Robot, cyborg eller android?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Definisjonene er klare, men det er lett å bruke det ene begrepet når vi snakker om det andre. Førtito skal via en nostalgisk sammenligning klarere forskjellen!

En kort sammenligning

La oss bare begynne med det viktigste: det er en klar forskjell mellom robot, android og cyborg. Android er en underbetegnelse av robot. Altså: en androide er en type robot, men en robot må absolutt ikke være en androide! Cyborg er derimot et levende vesen, med proteser eller lignende ikke-organiske deler.

La oss starte reisen i Star Wars-universet, og begynne med vår kjære R2-D2. En android blir definert som en robot «in the form of a human». Hva betyr da dette? Kan man konkludere at R2-D2 er programmert med egenskaper som gjør ham menneskelig? Neppe, for det er ikke så lett!

Android – menneskelig utseende

Flere argumenterer også for at en androide må kunne utgi seg for å være et menneske i utseende (should be able to pass as a human in natural light, påståes det på nett). Om du hadde møtt R2-D2 nede i gata hadde du neppe sett på ham som en menneskelignende skapning. C-3PO fra samme univers er jo derimot fysisk mye likere mennesker. Fysikken stemmer greit, han prater som et menneske og så videre. Likevel er han langt i fra en perfekt androide, da man greit ser forskjell på C-3PO og et menneske. Selv om han har armer, bein og hode på riktig plass er han gyllen og åpenbart ikke laget av skinn og bein. C-3PO kan derfor havne på begge sider av definisjonen, alt etter hvem du krangler med!

Star Trek – «superandroiden» Data

I Star Trek møter man en androide så menneskelig i utseende at det skaper et par forelskelser av damer rundt om. Ikke før denne roboten prater om emosjoner ser man roboten på innsiden. Data er et ypperlig eksempel på en androide fra kjente og kjære kultreferanser. Data er ikke menneskelig, men ser helt menneskelig ut fra et synsperspektiv. Under en perfekt maske finner vi en kunstig intelligens, programmert til å te seg som et menneske. Som «Lieutenant Commander» reiser Data på oppdrag sammen med resten av mannskapet på USS Enterprise, og med unntak av sine (nesten) fraværende emosjonelle egenskaper, fungerer han helt likt de andre.

Forelsket androide

STTNG425InTheory24_zpse0708196
Androiden Data forsøker å vise følelser. (Foto: Skjermdump av Star Trek)

Det finnes flere eksempler i Sci-Fi-verden på at mennesker har klart å hente frem følelser i en androide, og Star Trek er intet unntak. I den originale tv-serien får Data en beundrerske, som han setter så stor pris på at han programmerer seg selv til å kunne utøve et romantisk forhold.

Dette fungerer heller dårlig for Data, da han er en androide og kun baserer disse programmerte «følelsene» på informasjon han har lagret. Han kan altså lage romantiske middager, synge serenader og gi sin utkårede et kyss, men vil fortsatt ikke være i stand til å føle seg trist eller glad. Han er tross alt «bare» en androide.

“He is a Borg who died last night. You know the term, I’m sure. Half human…half mechanical droid. Yet the man half of him had a soul, or so my faith believes.
Fra Star Wars – Pera” (The Verpine Priest)

Barndomsminner – cyborgen Insepctor Gadget

Der en androide kommer til kort på det følelsesmessige, frykt ikke, du kan alltids skaffe deg en cyborg! Inspector Gadget er kanskje det mest gøyale eksempelet på en cyborg fra tv-skjermen. Den kanadiske serien har løpt på tv siden tidlig 80-tallet, og handler om en dumvittig cyborgdetektiv. Det fantes ingen ende på hvilke funksjoner Inspector hadde som gjorde ham til verdens tøffeste cyborg. Ikke bare fungerte hendene hans som lommekniv, lykt etc, han hadde selvsagt springbrett-bein og robotarmer, og mange andre tøffe egenskaper.

I motsetning til androider og roboter er Inspector Gadget menneskelig. Man kan gjerne si at cyborger har et faktisk levende vesen, men er alterert med fancy mekanismer. Han har mekaniske armer og bein, men dette er proteser. Han er født menneskelig, og kan (antar jeg) formere seg. Han har for eksempel med seg Penny på sine oppdrag, hans mer intelligente niese.

For de som vil Google litt ekstra

Androider og cyborger var noe man tidligere bare tenkte på i sammenheng med Sci-Fi. Dette begynner derimot å bli mer og mer virkelig og gjennomført. Det fantes allerede på 90-tallet forskere som kunne lage mønster for hvordan et menneske ville fokusere øynene rundt seg, og gjenspeilte dette i en menneskelignende robot. Det er også skapt robot(er) som kan gå og løpe som et menneske. Med Pace-makers og mekaniske proteser har også definisjonen cyborg flyttet seg mer ut fra Sci-Fi til virkeligheten rundt oss per dags dato.

Farlig mye av informasjonen jeg gir dere her kommer fra ekstramateriell fra Star Trek DVD-ene. Verdt å sjekke ut og søke mer om! Det er mange kule roboter der ute. Førtito forteller deg også mer om roboter i sin 29. episode, så sjekk ut vår podcast!

Siste podcaster

    Anbefalte artikler