Dataskjermer så langt øyet kan se

This content has been archived. It may no longer be relevant

(Video: Ørjan Clausen)

Hardcore er på ByLan, det nå ganske kjente arrangementet som finner sted i Bergen hver høstferie. ByLan er et lanparty hvor over tusen ungdomer og voksne samler seg for fire intense dager med gaming.

I år foregår det hele for første gang i vestlandshallen i Åsane, en temmelig stor hall som til vanlig er innendørs kunstgressbaner.

Det er nå helt dekket over, fiberkabler og dinosaurkostymer har tatt plassen til knotter og fotballtrøyer.

LES OGSÅ: 5 kjappe på ByLan!

Stiller ut flipperspill og Commodore 64

Hallen er stor, men er delt opp i tre områder. En fjerdedel av hallen utgjør messeområdet, hvor du finner utstillere, gaming lounges, konkurranser, sceneområdet og samarbeidspartnere.

Blant annet en imponerende mengde gamle spillkonsoller og tidlige datamaskiner er stilt ut for både gamle og unge entusiaster.

Microsoft har en Forza-stand hvor du finner en bil til knappe 1.5 millioner og kan vinne flere kule premier, som blant annet en limited edition Xbox One. I tillegg blir arrangementets egne turneringer, i regi av pressfire, vist på storskjerm i sceneområdet.

En annen fjerdedel utgjør soveområdet, hvor slitne gamere kan ta seg en blund skulle behovet melde seg.

Sist, men ikke minst er det resterende området Lan-hallen. Det er her man kan rigge opp utstyret sitt og gjøre seg klar til de intense dagene med gaming.

Ved første øyenkast er det mange forskjellige karakterer som møter oss. Noen er friske og raske, og deltar aktivt i praten, andre ser ut som de kanskje hadde hatt litt godt av en time eller to i sovesalen. En ting er hvertfall sikkert; det er noe for alle og en hver her, og alle og en hver har definitivt tatt turen.

20151003_160820
På ByLan er det stilt ut også flipperspill og Commodore 64 for de virkelige entusiastene.

30% av kapasiteten på Netflix

Fra de startet med rundt 50 betalende gjester i 2001, har ByLan hatt en god vekst opp til 1.300 deltakere, og konseptet lan ser ut til å bli mer og mer populært, også blant “casuals”.

Stadig flere drar som en vennegjeng, og man ser og at den kvinnelige andelen av deltakere går opp.

– Vi ser nå at det stadig kommer flere og flere som er like interessert i det sosiale, og bare å være deltakende som det kommer hardcore gamere. På et tidspunkt i går gikk faktisk så mye som 30% av kapasiteten på nettet vårt til Netflix, forteller Nettsjef Tord Førland.

Han har de siste tre dagene jobbet sammen med et crew på 12 personer for å rigge og sette opp det som kan sammenlignes med nettverket til et mindre sykehus.

Han kan fortelle oss at i salen finnes det utstyr for rundt  4.3 millioner kroner. De har blant annet lagt ned ca 10 kilometer med normale nettverkskabler, og 6 kilometer med fibernettverk.

– Det er litt av en jobb når du begynner kl 18:00 og skal være ferdig til fire neste dag. Men erfaringen har gjort at det som regel går smertefritt. Hittil har det største problemet vært en person som ikke fikk strøm en liten periode.

Det er og tydelig at det ikke bare er gaming det er fokus på og. Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet er også tilstede på messen for å sørge for at ivrig ungdom husker på å få i seg riktig næring og nok søvn.

I tillegg er det og satt opp aktiviteter for barn og de aller minste, som gjør messen til en opplevelse hele familien kan ha glede av å få med seg.

Vi møter og forelder Geir Jensen, som ikke er ukjent med hvordan det er å sende ungene sine på lan. Han er tydelig på at ByLan virker veldig trygt og greit, og er et arrangement hvor man kan kose seg en helg.

– Nå kjenner jo jeg en del av arrangørene, så jeg vet jo hvor god jobb de som står bak gjør. Men her er det jo og godt med vakter og røde kors, så det er lett å føle seg trygg på å sende ungdommen på lan.

Her kan du se flere bilder fra da vi besøkte ByLan: 

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Sesongavslutning
    Det nærmer seg sommer, og for en gangs skyld er hele programmet tilstede! De diskuteres litt om Summer Game Fest og hva vi ser frem til utover sommeren, samt minring og kos i studio. I studio: Agnar, Benedikte, Ole, kristian, Carl-Eirik, og Johannes

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler