Hva er egentlig greia med juicing?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Mange har den siste tiden slengt seg på juicing-trenden. Men hva er egentlig greia? Smaker det faktisk godt, og er det egentlig så sunt som mange skal ha det til?

Dette ønsket vi i Ettersmak å finne ut av. Undertegnede tok turen hjem til studenten Vilde Lützow-Holm, som juicer med jevne mellomrom.

– Jeg føler at juicing gir meg noe annet enn smoothie fordi det er mye grønnsaker i det, og det blir en fin start på dagen på den måten, forklarer Vilde.

– Jeg pleier å drikke et glass juice og spise et egg, og da holder det vel så lenge som det andre jeg spiser.

Uvante ingredienser

Vildes frokost: frisk juice og et egg. Foto: Vilde Lützow-Holm
Vildes frokost: frisk juice og et egg. (Foto: Vilde Lützow-Holm)

Så hva har man egentlig oppi en sånn juice som vi skal lage?

– Vi skal ha oppi rødbeter, gulrøtter, brokkoli, ingefær, også skal vi ha oppi litt squash, og paprika har jeg også, sier Vilde mens hun henter én ingrediens etter en annen fra kjøleskapet. I tillegg putter hun i eple og litt sitron. 

På spørsmål om man kan bruke alt til juicing svarer Vilde at man ikke kan ta banan og avocado i en juicemaskin, siden disse er for myke.

– Da må du heller putte avocadoen og bananen sammen med juicen i en blender etterpå.

Vilde forteller at hun har gjort dette en gang før, og kan bekrefte at det blir veldig godt, men det blir også veldig mye oppvask.

En god frokost?

Etter å ha kuttet opp alle grønnsakene stapper Vilde dem oppi trakten på toppen av juicemaskinen. Hun skrur på maskinen, og etter bare noen sekunder er koppen under maskinen fylt med frisk, rød juice.

– Det som egentlig tar tid er å vaske opp og litt det å kutte opp, forteller Vilde.

Et tips om man vil at det skal gå litt raskere er å kutte opp grønnsaker på forhånd så de ligger klare i kjøleskapet.

Etter at juicen er ferdig, er det tid for smaking. Lukten minner, av alle ting, om nyrørt jordbærsyltetøy, selv om det ikke er jordbær i juicen i det hele tatt.

Selve juicen har en frisk smak, og man merker knapt at den hovedsakelig inneholder grønnsaker. Konklusjonen er at juicen smaker kjempegodt!

Hør hele intervjuet med Vilde her:

God, men dyr juice

Gulrot blir juice på 1-2-3! Foto: Vilde Lützow-Holm
Gulrot blir juice på 1-2-3! Foto: Vilde Lützow-Holm

Selv begynte Vilde å juice for ett og et halvt år siden, etter å ha smakt juice hos en venninne. Hun syntes smaken var så fantastisk at dette måtte hun prøve selv også.

– Det var noe av det beste jeg hadde drukket, og i tillegg helt sunt! Så jeg tenkte at det her er jo noe jeg bare må begynne med.

Studenten forteller at juicemaskiner er veldig dyre, og har blitt dyrere etter at juicing-trenden tok av. Derfor må du være helt sikker på at du vil drive med juicing om du skal kjøpe en slik maskin.

Vilde forteller at hun gjerne juicer så ofte som mulig, men at hun ikke kan gjøre det hver morgen med en stram studentøkonomi. I tillegg tar grønnsakene stor plass i kjøleskapet, og det kan være litt problematisk når man bor i kollektiv.

Hvor sunt er egentlig juicing?

Dette lurte vi i Ettersmak også på, så Hanne tok en telefon til klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør for å få en litt dypere forklaring.

–Dette er jo i utgangspunktet en trend som har tatt av de siste årene, sier Sundfør.

– Hvis vi skal se på helseeffektene av trenden, er det på den ene siden veldig positivt hvis det bidrar til at man øker inntaket av frukt og grønnsaker.

Hun påpeker samtidig at det er viktig å være klar over at det å spise frukten hel vil gi en enda bedre helsegevinst.

Juicen blir sunnere med mye grønnsaker. Foto: Vilde Lützow-Holm
Juicen blir sunnere med mye grønnsaker. (Foto: Vilde Lützow-Holm)

– Du mister en del av fibrene når du juicer, forteller hun. Dette gir blant annet mindre metthetsfølelse, og i tillegg tar man vekk fiber som har positive effekter på bakteriebalansen i tarmen.

Ernæringsfysiologen mener likevel at juicing som et tilskudd i kosten for å få i seg nok frukt og grønnsaker ikke er noe problem hvis man sliter med å få det i seg på andre måter. Om man bruker mye grønnsaker i juicen får den også et lavere kaloriinnhold og sukkerinnhold enn om man bare bruker frukt.

Ekstreme former for juicing

Det finnes i dag flere ulike typer juicedietter for dem som vil gå ned i vekt eller ønsker å rense kroppen. Disse er ikke ernæringsfysiologen spesielt begeistret over.

–Det er ikke noe jeg i utgangspunktet anbefaler, sier hun. Årsaken er at om man skal gå ned i vekt og bli der, må man gjøre varige endringer i hva man spiser.

– Det hjelper ikke å gjøre noe som er annerledes i to uker eller tre uker, og så gå tilbake til sine gamle vaner, for da går vekten bare opp igjen, forteller Sundfør.

– Det stemmer heller ikke at det å leve bare på juice i noen uker gir en detox eller rensing av kroppen. Faktisk er det nesten snarere tvert imot, fordi at blant annet leveren har en viktig funksjon i forhold til å rense kroppen. Hvis man får i seg for lite energi, så vil ikke leveren heller fungere optimalt.

De sunneste ingrediensene

Til slutt spurte vi ernæringsfysiologen om hvilke ingredienser hun vil anbefale i en juice.

– Prøv deg fram på grønnsaker, men pass på så smaken ikke blir for besk, forteller hun.

Dette er noe som fort kan skje når man juicer mange grønnsaker.
– Da må man ha oppi lime eller sitron, og gjerne også noe som gir litt sødme, sier Sundfør.

– Tenk variasjon, det er det beste, er ernæringsfysiologens tips.

Hør Hannes intervju med Tine Sundfør her:

Siste podcaster

     

    Anbefalte artikler