Orgasmer for hjernen

This content has been archived. It may no longer be relevant

ASMR står for autonomous sensory meridian response, og er et relativt nytt fagterm i forskningsmiljøet. Uttrykket har eksitert lenge på Youtube, og flere av ASMR-videoene har millioner av views. Forskergruppen bak asmr-research.otg kategoriserer ASMR-triggers i to typer. Type A har ingen ytre stimuli og er utløst av ulike tankemønstre. Type B har ekstern stimuli som er utløst av en eller flere sanser.

Folk med ASMR kan reagere på et stort utvalg av forskjellige ting som blant annet hviskende og lavmælte stemmer. Mange mennesker kan forholde seg til ASMR med for eksempel avslappende meditasjons-CDer, der stemmene er veldig beroligende. ASMR blir utløst av lyder, så det er en veldig stor skala av ulike mulige triggere, fordi alle er forskjellige, og de foretrekker forskjellige ting.

Triggere for ASMR

Mennesker som opplever ASMR sies vanligvis å ha forskjellige triggere som stimulerer dem. En vanlig rapportert stimulans for ASMR er lyden av hvisking, noe som og vises tydelig på YouTube. Det eksisterer en rekke videoer og lydopptak der den som har laget videoen er hviskende eller kommuniserer med en lavmælt stemme til seerne.

Noen mennesker opplever at normalt uønskede lyder som skraping, tapping, blåsing og papirlyder stimulerer ASMR. Det finnes mange videoer på YouTube som fokuserer på disse triggerne. Videoen under har fokus på tapping på forskjellige objekter.

 

Kribling i kroppen

Da jeg gjorde research for denne artikkelen begynte jeg å lure på om jeg faktisk hadde ASMR fordi mange av lydene som er triggers fikk meg til å få frysninger. Men jeg vet faktisk ikke, for ASMR er en vanskelig følelse å beskrive. Folk med ASMR beskriver følelsen av det som en kribling i hjernen, en slags behagelige hodepine som kan krype ned ryggraden. ASMR kan sammenlignes som en migrene, der følelsene kan starte i tinningen og deretter forsette nedover ryggen. ASMR er en snarvei til en tilstandsløs meditativ følelse. Ikke alle får denne følelsen, og selv om noen mennesker kan få frysninger gjennom ren viljestyrke, er de fleste mest avhengige av eksterne “trigger” for å sette dem av. Triggere kan inkludere å få en massasje eller en hårklipp eller en manikyr, eller høre noen snakke i en beroligende tone i stemmen. Det kan og bare være å se noen jobbe ekstremt nøye med en oppgave, som å sette sammen et modellfly. En viktig ting å nevne er at folk som har ASMR ikke forbinder det med noe seksuelt! Det fungerer mer som turn-ons.

ASMR er ikke seksuelt, men det kan være turn-ons.

Det er gjort svært lite forskning på ASMR. Dr. Tom Stafford, en foreleser i psykologi og kognitive vitenskaper fra University of Sheffield, ble intervjuet om ASMR i The Independent og sa: – Det kan godt være en ekte ting, men det er naturligvis vanskelig å forske på. Den indre erfaring er poenget med mye psykologisk undersøkelse, men når du har fått noe som dette at du ikke kan se eller føle, og det skjer ikke for alle, det faller inn i en blindsonen.

Dette er slik som synestesi – lenge var dette en myte, men så på 1990-tallet kom det tester for å bevise det.

Funker ikke lydene for deg?

Man kan jo lure på om ASMR egentlig er ekte hvis man ikke har opplevd det. Det jeg anbefaler deg å gjøre er å se videoene og prøve å merke på kroppen om du har ASMR, for det skal visst være som orgasmer for hjernen. Og hvis lydene ikke fungerer for deg, kan disse følelsene også utløses av et redskap for hodemassasje.

 

Siste podcaster

    Anbefalte artikler