Anmeldelse: Mockingjay Del 1

This content has been archived. It may no longer be relevant

Distrikt 13

Vi møter Katniss Everdeen i distrikt 13, etter at The Hunger Games: Catching Fire sluttet med Katniss som lå på et sykehusbord i dette distriktet. Hjemdistriktet hennes, distrikt 12, ligger i ruiner etter å ha blitt bombet av hovedstaden Capitol.

Katniss er sterkt preget av å ha vært med i to av dødslekene, mistet flere av sine allierte, rømt fra arenaen, blitt truet på livet av president Snow og nå opplever all krig og urettferdighet rundt seg selv. Spesielt tungt er det for Katniss at Peeta ikke rakk å bli reddet ut fra arenaen i Kvartsekelspillet og nå holdes som krigsfange i hovedstaden Capitol. Her blir han torturert og brukt som en dukke for president Snow, som med dette forsøker å dempe opprørene rundt om i distriktene.

I distrikt 13 er det President Alma Coin som styrer alt som skjer. Katniss blir bedt om å være et symbol for revolusjonen mot den diktatoriske makten president Snow sitter med i Capitol. Hun går med på å være deres symbol, i bytte mot at alle de som er tatt til fange i Capitol får full immunitet, blir benådet og blir reddet snarest mulig.

Ender på cliffhanger

Slik som The Hunger Games: Catching Fire ender også Mockingjay del 1 på en cliffhanger. Det at den siste filmen er delt opp i to, gir filmskaperne en gyllen mulighet for å gå dypere inn i historien. Som kjent er The Hunger Games-serien basert på bok-trilogien med samme tittel av Susanne Collins. Det er Francis Lawrence som regisserer filmen, og han har ikke spart på detaljer fra boken. En hver fan av  bøkene kan glede seg. Filmen fungerer svært godt som en oppbygning på finalen i The Hunger Games-serien. Filmen skiller seg fra bøkene ved at den har et mye større fokus på reality-elementet. Dehumaniseringseffekten av reality-TV er en ting som har blitt tatt opp i alle filmene, og Mockingjay del 1 er ikke et unntak. Dette ser vi spesielt under filmingen av Plutarchs “provoer”. Dette er altså propagandaklipp som filmes for å få opprørerne fyrt opp og til å bli med på revolusjonen.

I filmen får vi se Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen, Josh Hutcherson som Peeta Mellark og Liam Hemsworth som Gale Hawthorne. I tillegg får vi se Natalie Dormer som Cressida, Stanley Tucci som Caecar Flickerman, Elizabeth Banks som Effie, Woody Harrelson som Haymitch og den nå avdøde Phillip Seymore Hoffman i rollen som Plutarch Heavensbee. Filmen er dedikert i Hoffmans minne.

Mer enn bare enda en ungdomsfilm

Filmen tar opp store temaer som blant annet krig, tortur, det å leve i et diktatur og flere mentale lidelser som blant annet angst, panikkanfall og PTSD. Dette er temaer som vi kan se igjen i dagens mediebilde, og det gjør at historien kommer mye nærmere på oss enn mange kanskje hadde forventet. I tillegg får vi se hvordan en propaganda-krig foregår på innsiden, og at mediene har en utrolig viktig rolle i krig. Vi får se flere sider av opprøret enn det som kommer frem i boken. Blant annet får vi se flere klipp med opprørere som bedriver sabotasje og vi får se hva som skjer hos president Snow i Capitol. Her kommer alle sidene fra krigen frem. Denne filmen blir med ett mye mer enn bare “enda en dystopisk ungdomsfilm”.

Filmen har fått 11 års aldersgrense, men frarådes alle under 11.

Mockingjay del 1 hadde premiere den 19. november og er nå ute på kino!

Anbefalte artikler