10 ting du kanskje ikke visste om Disney

This content has been archived. It may no longer be relevant

De fleste av oss har vokst opp med Disney, foret med Disney, og ELSKER Disney. De resterende kan man vel si er kjedelige voksne som ikke ser gleden i de små tingene. Vi i Kinosyndromet har denne uken Disney Spesial, noe alle har gledet seg litt ekstra til, men er du en vaskeekte Disneynerd? Test deg selv ved å se om du visste disse ti artige faktene nedenfor.

1.

Da Disneys første film, Snehvit og de syv dvergene, kom i 1937 fikk de tildelt en Æresoscar for å ha laget en film som sjarmerte millioner av mennesker og for at de laget en ny underholdningsavdeling. Oscaren som de fikk var også meget spesiell; en stor vanlig Oscar med syv små på siden.

2.

I mange av filmene er det en mamma-fri “sone”, sånn som i Jungelboken, Pinnochio, og Bambi. I følge noen som har jobbet for Disney Studios er dette fordi skaperen av Disney filmene hadde dårlig skyldfølelse etter at hans egen mor døde i 1938. Rett etter suksessen Snehvit og de syv dvergene kjøpte han et hus til foreldrene sine, der moren ble forgiftet av karbonmonoksid som lekket fra oppvarmingssystemet i huset.

3.

I Den lille havfruen brukte ti spesialeffekt artister over et år på å animere stormen der Ariel redder Eric. Sekvensen varer i to minutter. Noe også du kanskje ikke vet er at kong Triton og Ursula er søsken, altså bror og søster. Dette blir bare hintet til i filmen, men gjort veldig klart i teater versjonen.

4.

Det morsomste med filmer er å finne små detaljer som skaperne har puttet der. En av detaljene som også kanskje var litt på kanten ble funnet i Bernard og Bianca der det ble plassert et bilde av en naken dame i bakgrunnen. Disney studios innrømmet dette og tilbakekalte inn 3,4 millioner av Bernard og Bianca filmen.

5.

Flere av hundekaraterene fra Lady og Landstrykeren dukker opp i et dyrebutikk vindu i 101 Dalmantinere. I følge noen med alt for mye tid til overs, inneholder også filmen 6,469,952 svarte flekker.

6.

Det er flere som tror at det er Marilyn Monroe som er modellen bak Tingeling, men egentlig er det skuespilleren Margaret Kerry som er modellen bak den temperementfulle blondinen. Margaret Kerry måtte pantomime rundt en lydscene for rollen.

7.

I Skjønnheten og Udyret skulle det egentlig være to skurker i original versjonen. Belle skulle ha en ond tante med navnet Marguerite, men hun dugde ikke. Og for de som er veldig opptatt av detaljer så kan man se hodeskaller i øynene til Gaston i det han skal dø.

8.

Har du noen gang lagt merke til at skurkene i Disney filmene har en tendens til å falle ut i døden? Det skjer visst veldig ofte. Scar, Gaston, Mester Frollo, den onde dronningen i Snehvit osv.

9.

Mulan var egentlig planlagt å være en kortfilm med navnet China Doll som handlet om en undertrykt kinesisk jente som ble bergtatt av en britisk Prince Charming. Men Disney konsulenten Robert San Souci kom med forslaget å lage en storfilm om et kinesisk dikt ”The song of Fa Mu Lan”, og BAM! En film ble født.

10.

Visste du at Donald Duck har vært med i en kortfilm hvor han er nazist? Filmen er kalt Der Fuehrer’s Face og er plassert i Nazi-land, et sted der skyer og trær er formet som hakekors og husene ser ut som Hitler. Joseph Goebbels og Benito Mussolini er plassert i filmen hvor de marsjerer i gatene mens de synger til ære for nazi regime. Filmen er morsom til tross for det alvorlige temaet der Donald er klassisk Donald; sint, irritert og klumsete. Filmen vant Oscar i 1943 under kategorien ”beste kortfilm” og er per i dag den eneste Donald Duck filmen som har vunnet noe som helst. Hvis du skal se filmen, se hele. Slutten er fin, men du kommer aldri til å se på Donald på samme måte igjen.

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler