Verden gjør alt for lite, og da spesielt Norge

This content has been archived. It may no longer be relevant

I det siste har du kanskje hørt en del om familiene som daglig begir seg ut på en farlig ferd over Middelhavet? For mange betyr dette en ny start, men for mange betyr dette også slutten. Mange menneskeliv har til nå gått tapt på den farlige ferden, og det er flere hundre døde. Likevel finnes det håp. Flere har gitt en hjelpende hånd til familiene som er på den farlige ferden ved å sende båter.

Det er fortsatt et stort behov for at man fortsetter å sende båter ned til Middelhavet, og i den anledning er det et arrangement her i Bergen som er i full gang med å vise sin støtte. Vi i Studentmorgen var så heldige og fikk besøk av Ida Smedstad fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Bergen, som er arrangør av solidaritetsmarkeringen #Papirbåter.Vi var spente på å høre hva hun hadde å si om situasjonen i Middelhavet og markeringen.

Verden gjør alt for lite, og da spesielt Norge

#Papirbåter er en solidaritetsmarkering for å vise at det som skjer i Middelhavet ikke er akseptabelt. Det er mange som er meldt døde til nå, og dødstallet vil bare stige om det ikke skjer noe. Ida Smedstad legger til at verden gjør alt for lite, og da spesielt Norge.

– Dette er en markering for å presse regjeringen til å ta grep.

– Dette er en markering for å presse regjeringen til å ta grep, og de har sagt at de skal sende en båt om en liten stund. Dette syns ikke vi er nok i det hele tatt, sier Smedstad.

Hvor stor betydning har en båt?

Smedstad forteller at det er vanskelig å si akkurat hvor stor betydning en båt har, men nevner at en båt er bedre enn ingen båt. Det er mange flyktninger som prøver å krysse Middelhavet, og det er kanskje enda flere som prøver nå som det er vår, og det er mindre farlig sjø.

Det var en politiker som hadde uttalt seg om denne saken, og mente det ikke var noe vits i å sende båter fordi man kunne ikke redde alle uansett.

– Jeg syns det er en idiotisk uttalelse. At man ikke kan hjelpe alle, betyr ikke at man ikke kan hjelpe noen, sier Smedstad.

Hun mener også at tankegangen er helt feil. Smedstad sier det blir som å si at brannvesenet bør hjelpe folk der de er, inne i det brennende huset, og derfor ikke få hjelp utenfra.

– Dette viser en så liten forståelse for hvordan situasjonen er i de landene flyktningene kommer fra, mener Smedstad.

Hva er ønsket med markeringen?

– Med dette arrangementet ønsker vi først og fremst å vise solidaritet, og vise hvor mange mennesker som mener at vi bør gjøre noe, slik at regjeringen faktisk ikke kan stå der uten å gjøre noen ting, forteller Smedstad.

Hun legger også til at det er demokrati i Norge og det er folket som bestemmer, og ved å samle mange mennesker og vise solidaritet, så håper de at regjeringen forstår sitt ansvar til å hjelpe.

Hva kan man gjøre for å vise solidaritet?

I den anledningen har de valgt en symbolsk markering, og oppfordrer folk til å brette papirbåter og sette dem litt rundt om kring.

– I Oslo, Førde, Trondheim og her i Bergen vil det bli brettet forhåpentligvis flere tusen papirbåter, og satt utover plassene vi skal være, forteller Smedstad.

– Det er ikke et spørsmål om hvilket parti du tilhører, her er det spørsmål om menneskeverd.

Det er en bred tilslutning, og det viser hvor viktig markeringen er. Smedstad sier også at det er ikke snakk om hvilket parti du tilhører, men et spørsmål om menneskeverd, så her kan alle bidra.

Slik kan du støtte med midler

Smedstad forteller at dersom du ønsker å støtte denne saken, kan du støtte Norsk Folkehjelp. De driver med arbeid i flere av landene som flyktningene kommer fra, og driver også med nødhjelp. Man kan også støtte Røde Kors, men først og fremst mener Smedstad at det å vise sin støtte gjennom solidaritet, og delta på markeringer vil få oppmerksomhet fra resten av befolkningen og regjeringen.

#Papirbåter

Navnet denne markeringen har fått er #Papirbåter, og det med en grunn. #Papirbåter kan man nemlig bruke på Instagram og Twitter.

– Hvis du har lyst til å se noen fine papirbåter, eller legge ut en egen papirbåt, så er det bare å bruke #Papirbåter, sier Smedstad.

Hør hele intervjuet med Ida Smedstad her:

Anbefalte artikler