Anmeldelse: Spelled

This content has been archived. It may no longer be relevant

Spelled skrevet av Betsy Schow er en artig liten fantasy bok med en humoristiske vri av Trollmannen fra Oz. Den handler om den moteinteresserte prinsessen Dorthea som snur hele eventyrland på hodet ved å ønske på en forbannet stjerne.

Med sine “Hans Christian Loubutin”-stilettsko, en tjenestepike og hennes påtvunget forlovede Kato, som nå er en chimera, leter gjengen etter den mystiske trollmannen av Oz for å sette alt på plass igjen.

Bryter stereotyper

Det jeg verdsatte mest med Spelled er at boken bryter gamle eventyrtradisjoner. Hovedpersonen Dorthea er ikke en karakter du vil like til å begynne med. Hun er ikke helt som andre prinsesser. Hun er snobbete, arrogant og egoistisk. Ikke det du forventer deg av en heltinne. Men til tross for dette er hun veldig naiv og tror på det å være “lykkelige i alle sine dager”. Hun vokser gjennom boken til å bli en smule mer elskverdig. Kato er ikke den normale eventyrprins heller. Ikke er han særlig pen og sjarmerende, men gretten og sta.

Betty Schow er veldig flink til å gi karakteristiske trekk til karakterene. For eksempel minner Kato deg litt om en asiatisk Sherlock Holmes. Tjenstepiken Rexi som kan ikke ta fingrene av fatet, minner om en kvinnelige Abu fra Alladin. Det er en obskur samling av diverse karakterer som jeg ble glad i etter hvert.

En lettlest fornøyelse

Det morsomste med hele boken er at den parodierer eventyrfortellinger og at Schow ofte refererer til kjente ting i de forskjellige historiene.  For eksempel “overlevelseguiden til eventyr” som blir referert til av Dorthea i hele boken.

Rule #17: To rescue a princess from magical imprisonment, a handsome prince must first slay the dragon. If one is not available, a large iguana will do in a pinch.

—Definitive Fairy-Tale Survival Guide, Volume 1”
Betsy Schow, Spelled.

Humoren i boken var kanskje litt distraherende. Selv om jeg elsket det, så fikk det meg til å glemme hovedhandlingen i boken litt. Jeg ble så revet med på å finne alle de “skjulte referansene” boken hadde i stedenfor. Ordforrådet i boka kunne også vært bedre. Selv om boken er lagt opp til ungdommer, kunne den vært litt mer kompleks. Det var for enkelt vokabular til tider, at til og med en 13-åring kan synes det er for lettlest.

Boken på 352 sider er som sagt en lettlest opplevelse som kunne vært litt mer spennende, med mer eksotisk bruk av språket.

Magisk realisme

Betty Schow er en genial forfatter full av vidd, som greier å blande det mundane med det magiske. Schow bor i Utah med hennes nerdete ridder i skinnende rustning og deres to små prinsesser, som kan forvandles til små monstre. Schow har skrevet en sakprosa-bok hyllet av “The Today Show” som heter “Finished being Fat”.

Fabelaktig Affære

Spelled var kanskje ikke den mest kompliserte boken jeg har lest, men den var høyst underholdende. Hvis du er en typen som liker serien Once upon a Time, er Spelled et uunnværlig funn. Humoren var superb.

Er du av typen som ikke liker klein humor, prinsesser og “Trollmannen fra Oz”, da er Spelled kanskje ikke din type bok. Et forheksende funn blant mye dårlig eventyrgjenfortellinger.

Hør første avsnittet av boken her:

Siste podcaster

    Anbefalte artikler