Frykten for ebola

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det nylige utbruddet av ebola som startet i Mars i år, er det største og mest kompliserte utbruddet siden viruset oppsto i 1976 ved Ebola-elven i Kongo. Dette sprer frykt verden over, også her oppe i nord, til tross for at utbruddene til nå har vært oppdaget utrolig langt borte fra mange av oss. Vi har sett det før: fugleinfluensaen i perioden 2003-2006 og svineinfluensaen som i 2010 også forekom i Norge.

Dødelig virus

Til nå er det de Vest-Afrikanske landene Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Senegal og Guinea som er rammet, og 2296 mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Viruset har rammet hardt i land der infrastrukturen er dårlig, og helsepersonell sliter med å komme frem til de syke. Fruktflaggermus i de rammede landene har også vist seg å være smittebærere som kan smitte mennesker og spre viruset ytterligere.

Mange nordmenn skjelver i frykt for at ebola-viruset også skal nå Norge. Foreløpig skal det veldig mye til før dette skjer, men media har vært eksepsjonelt flinke til å gjøre oss redde, som alltid. Selvsagt er dette et utrolig farlig virus, og det er ingenting som tyder på at det er i ferd med å gi seg, heller det motsatte. Men denne frykten fører også til mye negativt: helsearbeidere vegrer seg fra å reise ned og hjelpe.

Norge må bidra

Konspirasjonsteoriene florerer, og det spekuleres både i om det er Illuminati eller IS som står bak spredningen av viruset. Det vi vet sikkert er at det absolutt viktigste verdenssamfunnet nå kan gjøre er å få helsearbeidere ned til de rammede områdene for å lære opp lokalbefolkningen slik at de selv kan klare å håndtere problemet og hindre spredningen av det dødelige viruset. Ikke minst må det også sendes ned utstyr til disse områdene.

Jean-Pierre Veyrenche i Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det ved enkle grep vil være mulig å jobbe i de rammede områdene. Det hjelper ikke noen om vi sitter i trygge, gode Norge i frykt for at viruset en dag skal spre seg helt bort hit, vi må faktisk være med på å hjelpe de rammede og stoppe epidemien.

Vår flotte regjering har besluttet å bidra med 86 millioner kroner i bekjempelsen av Ebola-viruset, men det vurderes ennå om det skal sendes ned utstyr og helsepersonell til de rammede områdene.

Kjære regjering, få ut fingeren og send ned utstyr. Sammen tror jeg at verdenssamfunnet kan få hindret spredningen av denne epidemien også, på samme måte som vi har fått det til før. Pust med magen folkens, la oss heller prøve å stoppe dette.

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler