Fantasien er endelig tilbake i Norge!

This content has been archived. It may no longer be relevant

I det siste har det begynt å røre seg i noe man kan kalle et fantasy undergrunnsmiljø her i Norge. Bøker blir skrevet på norsk og utgitt på norsk, noe som selvsagt er en uoverstigelig kul nyhet for alle fantasy-elskende fantaster!

Et norsk fantasy-marked i elting

Allerede er noen lovende debutanter kommet ut på banen. Skal man tro enkelte Facebook-sider for forfatterspirer ligger også flere lovende prosjekter til elting. Etter å ha snust litt på utdrag og beskrivelser av prosjektene, kan jeg bare si at jeg gleder meg som en unge.

Noen av debutantene jeg kan nevne er: Blodets Galskap av Elisabeth Øvreberg, hvor vi blir sendt tusen år tilbake i tid med kamptrellen Erik i et nordnorsk barskt landskap. Profetien om Laura av Alexander H. Sandtorv, som kommer ut på årskiftet, er en medrivende og vond fortelling i mer drømmeaktige omgivelser. Til sist er det Klanen av Merethe Vaage, som jeg her skal anmelde, og det er en underholdende og høyst engasjerende roman som handler om svartalver, demoner, svart magi og annet morroskap.

Merethe Vaage
Forfatteren selv. (Foto: Merethe Vaage)

Lovende debutant

Klanen av Merethe Vaage er en lovende debutantroman som ble utgitt av forlaget Publica i juni i år. Etter få måneder på markedet har boken allerede rukket å få lovende kritikker. Skal vi tro enkelte rykter som svermer om på det frie nettet, kan vi allerede våge å håpe på en oppfølgerroman fra samme fortellerunivers.

Klanen

Handlingen dreier seg om svartalvene, et isolert folkeslag hatet og fryktet på grunn av sin svarte magi. Boken starter tidlig med en tragedie, hvor lille Kaethyl og søsteren blir drevet på flukt fra hjemmet. De må søke tilflukt hos den regelstrenge Hilathyen, hvor disiplin og lydighet er en del av hverdagen. Der den eldre søsteren klarer å tilpasse seg den nye virkeligheten, ryker Kaethyl ganske tidlig i vrangen hos autoritetene og blir en utstøtt, ensom og forhatt person. Alene med sin sorg og sitt hat er han fast bestemt på å hevne tragedien, koste hva det koste vil.

Antihelt med høy troverdighet

Dette er en bok med mye humor, høyt action-nivå og kokehet temperatur gjennom sidene. Hovedpersonen Kaethyl er en bråkjekk antihelt man ikke kan unngå å bli sjarmert av. Denne personen lager nesten mer trøbbel for seg selv enn verden lager trøbbel for ham. Allerede to kapitler inn i boken aner man at dette bare må gå galt. Før man vet ordet av det er morroa i gang, og derifra baller det bare på seg. Dette er en bok man ikke klarer legge ifra seg før siste side er bladd om.

Alvorlige undertoner

Gjennom boken utfører forfatteren dristige valg. Karakterenes handlinger har konsekvenser. Ikke alle sår vi påfører hverandre kan rettes opp. Verken mennesker, alver eller demoner er onde av natur, men blir det av en grunn. Her finnes ingen absolutter, men linjene tegnes i grå og noen mer mørkegrå enn andre. Hovedpersonen faller nok mer til den siste kategorien.

Dette vil jeg ha mer av, så mitt eneste råd til forfatteren er å skrive så tastaturknappene fyker!

For mer informasjon: Sjekk ut forfatterens blogg og Forlaget Publica.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler