BACK IN THE DDR

This content has been archived. It may no longer be relevant

Mens Sozialistische Einheitspartei Deutschlands holdt all makt over Øst-Tyskland og stasiagenter lurte rundt hvert hjørne, fantes det faktisk en illegal punkscene i Deutsche demokratische Republik.

På slutten av 70-tallet oppdaget ungdom fra Øst-Berlin punkens verden via radiosendinger fra Vest-Berlin. Noen valgte å ta denne livsstilen til seg, men miljøet kan kun beskrives som marginalt. Den første punkkonserten i DDR skal ha vært holdt i 1981 på den jugoslaviske ambassade, da to av bandmedlemmene var sønner av jugoslaviske diplomater. Hvilke band som spilte den kvelden sier ikke historien noe om, men i kjølvannet av konserten ble det stiftet band rundt om i Øst-Berlin og senere i andre byer i DDR.

Hør hele sendingen:

Ulovlig opprør

De som tok til seg punken tok også til seg sjangerens hang til opprør mot det etablerte. Dette passet ikke bra sammen med styresmaktenes idé om en ensrettet folkerepublikk. Låter som for eksempel Namenlos sin kompromissløse Nazis wieder in Ostberlin som spiller på at nazismen fikk forsette i DDR, bare under annen innpakning, ble ikke tolerert og ble sett på som en trussel mot status quo. Punkere opplevde å bli forfulgt, arrestert, banket opp og infiltrert av politiet og det fryktede Stasi – statens hemmelige politi.

Illegale konserter

På grunn av konsekvensene av å være punker eller enda verre – spille i punkeband, måtte alt foregå i det skjulte. Øvingslokaler, kjellerrom og atelier ble brukt som konsertscener. Merkelig nok skulle også den protestantiske kirken spille en rolle i denne bevegelsen. Representanter fra kirken så hvilken undertrykkelse punkerungdommen ble utsatt for og lot band spille konserter i sine flerbruksrom. Andre band valgte å bruke bondegårder som åsted for mer eller mindre ulovlige konserter, som når som helst kunne risikere å bli stormet av politiet.

Etter at Berlinmuren “falt” i november 1989 følte mange av punkbandene at deres funksjon var oppfylt, og så ikke lengre noen grunn til å fortsette. Som et resultat ble flere av dem oppløst i kjølvannet av at grensene mellom øst og vest løstes opp, og den påfølgende sammenslutningen av Vest- og Øst-Tyskland til et samlet Tyskland. Likevel lever musikken videre i dag – om enn ikke altfor kjent for allmennheten.

Ukens spilleliste:

Sex Pistols – Holidays in the sun

Namenlos – Nazis

Ausschlag – Freiheit saufen anarchie

Wutanfall – Die Ratte

Die Deutche Kinder – Zoni

Nina Hagen & Automobil – Du hast den Farbfilm Vergessen

Der Skeptiker – Grossstadt

Feeling B – Ich such die DDR

Sau-kerle – Sie dorth

Ketil Stokkan – Brandenburger Tor

Anbefalte artikler