Anbefaling: Nymphomaniac

This content has been archived. It may no longer be relevant

Nymphomaniac fra 2013 er en film fra det legendariske Zentropa studios i Danmark. Mannen bak denne filmen er en mann som har nytt godt av kritisk ros og en lang rekke kontroverser. Filmen følger det krokete og vanskelige livet til den nymfomane kvinnen Joe, portrettert av både Charlotte Gainsburg og Stacy Martin. I andre roller finner vi Stellan Skarsgård, Shia Lebouf, Christian Slater, Jamie Bell, Willem Dafoe, Uma Thurman og en rekke andre.

Det eneste jeg egentlig visste om Lars von Trier, som står for manus og regi, var at han visstnok var veldig god og at han var veldig kontroversiell. Filmen Idiotene fra 1998 hadde inneholdt en eksplisitt gruppesexscene, og Antichrist fra 2009 inneholdt en scene der hovedpersonen kjønnslemlester seg selv med en saks, så ryktet han hadde som regissør i stjerneklasse slo meg som litt rart.

Hva for en regissør kunne dette være, og hva for en film kunne vare i fem og en halv time? Svaret på begge spørsmålene viste seg å være en vanvittig god en. Filmen er blendende vakker, manuset er gjennomført og tankevekkende, alle skuespillerprestasjonene er utmerkede (med et lite unntak i Shia Lebouf), samt at all bruk av sex og vold er brukt forsvarlig, aldri som et mål i seg selv. Dette er med andre ord en film jeg absolutt anbefaler andre til å se.

Hør mitt halvpretansiøse, helamatørmessige og første innslag på Studentradioen her:

Anbefalte artikler