Bergen henger etter på talentutvikling

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tallene er klare. Ingen bergensere er på landslaget, ingen klubber fra Bergen spiller i Tippeligaen og kun fire bergensere får til livets opphold i en tippeligaklubb. Bergensfotballen ligger med brukket rygg i Obosligaen. Samtidig florerer det av spillere fra Oslo og omegn som spiller Tippeliga- og landslagsfotball for Norge og andre land som USA, Elfenbenskysten og Ghana. På tross av at flere juniorlag i bergensområdet presterer jevnt i norgestoppen er det overraskende få spillere som tar det siste steget fra juniornivå til seniornivå.

Fleksibilitet avgjørende

Norges Toppidrettsgymnas (NTG) har de siste femten årene produsert spillere til Tippeliga og landslag på løpende bånd. Spillere som Mikkel Diskerud og Mats Møller Dæhli er begge tidligere elever på NTG-Bekkestua. Samarbeid med tippeligaklubbene Lyn (før de gikk konkurs) og Stabæk, har gitt NTG sine elever en utviklingsarena hvor de beste har blitt matchet mot tippeligaspillere på trening og i kamp.

– Toppidrettsgymnaser gir spillerne den nødvendige fleksibiliteten til å kombinere skole og toppidrett. Eksempelvis vil NTG sine elever være i stand til dra på landslagssamlinger og samtidig få med seg det som skjer på skolen uten å få fravær.  Lærerne vil kunne følge opp elevene utenom timene på timeplanen, sier sportssjef for fotballsatsingen på NTG-Bekkestua, Viggo Strømme.

At skolen tiltrekker seg mange talentfulle spillere fra relativt store geografiske avstander gjør at nivået blir enda høyere, som igjen tiltrekker nye gode spillere. Eksempelvis har Vegard Hedenstad, Jo Inge Berget og Herman Stengel spilt fotball på NTG-Bekkestua, selv om de ikke er fra osloområdet.

I Bergen kan toppidrettslinjen på Tertnes offentlige gymnas, i følge sine hjemmesider, tilby 10–12 timer trening i uken. NTG sitt tilbud er mer enn dobbelt med opptil 25 trenings- og konkurransetimer i uken. Viggo Strømme mener at det er vanskelig for det offentlige å tilrettelegge på lik måte som private skoler.

– Vi har blant annet besøkt La Masia-akademiet til Barcelona, der vi så, lærte og hadde gode samtaler om utvikling. I forhold til undervisning kan vi enten sørge for at spillerne får med seg en lærer, eller så gir vi dem ekstratimer når de kommer hjem. Om et offentlig tilbud kunne gjort det samme, det tviler jeg på, sier Strømme.

– Hvorfor har ikke Bergen et tilbud som NTG?

– For meg er det ubegripelig at de ikke har et tilsvarende tilbud, jeg skjønner det rett og slett ikke. Jeg tror det går litt på uvitenhet og hva vi egentlig står for. At de ikke ser de store fordelene både spillere og klubber har med et slikt system. Juniorspillerne i Stabæk har et utrolig godt opplegg med to heltidsansatte trenere som jobber fulltid på NTG som følger opp spillerne hele uken.

Hør vår prat med Viggo Strømme:

NTG sin satsing har blitt stanset i Brann-systemet

NTG har startet skoler med fotball-linjer på Bekkestua, Kongsvinger og i Tromsø. Wang har skoler med fotball-linjer i Oslo, Fredrikstad, Stavanger og Hamar. Et samarbeid med NTG har gitt andre klubber god avkastning. NTG-Bekkestua har alene produsert 52 tippeligaspillere, 19 utenlandsproffer og 14 A-landslagsspillere. Etter det Offside kjenner til, har Tertnes etter ni år, fortsatt til gode å finne én av sine elever på A-landslaget. Mangelen på et NTG-tilbud i vest skyldes ikke skolens interesser. Tre ganger, i 2000, 2007 og 2013 har NTG forsøkt å etablere et samarbeid med Brann. Tilbudet har kun hatt positiv effekt på satsingen hos Stabæk og Tromsø, og styreleder for satsingen til NTG, Arild Strømnes, håper fortsatt å kunne knytte et samarbeid til Brann og Bergen.

– I 2000 fikk vi ikke nok i statsstøtte. I 2007 fikk vi en ny godkjenning, den gangen fikk vi ikke den tilbakemeldingen fra Brann og toppidrettsmiljøene rundt som vi ønsket. Vi klarte ikke helt å slå fra oss tanken om å etablere oss i Bergen, men fikk samme respons i 2013. For oss er kvaliteten viktigst og når miljøene ikke klarer å se verdiene av det vi vil skape så ble det slik, forteller Strømnes.

NTG etablerte seg i Tromsø i 2008, og Strømnes forteller om et helt annet samarbeidsklima i nord enn i vest:

– Det var to helt forskjellige verdener. Da vi startet i Tromsø følte vi at det trengtes noe startkapital for å få til den kvaliteten man ønsket. Møtet fant sted på en fredag og på mandag allerede fikk jeg svar:  “Hvor mye trenger du og når må du ha det?”

Arild Strømnes snakker om NTGs forsøk på satsing i Bergen:

Flere aspekter spilte selvsagt en rolle i nedrykket til Brann i 2014-sesongen, og et sentralt punkt er ressursbruken deres de siste syv-åtte årene. I VGs artikkel fra 26. november i fjor påpeker Knut Espen Svegaarden at 76 prosent, eller 25 av 33 kjøp siden 2007, kan regnes som bomkjøp. Samtidig som Brann har brukt 44 millioner på disse bomkjøpene har laget altså avslått NTG to ganger. Et NTG-samarbeid kunne selvsagt ikke garantere mot nedrykk, men toppidrettsgymnasets historie tilsier samtidig at det ville hatt en positiv effekt på hvordan hele Branns spillerstall ville vært bygget opp.

Siden 2008 har forholdsvis store pengesummer blitt investert i ungdomsarbeidet hos Brann. Med unntak av den eldste u-landslagstropp, u-23, er Hordaland og Brann representert med minst én spiller på alle de aldersbestemte landslagene. Dette vitner om at at det er flere spennende talenter i fylket. Utfordringen videre blir å skape et best mulig tilbud til disse talentene slik at de blir i regionen, og har et godt utgangspunkt for videre utvikling.

Når sesongen starter 6. april er det kanskje den aller viktigste i klubbens historie. De må heve seg etter fiaskoen fra fjoråret, og vise at troppen de har nå er god nok til å komme seg rett opp igjen i det gjeveste selskap. Antallet mislykkede overganger hvor Brann er involvert, der man ser dårlig bruk av ressursene som er tilgjengelige, er slående. Norge er et rikt land, men fotballmessig er det ikke samme størrelse på budsjettene som hos andre europeiske toppligaer. Av denne grunn er det enda viktigere at de midlene man har til rådighet brukes på riktig måte.

Offside har kontaktet Brann for kommentarer til saken, og ble foreslått å ta kontakt med tidligere styreleder Lars Moldestad (styreleder fra 2011-2013) for kommentarer. Moldestad har ikke svart på Offside sine henvendelser. 

Siste podcaster

  • Fotballens skurker og en kjappis
    Fyrverkeri, voldtekt og kokain er bare nøkkelord for fotballverdenes skurker. Simon, Martin og Kristiane presenterer tre fotballspillerere som har sine gode -og dårlige sider. I tillegg får du oppsummering av ukens fotballnyheter og kampanbefalinger. Følg oss på instagram: @offside_srib Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler