This content has been archived. It may no longer be relevant
Er du en av dem som har følt på stresset som kryper opp og inn i hodet ditt, så fort noen nevner at eksamen bare er rett rundt hjørnet? I verste fall kan du da ende opp med å glemme det du leser på til eksamen, ifølge Marianne Bang Hauge fra SiB Rådgivning.
Onsdag var hun innom studio på Nygårdshøyden for å bevisstgjøre hva stress faktisk gjør med deg og kroppen din, og hvilke konsekvenser det kan få for din eksamen.
– Mange studenter kommer til oss med blant annet konsentrasjonsproblemer. Stress over tid kan føre til at du får dårligere hukommelse. Kroppen skiller da ut stresshormonet kortisol – også kalt for glemmehormonet – som gjør at du kan får problemer med å huske ting, forteller Bang Hauge.
I tillegg kan du ende opp med å få en del fysiske symptomer du kjenner på kroppen, når du stresser for mye.
– Stiv nakke og skuldre, vondt i magen, hjertebank og svetting. Det er og vanlig å få problemer med søvn.
Flere av tipsene og hvordan du kan melde deg opp på stressmestringskurs, kan du høre mer om her:
Tren, spis og sov
På spørsmål om det er mest stress blant førsteårsstudenter eller om det er likt over alle årskull, tror Bang Hauge at spesielt det å være i en overgangsfase for mange kan være forbundet med økt sårbarhet og stress.
– Vi har ingen konkrete tall på det, men i forhold til kursene mine kan jeg se at omtrent halvparten av studentene er førsteårsstudenter.
Og er du stresset, så er det et par ting Marianne Bang Hauge mener kan hjelpe deg for å mestre stresset..
– I perioder med mye stress er det viktig å ta vare på seg selv og gi god egenomsorg. Da er det tre ting som er viktig: Å få sove nok, at du spiser regelmessig og sunt, og driver med fysisk aktivitet. Det å være fysisk aktiv vet vi reduserer spenninger og øker konsentrasjon.
– Psyk deg selv opp. Mange har en tendens til å psyke seg selv ned før eksamen, men jobb heller med å forberede deg mentalt til eksamen.
– I tillegg er det viktig å ikke stormlese før eksamen. Trapp heller litt ned på lesningen og la hjernen hvile. Det er også viktig at du da, i dagene før eksamen, gjør morsomme ting.
For tips om hvordan du kan bruke lyd for å bli mer produktiv, se videoen under fra TED.com:
Fakta om kortisol:
– Kortisol er også kjent som stresshormonet. Det har en rekke fysiologiske effekter i reguleringen av metabolisme, immunsystem, hjerte og vekst.
– Kortisol er det viktigste naturlig forekommende glukokortikoidet (en klasse steroidhormoner). Det produseres i binyrebarken. Produksjonen av kortisol styres av et hormon fra hypofysen.
– Produksjonen er størst om morgenen, men kan tidobles ved stress av psykisk eller fysisk art.
(Kilde: Wikipedia)