This content has been archived. It may no longer be relevant
I midtrommet på Studentsenteret hadde det samlet seg et tjuetalls stykker, mange med tilknytning til studentdemokratiet, for å spise frokost og følge NRKs direktesending fra Stortinget. En av disse var leder for Studentparlamentet Johanne Vaagland som hadde disse forventningene før statsbudsjettet ble lagt frem.
– Vi håper alltid på at vi skal få flere studentboliger og så ønsker vi oss veldig økning i studiestøtten. Om vi får det er en annen sak, sier Vaagland.
Hør hele reportasjen her:
Bolig og helse
Leder i Velferdstinget Linnea Reitan Jensen er enig med Vaagland i at de ønsker økt studiestøtte og flere studentboliger. Styreleder i Studentsamskipnaden Tor Prestegard var også til stede og føyer seg til studentpolitikerne.
– For samskipnaden er det viktig at vi får mer støtte til å bygge studentboliger. Men det er jo andre viktige ting som for eksempel psykisk helse som kan komme inn i samskipnaden gjennom studentenes psykiske helsetjeneste, sier Prestegard.
Økte utgifter for studenter
I forkant av framleggelsen hadde det vært flere lekkasjer om skattekutt og momsøkninger. Dette mener Prestegard kan påvirke studentene.
– Det er lagt frem momsøkninger på blant annet kultur og kollektivtransport og med mindre det kommer andre tilskudd som kompenserer for det, så vil det føre til økte priser for studentene på kollektivtransport og kinobesøk for eksempel, sier Prestegard.
Vaagland trekker fram bevilgningen til Universitetsmuseet som noe positivt fra lekkasjene.
Jensen på talestolen
Imens Siv Jensen beveget seg mot Stortinget omringet av journalister, gikk praten i midtrommet om løst og fast. Tidvis stilnet lyden for at folk skulle få med seg en kommentar fra politikerne. Praten stopper når Siv Jensen går på talerstolen og kommunikasjonen reduseres til hvisking. I sin tale forteller Jensen at de styrker studiefinansieringen og at det skal legges til rette for å bygge 2200 nye studentboliger.
Blandede følelser
Etter fremleggingen har Vaagland blandede følelser.
– Jeg er ikke helt fornøyd med den økningen i studiestøtten vi ser. Samtidig fortsetter regjeringa satsingen på utbygging av studentboliger, sier Vaagland.
Problemene med å bygge studentboliger i Bergen kan gjøre at vi kanskje ikke får merke så mye av satsingen.
– Vi fikk hundre av de 2200 i fjor. Vi får sikkert ikke flere siden SiB sitter på 500 de ikke har fått bygget. Så lenge det ikke er noen plan for å bygge de 500 kan vi ikke forvente flere, sier Vaagland.
Vaagland mener studentene ikke kan være fornøyde før studiestøtten er stor nok til at man kan være fulltidsstudent.
Dyrere å leve
Reitan Jensen er heller ikke fornøyd med økningen i studiestøtten.
– 316 kroner i måneden utgjør veldig lite. Prisene økes, momsen på kollektivtransport og kultur økes, det blir dyrere å leve, sier Reitan Jensen.
En utvidelse til 11 måneder støtte er viktig.
– I juni er det vanskelig å betale husleie. Mange studenter har eksamen i juni og da rekker man ikke å begynne på sommerjobb.
Hun er fornøyd med satsingen på studentboliger, men ser at utfordringen med å få bygget nye studentboliger kan hindre Bergen i å få sin del av kaka. Prestegard sier SiB er fornøyd med satsingen på Studentboliger, men savner andre tiltak.
– Ting vi skulle sett var ekstra tildelinger til studentenes psykiske helsetjeneste der vi har stort behov for å øke kapasiteten. Det er et ansvar jeg mener regjeringen kunne tatt gjennom statsbudsjettet.
Når det gjelder tildelingen av studentboliger ser Prestegard problemene Vaagland og Reitan Jensen nevner, men håper det kan bedre seg.
– Nå får vi forhåpentlig byggestart på nye prosjekter fra høsten og skal også begynne andre prosjekt neste år, så håper vi kunnskapsdepartementet ser det.
Vil forsøke å påvirke
Nå skal statsbudsjettet forhandles og studentparlamentet vil prøve å påvirke som best de kan.
– Vi skal legge press på støttepartiene i regjeringen, Venstre og KrF, og få de andre partiene med på laget, sier Vaagland.
Men hun har ikke så stor tro på endringer siden de store skattekuttene gjør at man må hente midler øremerket til studiestøtten, noe som kan bli en stor utgift. VT er også klar for å påvirke.
– Vi må nok stole på de vi har i Oslo. Vi kommer til å jobbe sammen med Norsk Studentorganisasjon og Velferdstinget i Oslo og Akershus, sier Reitan Jensen.
Siste podcaster
-
Nyhetsuka 03.05.2019.
I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.