Bader uten badetøy

This content has been archived. It may no longer be relevant

Vestlandet Naturistforening ble opprettet i 1976 av innflyttere fra Oslo som hadde oppdaget naturismen på 60-tallet. Formålet med organisasjonen er å lage en trygg ramme for de som ønsker å utøve naturisme. Vi inviterte leder av foreningen, Arild Hauge, til  å ta en liten prat om hva dette dreier seg om.

Hva er egentlig naturisme?

– Naturisme er normal sosial omgang, enten på stranden eller som vi arrangerer – innendørs bading. Vi driver med vanlige badeaktiveter og badstu, men en vesentlig forskjell er jo – at vi ikke har badetøy på oss.

Mange har en tendens til å blande naturisme og nudisme. Er det forskjell?

– Egentlig ikke. Eller jo, litt. Vi kaller oss naturister fordi vi liker å omgås i det vi kaller naturlige omgivelser, som ulike bade- og solaktiviteter. Mens nudister har en tendens til å ha et litt bredere område, som å gå naken hjemme eller ute. Vi sprader ikke rundt i gatene, forteller Arild – som heller ikke er naken i studio denne morgenen.

“Tull å være redd for å møte en nabo”

Oppmøtet blant ungdom er dessverre ikke veldig vanlig for Vestnorsk Naturistforenings arrangementer. Arild mener at de fleste ungdommer utøver naturisme mer på privat bruk, og for eksempel i Syden. Vi lurer derfor på om det er vanskeligere å være naturist i for eksempel Norge, enn mer sydlige land hvor det er varmere i været.

– Jeg tror de fleste, særlig unge, ønsker å være anonyme når de utøver naturisme. Norge er jo et påkledd land, og er også veldig kropps- og sexfiksert. I samfunnet i dag ser alle på nakenhet som sex, og alle vil slanke seg. Dette er bare på grunn av idealmål som først og fremst er satt av media.

Arild forteller at mange er redde for å for eksempel møte på en nabo når de utøver naturisme. Dette mener han bare er tull.

– Hvis du møter naboen din på en slik greie, har dere jo samme interesser. Da ser jeg ikke grunnen til at det skal være så hemmelig.

Er du naturist?

Naturisme er noe du føler, det å like at sol og vann og vind kjennes på hele kroppen.

– For meg er det en veldig god naturopplevelse, et velbehag, forteller Arild.

Han forteller også at når Naturistforeningen arrangerer innebad er ingen samtaler tabubelagt.

– Naturister er vanligvis veldig sosiale og kontaktsøkende mennesker. Vi henvender oss gjerne til folk for å inkludere dem, vi ønsker ikke at noen skal sitte alene. 

Ønsker du å oppsøke denne kontaktsøkende gjengen, kan Arild garantere god steming. Innebadene i Landåshallen arrangeres hver mandag og torsdag fra klokken 21:00-22:00 og første gang er gratis. Etter dette koster det 75kr, 50kr om du er medlem i Naturistforeningen.

Hele intervjuet med Arild Hauge kan du høre her:

Anbefalte artikler