.

Det er få matlagings-opplevelser som har gitt meg så mye enkel glede de siste årene som å lage Amatriciana sammen med et glass rødvin og videoen av Di Gregorio i bakgrunnen. Vi har gjort noen små forandringer over tid basert på personlige preferanser, men det er lite som kan gjøre denne retten spesielt mye bedre enn den allerede er.

Dette trenger du

Det er selvfølgelig vanskelig å få tak i spesialprodukter som guanciale i Norge, ikke minst på studentbudsjett. Jeg lager denne retten med bacon i stedet, som er i alle fall uproblematisk når man befinner seg såpass langt fra Roma som vi. Om du ikke har hvitvin for hånden har jeg også brukt rødvin med god resultat i retten, selv om det absolutt gjør seg best med hvitvin.

Til 3-4 personer

 • 200 gram bacon
 • 400 gram pasta
 • 1 boks hakkede tomater (suppler gjerne med noen friske tomater om du har)
 • Hvitvin
 • 1 finhakket chili (eventuelt chilipulver)
 • Parmesan eller Pecorino
 • Olivenolje
 • 2-3 laubærblader
 • Salt og pepper etter behov

Slik gjør du

(Finn frem videoen med Di Gregorio og hell deg et glass rødvin). 

 • Kok opp god saltet vann og ha pastaen oppi
 • Mens pastaen koker heller du olivenolje i en kjele eller dyp stekepanne. Del opp baconet i mindre biter og stek lett, men ikke til det begynner å bli sprøtt
 • Ha oppi litt hvitvin (1-2 dl omtrent) og la det surre sammen med baconet i noen minutter. Ta gjerne opp litt mer vin etter egen smak eller behov.
 • Ha chili, laubærblader og tomter i sammen med baconet og la det surre i et minutt eller to
 • Tøm vannet av pastaen og hell den over i sausen. Rør godt rundt, deretter rører du inn parmesanen. Jeg pleier å bruker mer parmesan her enn i noen annen pastarett, så ikke være sparsommelig

 

Lykke til! 

Siste podcaster

  Anbefalte artikler