Kampen for middelhavsfarerne

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er en måned siden vi sist så landslaget i aksjon, da kvalifiseringen til EM 2016 ble sparket i gang på Ullevaal. Den første kampen i gruppe H, som tidligere har blitt lansert som H for helvete, gikk som forventet da Norge gikk på et tap mot et av verdens beste lag, Italia. Fredag kveld står nok en italiener for tur, dog på sidelinjen, når Pietro Ghedins menn fra Malta skal beseires på deres hjemmebane Ta’ Qali Stadium.

– Dette blir en kamp der det er viktig at vi er konsentrert gjennom 90 minutter, «stick to the plan», og holder høyt tempo gjennom hele kampen, sa Per Mathias Høgmo under torsdagens pressekonferanse.

Og det er nettopp et høyt tempo som kan være nøkkelen til å vinne kampen, som i bunn og grunn vinnes for at Norge skal kunne fortsette å drømme forsiktig om videre spill i EM. Høgmo peker til stadighet på at det offensive blir bedre og bedre, og i kampen mot Malta kan han for første gang virkelig få vist hva han har kokt sammen.

Mye taler Norges sak

Til tross for at Norge kun har én seier på tolv kamper med Høgmo ved roret, finnes det drøssevis av grunner til at våre beste menn både kan, bør og skal slå motstanderne på ferieøya. For det første ligger vi dobbelt så høyt på FIFA-rankingen som dem, hvor vi – med et historisk bunnivå – ligger på 76. plass, mens de bare er rangert som nummer 155. For det andre har vi scoret flere mål enn dem. Selv om det tross alt kun er snakk om fem mål for vår del, er det fortsatt verdt å nevne, da Malta står med null. For det tredje spiller en betydelig del av de maltesiske spillerne i hjemlig liga.

Samtidig har Norges tap under Høgmo blant annet kommet mot lag som Italia, England og Frankrike, hvor de færreste mindre fotballnasjonene har noen sjanse i utgangspunktet, mens Maltas siste tap blant annet har kommet mot lag som Gibraltar, Albania og Bulgaria. Det er også verdt å nevne at på de 99 kvalifiseringskampene Malta har spilt i forkant av EM og VM de 20 siste årene, er det kun to av dem malteserne har gått seiret ut av. Dermed bør Norge, etter en periode med stor og god motstand, være mer enn rustet til å slå laget som er et, eller flere nivå ned.

Målfarlig og rutinert rakker

Det er likevel én ting, om ikke flere, Norge bør passe godt på når de entrer matten på Ta’ Qali Stadium. For mens de elleve norske mennene, eller guttene om du vil, som startet mot Italia samlet sett kun har scoret seks mål i hele deres landslagskarriere, har Maltas kaptein Michael Mifsud scoret 39 landslagsmål alene – og det på 106 kamper. Mifsud, som kun er 1, 65 centimeter høy, spilte i 2005 og -06 for Lillestrøm. Også der scoret han mål nok til at mange fortsatt husker ham, med 17 mål på 48 kamper. I dag spiller han, som en av de mange malteserne på landslaget, i hjemlig liga – for klubben Sliema Wanderers. Med 106 landslagskamper og sine 33 år er spissen også mer rutinert enn omtrent hele det norske landslaget til sammen. Startelleveren Norge hadde mot Italia hadde nemlig kun 148 landslagskamper bak seg da de entret Ullevaal.

Garanterer dominering

I skrivende stund ligger Norge sist i gruppe H, men det er kun etter én spilt kamp. Vi må imidlertid håpe på å bli minst nummer tre i gruppen, slik at vi har litt mer enn å se fram til enn å se på andre land kose seg videre i EM. I kampen om å bli topp tre blir derfor oppgjørene mot nettopp Malta, sammen med Aserbajdsjan og Bulgaria, veldig viktige.

Mot Malta, som helt klart er mer rutinert enn det Norge er i dag, er det ingen grunn til at ung-guttene skal spare på noe som helst. De må bare hugge løs og ikke gi seg. Malta har i de siste kampene vist defensive tendenser, men med Mats Møller Dæhli som en sentral offensiv spillmaker, for ikke å snakke om gullgutten Martin Ødegaard, og med mulighet for enten Tarik Elyounoussi, Håvard Nielsen eller Joshua King på topp, bør ikke det være noe problem å komme seg forbi. Høgmo har garantert at Norge skal dominere, og jeg ser ingen grunn til å garantere noe annet. Selv om det ikke er den mest juicy motstanderen som står på agendaen, gleder jeg meg faktisk til å se Malta-Norge.

Malta-Norge ser du fredag kl. 20:45 på MAX. Få også med deg Norge-Bulgaria som går mandag, samme tid.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler