Spilling, snop og sosialt samvær

This content has been archived. It may no longer be relevant

ByLAN arrangeres i Bergen for 13. året på rad. Sigurd Kvåle og jeg var på plass for å sjekke stemningen for Hardcore. Sigurd hadde ikke hatt gleden av å oppleve ByLAN før, men jeg derimot var tilbake på gamle trakter. For to år siden jobbet jeg på ByLAN og jeg merker jeg ble litt nostalgisk da vi kom inn i salen og hørte summingen fra alle maskinene, iherdig hamring på tastaturene og både glade og fortvilte utbrudd fra bak dataskjermene. Lukten av ostepop, pizza og Red Bull slo imot oss, og da jeg så et par kjente fjes titte opp blant havet av mennesker, kjente jeg at det var godt å være tilbake igjen på Bergens største dataparty.

Utsolgt på 20 timer

Sist jeg var med ble billettene utsolgt på to uker, men siden den gang har populariteten økt kraftig og i år var alle de 900 billettene revet bort på under 20 timer, noe infosjef Jakob Grimstveit er veldig førnøyd med:

Det er helt fantastisk. Vi har vært veldig privilegerte og setter stor pris på all den tilliten ungdommene viser oss, sier han.

Han mener suksessen er mye takket være det gode ryktet ByLAN har bygget opp angående stemningen og kulturen på lanet, i tillegg til deres store fokus på e-sport og bra gjennomføring av konkurransene på arrangementet.

Den økende interessen for e-sport blant den gjennomsnittlige nordmann har nok også spilt en stor rolle, og på lanet finner vi deltagere fra helt ned i 12-årsalderen til opp i førtiårene. Det er ikke bare mannen på gata som har hevet seg på e-sport-bølgen, også TV2 har lagt merke til trenden og er i år på plass på ByLAN for å direktesende de største kampene. En av disse er Norges-kvalifiseringen i Counter-Strike: Global Offensive, hvor vinnerne får 25 000 kr og går videre til Europafinalen i Paris.

Hør intervju med infosjef Jakob Grimstveit:

En time søvn og fit for fight

En som krysser fingrene for å få dra til Eiffeltårnets hjemby er Martin Evensen i Lions EK, som vi får et par ord med før han skal møte de nåværende norgesmesterne, London Conspiracy, i kamp. Han har spilt Counter-Strike siden han var 8 år, og til tross for kun én time med søvn er han nå klar for å gi alt.

 Det hadde vært utrolig gøy å få dra til Paris. Når vi driver på det nivået vi er på, så vil man jo vinne. Det er ingen som drar hit fordi de er fornøyd med en andreplass, sier Martin før vi ønsker ham lykke til med kampen.

Martin Evensen gjør seg klar for å møte London Conspiracy i CS:GO konkurransen (Foto: Sunniva Mollandsøy)
Martin Evensen gjør seg klar for å møte London Conspiracy i CS:GO konkurransen (Foto: Sunniva Mollandsøy)

Hør hva Martin Evensen har å si om hvordan det er å spille på høyt nivå:


Hvis Counter-Strike ikke helt er din greie, fortvil ikke, det er mye annet man kan konkurrere i på ByLAN. Det kan Petter Indrøy som er med i Gamecrewet informere oss om:

 Vi har konkurranser i Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Minecraft, Mario Kart, Dota 2, StepMania, StarCraft 2, Fifa 14, Battlefield 4 og Hearthstone som er nytt i år. Itillegg har vi fun-compo i Super Smash Bros. Men av alle disse er det League of Legends og Counter-Strike: Global Offensive som er absolutt mest populært i år, forteller han.

Bruskasseklatring og boss-konkurranse

For de som greier å løsrive seg fra den virtuelle verden er det også andre gøye ting som foregår på ByLAN. Cecilie Moberg Brinchmann-Hansen er med i eventcrewet for tredje år på rad og forteller atde også har flere litt mer fysiske aktiviteter å tilby:

 Nå holder folk på å klatre her inne i hallen, ute kaster de harddisker og på baksiden av sovesalen skyter vi på hverandre med lekepistoler. I tillegg lokker vi med kule premier for de som kler seg ut, forteller hun.

ByLAN er også kjent for sin BossCompo; et genialt tiltak for å holde området rent. Deltagerne oppfordres til å samle inn alt søppelet de finner inne i hallen og ved helgens ende vanker det en stor premie til den som har samlet inn mest.

På spørsmål om hun har sovet nok, svarer Cecilie med et klart “Nei!” og legger til:

Jeg lever på kaffe, energidrikker og mat, og prøver å ha humøret på topp! Sove gjør vi lite av men så lenge vi har det gøy klarer vi oss!

Det er tydelig at søvn ikke står høyest på prioriteringslisten for deltakerne heller, noe Jonathan Førland kan bekrefte:

Jeg har ikke sovet noe enda jeg, sier han og kompisen Daniel Sundnes Drønen nikker samtykkende:

Jeg har vel sovet en knapp time, men ellers holder vi det gående på ren viljestyrke og energidrikker.

Det er tydelig at energidrikker av diverse typer er en viktig ingrediens for å unngå å sovne ved tastaturet, itillegg til store mengder godteri og sjokolade. En deltager har så langt drukket 10 liter cola for å holde øynene åpne. Kanskje ikke det beste for helsa, men det er tross alt ikke hver dag det er ByLAN. Hvert sekund av helgen må utnyttes til det fulle.

Jonathan Førland og Daniel Sundnes Drønen koser seg på ByLan Bilde: Sunniva Mollandsøy
Jonathan Førland og Daniel Sundnes Drønen koser seg på ByLan til tross for lite søvn. Bilde: Sunniva Mollandsøy

Sosial spilling

Men hva er det egentlig som får 900 ungdommer til å gi avkall på søvn og et sunt kosthold, trosse klaustrofobi og hygieniske behov, og å drasse med seg store PC-skjermer, tunge kabinetter og uhåndterlige lenestoler for å være tilstede på ByLAN?

Det flotte fellesskapet vi får her er hovedgrunnen. Det gode miljøet vi klarer å skape i denne gigantiske salen selv om vi ikke har så mye kontakt med alle, sier Jonathan Førland

 Stemningen, absolutt, og folkene, legger Petter Indrøy til.

Hør hva deltagerne liker best med ByLAN:

Etter en prat med flere andre deltagere er det tydelig at stemningen og fellesskapet er de to hovedfaktorene som trekker mange av ungdommene til ByLAN. Til tross for at spilling ofte blir stemplet som noe usosialt, kan man ikke nekte for at det er noe veldig sosialt med det å samles om en felles interesse, og spille både mot og med hverandre. Det å sitte midt blant hundrevis av fremmede seint på natten, med bustete hår, joggebukse og mens man er høy på Red Bull diskutere taktikker i CS, nye patcher i Dota 2 eller hva som er best av Xbox og Playstation med folk man nettopp har truffet. Det er noe magisk ved det, som kan være vanskelig for utenforstående å skjønne, men både Sigurd og jeg har til gode å oppleve den atmosfæren som er på Bylan, noe annet sted.

Som Petter Indrøy som er her for femte gang sier:

Det må oppleves!

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Sesongavslutning
    Det nærmer seg sommer, og for en gangs skyld er hele programmet tilstede! De diskuteres litt om Summer Game Fest og hva vi ser frem til utover sommeren, samt minring og kos i studio. I studio: Agnar, Benedikte, Ole, kristian, Carl-Eirik, og Johannes

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler