5 grunner til nordmenns sløve klima-holdning

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ja, det blir varmere på jorden. Og det er neimen ikke oss nordmenn imot å ta av seg et klesplagg eller to. For er det noe vi liker å oppsøke, så er det varmen. Vi forguder varmen. Og disse klimaendringene, ja, de kommer vel som bestilt på sølvfat for oss kalde nordboere.

Vel, jeg satt det litt på spissen. For dagens unge nordmenn er faktisk mer klimabevisste nå enn noen gang. Men når det er sagt, ligger vårt kjære fedreland på en finfin andreplass over de som bryr seg minst, bare slått av Estland, og det er vel ikke akkurat en hederspris, er det vel?

Hvorfor er det sånn at vi nordmenn ikke bryr oss like mye som andre? Klimaforskere mener det er flere grunner. For det første er hele klimasaken en fjern ting for oss. Vi lever i harmoniske tilstander og har det så godt, at når det dukker opp tv-bilder fra flomkatastrofer i India og Bangladesh, så tenker vi: ”Off..” eller ”Jøss, det er ikke alle som har det som oss” uten at det egentlig gir utslag i noe mer enn omtanke.

For det andre er det frykten for en dommedag som slår inn. Vi nordmenn er jo litt godtroende og naive, og slår fra oss de negative tankene vi måtte ha. Motivasjonen for å handle minskes rett og slett på grunn av frykten.

Den tredje grunnen er skyldfølelsen er at hodene våre har blitt penetrert med klimatanker de siste årene, men handlingene uteblir. Vi har et godt sinn, men det hjelper jo i grunn lite når ingenting blir gjort. Istede får vi en holdning som tilsier at disse klimaendringene ikke kan ha så stor betydning.

Dessuten liker vi å fornekte dette faktumet. Vi vet det er sant, men vi liker å tro noe annet. Det blir som når en person fornekter at røyking dreper, eller at ubeskyttet sex kan føre til HIV og Aids.

Det femte og siste punktet omhandler våre egne interesser. Vi bryr oss hvis det angår oss, men ikke noe mer. Det som skjer andre steder i verden, får de selv ta ansvar for.

Så kom igjen folkens. La oss bli litt mer klimabevisste og mye mer handlingsmotiverte! Vi må trossalt vekk fra denne andreplassen…

Siste podcaster

  • Om fire forhandlinger
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss fire foskjellige forhandlinger. Valget i Nederland er over og resultatet vil kreve omveltninger i regjeringsmakten. Forhandlingene for å utvide våpenhvilen i Gaza ble ikke vellykket og krigshandlingene har startet igjen. Klimatoppmøtet COP28 er i gang i Dubai allerede første dagenkom det gjennombrudd. Og til slutt snakker vi om en pinlig tabbe fra en paraguayansk embetsmann. I studio har vi Eirik Eitrheim og Isac Bartvik Jøgensen. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler