– Det tok ti minutter, så var han overbevist

This content has been archived. It may no longer be relevant

23.august 2014 klokken 19:45, Strømsgodset-Stabæk 2-3. En skuffet Martin Ødegaard har akkurat spilt 90 minutter i hjemmetapet mot Bob Bradleys menn. På tribunen på Marienlyst sitter Real Madrids internasjonale sjefsspeider, Juni Calafat. Han trengte ti minutter for å skjønne at ryktene om den talentfulle lysluggen fra Drammen var sanne. Resten er historie, og 22. januar signerte Ødegaard for verdens største fotballklubb.

Mediesky agent

Tore Pedersen har vært sentral i norsk fotballs største overgang gjennom tidene. Den tidligere midtstopperen med fortid i blant annet Blackburn, Brann, Eintracht Frankfurt og IFK Gøteborg, forteller om et overgangssirkus som ikke ligner noe han har opplevd tidligere.

– Denne overgangen har tatt helt av. Telefonen har stort sett ringt hele tiden, men jeg har vært bevisst på å ikke uttale meg rundt overgangen før alle papirer er skrevet under. Det handler om min integritet som agent, og det tror jeg også Martin og Hans-Erik setter pris på. Det er spilleren som er i sentrum, og jeg er komfortabel med å jobbe i kulissene, forteller Pedersen, som i løpet av det halvtimes lange intervjuet blir oppringt fem ganger av flere sentrale personligheter i norsk fotball.

Tipset Real Madrid-speider

Fredrikstadmannen forteller at han ringte en italiensk speider som jobber for Real Madrid allerede våren 2014.

– Jeg fortalte han at Strømsgodset hadde ett talent som Norge aldri hadde sett maken til. Han ble svært imponert over det han så, og mot Stabæk 23.august var sjefsspeideren til stede for første gang.

– Han så Martin spille i ti minutter før han skjønte at dette var en spiller Real Madrid ville ha.

Ikke skrevet representasjonsavtale

Pedersen har per dags dato ikke skrevet under en representasjonsavtale med Ødegaard, men er komfortabel med det.

– Vi jobbet sammen som et team i denne avtalen, men her handler det først og fremst om at vi lærer hverandre å kjenne. Jeg stresser ikke med å skrive kontrakt. En merker med én gang at Real Madrids representanter er folk som kan jobben sin. Det er et profesjonelt opplegg, og Martin ble tatt veldig godt i mot.

Agenten har mellom 25 og 30 spillere i sin stall. Landslagsspillerne Tarik Elyounoussi, Stefan Johansen, Anders Konradsen og Vegard Hedenstad, er blant hans mest velrennomerte. Pedersen trekker frem sin spillerkarriere som svært sentral i nettverksbyggingen.

– Jeg har spilt fotball i Norge, Sverige, England, Tyskland og Japan. Det betyr at jeg vet hvordan en fotballspillers hverdag fungerer, og jeg har naturligvis kontakt med mange tidligere med- og motspillere. Eksempelvis spilte jeg i Eintracht Frankfurt sammen med Alexander Rosén som nå er sportssjef i Hoffenheim. Det var viktig i Tariks overgang til klubben i 2013.

– Martin selger seg selv

Nesten samtlige spillere i din stall får spilletid i sine klubber. Hva skyldes dette, og hvordan jobber du for å finne de best egnede klubbene?

– Jeg tror stort sett alle spillere får en sjanse dit de kommer, og da gjelder det å ta den. Jeg har et vanvittig antall flyturer i løpet av året og ser fotball over hele Europa. Da bruker jeg også tiden før og etter kamper til å snakke med mennesker og danne meg et inntrykk av klubbene. Martin er et eksempel på en spiller som selger seg selv, og der er det kun han og familien som skal ha kreditt for hvor langt han har kommet.

Martin Ødegaard på pressekonferansen hvor han ble annonsert som Real Madrid-spiller. Emilio "Gribben" Butragueño til høyre. (Foto: Privat)
Martin Ødegaard på pressekonferansen hvor han ble annonsert som Real Madrid-spiller. Emilio “Gribben” Butragueño til høyre. (Foto: Privat)

På spørsmål om hvorfor Martin Ødegaard har blitt så god, mener Pedersen det er en kombinasjon av både talent og ”riktig” trening.

– Martin har selvsagt et talent utenom det vanlige, men har sammen med Hans-Erik trent med kvalitet fra ung alder. Det finnes ingen snarveier, og så lenge en synes det er gøy mener jeg man skal trene så mye som mulig. Martin elsker fotball, og det tror jeg er helt sentralt, forteller agenten som selv beskriver seg selv som et treningstalent.

Startet agentkarrieren hos Rune Hauge

Da Pedersen avsluttet sin fotballkarriere i Fredrikstad i 2003, tok han et friår for å bestemme seg for hva han skulle gjøre. Noen måneder senere var Rune Hauge på tråden med et jobbtilbud.

– Jeg lærte utrolig mye om hvordan en agent jobber av Rune Hauge. Samtidig introduserte han meg for et stort kontaktnettverk som jeg fortsatt bruker i dag. Trenger jeg å snakke med en klubb i England, holder det stort sett å ringe Rune og så fikser han det.

Etter ti år i jobben, med base i Luxembourg, er Pedersen en av landets mest velrenommerte agenter.

– Det er en veldig interessant jobb. Du må like å reise, og jeg innrømmer at det blir en del flyturer i løpet av et år. Jeg har det svært kult på jobb, og får jobbe med det jeg liker best her i verden. Telefonen min er kontoret mitt, og det er sånn sett irrelevant hvorvidt jeg befinner meg i Marbella, på Gaustablikk eller i London.

På spørsmål om hvem av Pedersens spillere som kan være aktuelle for større oppgaver, er han i sedvanlig stil, svært sparsommelig med informasjonen.

– Stefan Johansen har virkelig tilpasset seg nivået og intensiteten i Celtic. Han har de rette stegene og er nok snart klar for å ta fatt på større oppgaver. Flere større klubber fulgte med før han forlot Strømsgodset, og jeg tror ikke den interessen har blitt noe mindre. Jeg tror også Moi Elyounoussi snart er moden for større oppgaver, men jeg vil som sagt ikke spekulere altfor mye rundt mine egne spillere.

– Han har en imponerende mentalitet

Martin Ødegaard vant prisen for årets gjennombrudd på Idrettsgallaen, og det ganske land var unisont imponert over Ødegaards ydmykhet. Den karakteren som Ødegaard utviser, er helt sentral for at han skal takle det enorme presset som hviler på hans skuldre.

Martine Ødegaard med sine nye lagkamerater: Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo. (Foto: Privat)
Martine Ødegaard med sine nye lagkamerater: Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo. (Foto: Privat)

– Vi må huske på at Martin akkurat har fylt 16 år. Han trenger fortsatt familien sin, og at Hans-Erik flytter til Madrid sammen med han er viktig. Jeg forlot gutterommet hjemme på Selbak til fordel for Lillestrøm i ung alder, og husker det som en veldig stor overgang. Plutselig skulle jeg lage mat og vaske klær på egenhånd. Trygghet utenfor banen er helt prekært for å kunne prestere på banen, avslutter Pedersen.

Anbefalte artikler