Vår hyllest til Keanu Reeves

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hver uke denne måneden hyller vi i Med Gandalf til Galaksen noen av de viktigste skuespillerne innen science fiction og fantasy. Først ut er Keanu Reeves.

Kjølig Bris

Mr. Reeves ble egentlig født i Libanon, men flyttet mye rundt på grunn av moren, Patrica Bond, som var en kostymedesigner fra England. Faren Samuel Nowlin Reece er fra Hawaii, men har kinesisk og portugisisk etnisitet. Keanu er et hawaiisk navn, et navn han arvet etter sin grandgrandonkel Keaweaheulu, og det betyr en kjøling bris over fjellene.

Keanu er opprinnelig kanadisk innbygger, men på grunn av at han slet på skolen og tidlig fant ut at han ville bli skuespiller, flyttet han til Hollywood til en av sine eks-stefedre: Paul Aaron. Han har spilt i flere reklamefilmer og var en stund korrespondent for et ungdomsprogram på CBC (Canadian Brodcasting Corporation). Den første store rollen, og den som egentlig satte i gang hele hans karriere, var nok som Ted i “Bill & Ted’s Excellent Adventures”.

Fra Ted til Neo

Keanu Reeves er kanskje best kjent for sin rolle som Neo i Matrix-trilogien, men han har spilt i langt flere science fiction- og fantasy-filmer enn det. Filmer som har blitt kritikerrost og filmer som har blitt kritikermost.

Men hans første store film, som også er en av mine favoritter, er altså “Bill & Ted’s Excellent Adventures”.

Den er blitt en kult-klassiker. Filmen handler om de to tullingene Ted (Keanu Reeves) og Bill (Alex Winter) som reiser tilbake i tid ved hjelp av en magisk telefonkiosk, for å finne historiske personer til å hjelpe dem med et skoleprosjekt. “Bill & Ted’s Excellent Adventures” ble også gjort om til en tv-serie bestående av 13 episoder.

Det ble også laget en oppfølger kalt “Bill & Ted’s Bougus Journey”. Der blir de drept av noen onde robot-versjoner av seg selv, og må finne en måte å komme seg ut av helvete for å redde de intetanende kjærestene sine og vinne den viktige Battle of the Bands-konkurransen. Filmene og serien er bare tull fra ende til annen, men det er veldig morsomt, og det går rykter om at de skal lage nok en oppfølger.

Andre sci-fi- og fantasy-filmer Keanu Reeves har spilt i er Dracula, Johnny Mnemonic, Chain Reaction, Devil’s Advocate, The Animatrix, Constantine, A Scanner Darkly, The Lake House, The Day the Earth Stood Still, Man of Tai Chi og 47 Ronin.

Gjør mye for mange

Det beste med Keanu er likevel at det kan virke som all suksessen han har opplevd ikke har gått til hodet på ham. Han foretrekker å leie hus eller leilighet, han er ikke pretensiøs, og han benytter seg fortsatt av kollektivtransport.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=EMB1EOnUwX8&w=640&h=480]
Keanu Reeves er også en svært nestekjærlig person som gir store deler av sin lønn til forskning på kreft. Han støtter også PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), Sickkids Foundation og Stand up to Cancer. I tillegg til dette ga han faktisk mesteparten av lønnen han fikk for Matrix-trilogien til sminke- og spesialeffekt-arbeiderne som jobbet for filmene, fordi som han selv sa:

“Money is the last thing I think about. I could live on what I have already made for the next few centuries.”
– Keanu Reeves

 

Siste podcaster

    Anbefalte artikler