For 40 år siden var det snudd på hodet

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ikke siden discotiåret har det vært mer “schwung” over et møte mellom Borussia Mönchengladbach og Bayern München. Selv med spillere som Uli Hoeness og Gerd “Der Bomber” Müller på laget evnet ikke Bayern München å hente hjem mer enn tre titler på 1970-tallet. Die Fohlen derimot, hentet hjem hele fem titler i løpet av samme periode. I spissen, som spissen, stod en mann med legendestatus i begge klubber: Jupp Heynckes.

Dagens tabellsituasjon tatt i betraktning skulle man tro lite hadde skjedd på disse drøye 40 årene. Historien forteller oss noe annet, men nok om det.

Borussia Mönchengladbach

Europas kanskje beste lag ved starten av 1970-tallet opplevde enn kjærkommen ny vår da Lucien Favre tok over som hovedtrener i januar 2011. Etter såvidt å ha berget plassen gjennom play-off i 10/11-sesongen i Bundesliga, blåste det ny vind i M’gladbachs seil.

Påfølgende sesong stjal spesielt én mann oppmerksomheten: Marco Reus. Sammen med blant andre nåværende Bayern-spiller Dante, Håvard Nordtveit og Juan Arango (og ved to anledninger Joshua King)  spilte han en viktig rolle i det som skulle bli Borussia Mönchenglabachs beste sesongresultat siden 1996, hvor de til slutt endte som nummer fire.

De har, til tross for Favres egenskap til å stable sammen et velfungerende kollektiv med en tydelig spillestil, ikke maktet å utfordre fjerdeplassen mer enn den ene gangen. Til det har deres naboer i Leverkusen, Gelsenkirchen og Dortmund vært for sterke – både sportslig og økonomisk.

M’gladbach ligger i øyeblikket tre poeng foran plassen de lå på til samme tid i fjor. Da lå de på fjerdeplass med 13 poeng, mye takket være åpenbaringen Max Kruse. Ved juletider lå de på tredjeplass, og tilsynelatende bunnsolide Borussia Mönchengladbach så ut til å ha stø kurs mot Europas gjeveste klubbturnering. Slik ville det seg imidlertid ikke. Etter nyttår var det et annet lag som entret banen. Skadeproblemer meldte seg og Max Kruse scoret ikke lenger mål. Sesongen endte med en sjetteplass – strengt tatt akkurat hva en kan forvente av et lag som Borussia Mönchengladbach.

Hvorfor skal det ende annerledes i år?

Ut dørene har en aldrende Juan Arango fært til Mexico. Marc André Ter Stegen dro til Barcelona. Kvaliteten på bredden har vært en hodepine for Favre. I år ser det for første gang på lenge ut til at den har utfordrerpotensiale. Klubbens sommershopping før årets sesong har ikke vært spektakulær, men den har vært smart. Spillerne passer 4-4-2/4-2-2-2-systemet til treneren, og sammenlignet med spillere som Calhanoglu (Bayer Leverkusen) og Immobile (Dortmund) kom de for et slikk og intenting.

Inn har rutinerte Yann Sommer kommet som burvokter. USAs raske og løpsvillige (ving)back Fabian Johnson, fjorårssensasjonen Andre Hahn og Moa Abdellaoues gamle Stuttgart-kompis Ibrahima Traoré er alle med å bidra til bredde offensivt, sammen med Chelsea-leiesoldat Thorgan Hazard. I tillegg har de beholdt Christoph Kramer, gjort Branimir Hrgota til et alternativ på spissplass og allerede feid Schalke av banen med 04 – 1. Det gir rom for tvilerne til å tenke seg om.

Bayern München

Bayern München trenger knapt nærmere introduksjon. Halve startelleveren er verdensmester i fotball, har vunnet Champions League og utgjør noe av grunnen til at den tyske cupen DFB-Pokal populært kalles FCB-pokal.

I en biografi om hans første år i Tyskland ble Pep Guardiola nylig sitert på at hans største tabbe var ene kampen mot Real Madrid. I siste liten hadde han ombestemt seg. Han gikk bort fra sine tanker om 3-4-3, og la om til en mer klassisk 4-2-3-1. Det resulterte i at de regjerende Champions League-mesterne røk på hodet og ræva ut av turneringen. Siden har han ikke tvilt; 3-4-3 har etablert seg som normen i Bayern München.

Innovasjon er Pep Guardiolas styrke. Han hviler aldri. Fra å utgjøre Europas mest effektive angrep, gjennom ballvinning og høy konversjonsrate, har han gjort Bayern München til et ballspillende lag som – i motsetning til i fjor – spiller en fotball som er underholdende og overlegen på samme tid. Hans tilnærming til spillet, den balanserte troppen og enerne blant dem, gjør skadelisten til mindre av et mareritt.

Spillere som vanligvis figurerer fast i startelleveren står nå over spill med skade. Javi Martinez og Thiago er begge langtidsskadet. Schweinsteiger har vært ute i flere uker og Badstubers etterlengtede retur ble kortvarig. Legger man til at Franck Ribery har vært langstidsskadet, diverse småskader, samt at Tysklands VM-suksess spolerte deler av sesonginnledningen, så var det med god grunn at eksperter som Lottar Matthäus og Oliver Kahn tvilte på Bayern-dominans i 2014/15-sesongen. Pep har til nå gjort ekspertenes tips til skamme.

En aldrende rødtopp fra Baskerland ved navn Xabi Alonso ble løsningen på skadeprobleme. Treg og ferdig, sa folk. Det tok ikke mange kampene før han hadde vært best i fem av dem – og kritikk var blitt til hyllest. Sammen med Lahm utgjør Alonso en irriterende presis duo på midtbanen. I en egen lek som kombinerer elementer fra hauk og due, hvor ingen kommer forbi, og apen i midten, hvor ingen får tak i ballen, har de funnet tonen. Når alternativene fremover i banen da heter Robben, Müller, Götze, Bernat og Lewandowski blir det mål. Nærmere bestemt syv mål. Mot Roma. På bortebane.

For ikke å ta all spenning ut av søndagens kamp skal det nevnes at Borussia Mönchengladbachs “B-angrepsrekke” puttet fem mål mot Apollon Limassol to dager etter Rommerrikets fall.

9. Serierunde: Borussia Mönchengladbach – Bayern München

Når mer enn 50.000 menn og kvinner hører melodien fra “Die Elf Vom Niederrhein” på søndag vet de at det blir 90 minutter med pining. Bayern München er en særdeles uønsket gjest som alltid kommer for å ta føringen, og med et sterkt ønske om å til slutt vinne, slik Pep Guardiola har for vane å gjøre med sine lag.

Selv om ingen forventer noe som helst av Die Fohlen, så er det levnet liten tvil om at et samlet Tyskland ønsker å se hjemmelaget (kanskje med unntak av Köln) ta alle tre poengene på søndag. I år spiller M’gladbach i Europa League mot Zürich, Villarreal og Apollon Limassol. Ambisjonen er at disse lagene skal være Basel, Barcelona og Apoel Nicosia, og at turneringen heter Champions League neste år. For at det skal bli en realitet må de vinne toppkamper på hjemmebane, også mot de suverene mesterne fra sør.

Førstkommende søndag kl. 17:30 sparkes oppgjøret i gang, og mens de fleste norske fotballøyne er på oppgjøret mellom Manchester United og Chelsea, finner jeg det langt mer interessant å få et inntrykk av hvor stor forskjellen er mellom Tysklands foreløpige ener og toer.

Sannsynlige oppstillinger

Borussia Mönchengladbach (4-4-2/4-2-2-2):

Sommer, Korb – Stranzl – Jantschke – Dominguez, Hahn – Nordtveit – Xhaka – Johnson, Raffael – Kruse

Bayern München (3-4-3):

Neuer, Boateng – Dante – Alaba, Robben – Lahm – Alonso – Bernat, Müller – Lewandowski – Götze

Kampen ser du førstkommende søndag kl. 17:30 på Eurosport 2.

Siste podcaster

  • Vi elsker å hate

    Det sies at følelsen av å elske er sterkt knyttet til følelsen av å hate – og i Offside er det lite vi elsker mer enn å hate.

    Med pils i blodet og en viss Champions League-kvartfinale ferskt i minnet, byr en Vålerenga/Manchester City-fan og en Lillestrøm/Manchester United-fan på het stemning i studio. Hvorfor er egentlig rivaliseringen mellom klubber så intens?

    Følg oss på Instagram: offside_srib

    I studio: Simon Harbo, Jonathan Broome & Mathias Mæland

Anbefalte artikler