– En veteran er en ressursperson

This content has been archived. It may no longer be relevant

8. mai er en viktig dato for norske krigsveteraner  – i 2011 ble frigjøringsdagen erklært veteranenes dag.

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) er den største interesseorganisasjonen i Norge for militært personell som har deltatt i internasjonale operasjoner og deres pårørende.

I anledning merkedagen gjestet NIVO Bergen-medlemmer Nils Frode Vindenes og Per Solheimsnes, Studentradioen for en times intervju om veteranforeningenes bragder og utfordringer. Vindenes og Solheimsnes forteller malmfullt og engasjert om de ulike sidene av å ha vært delaktig i krigssituasjoner.

Hør hele spesialen her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/05/srib-veteran-sending-8-mai-2014.mp3]

Last ned hele intervjuet med NVIO-veteranene her.

Nils Frode Vindenes har vært i Forsvaret i hele sitt voksne liv. (Foto: NVindenes/Twitter)

Et friskt menneske

Begge beskriver sin tjeneste i utenlandske operasjoner som karakterbyggende og spennende.

– Vi er veldig opptatt av at en veteran, det er en ressursperson og et friskt menneske, sier Nils Frode Vindenes, nestleder i bergensavsnittet av NVIO. Vindenes har hatt hele sin yrkeskarriere i forsvaret.

På Kronstad hovedgård arrangerer NVIO treff for veteraner første torsdag i måneden. Libanon-veteran Per Solheimsnes bor på gården og legger ned mye innsats i organisasjonen. Han beskriver treffene som utelukkende meningsfulle og positive, fulle av latter og kameratskap.

– Tilbakemeldingen har vært at de plutselig finner et sted hvor de finner seg til rette, de treffer et miljø hvor de faktisk ikke er redd for å snakke om ting som kanskje ligger dem til hjerte, sier  Solheimsnes.

Militærtjeneste setter spor på godt og vondt

Opplevelser i krig og krigslignende situasjoner kan sette dype spor i mennesker, og posttraumatisk stresslidelse har alvorlig effekt på de som opplever krigstraumer.

Vindenes er godt fornøyd med hvordan norsk presse dekker veteraner som sliter med ulike ettervirkninger.

– Når det kommer frem, så får det bra dekning. Noen veteraner har fått noen utfordringer.

Vindenes forklarer videre hva som utgjør fundamentet i veteranforbundets virksomhet.

– Et av rasjonalene for å ha en veteranorganisasjon er nettopp å ivareta alle – både de som får utfordringer og alle de andre.

Hør hvilke tanker de to veteranene gjør om de som sliter i etterkant:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/05/sribveteran-2014-klipp-3.mp3]

Fellesskapet – viktig for forebygging

– For å unngå at folk skal få store utfordringer så tror jeg at det er kjempeviktig at at vi har en organisasjon der folk føler seg hjemme og kan bearbeide uten å måtte gå i terapi – gjennom å snakke og inngå i et fellesskap, sier Vindenes.

Vindenes og Solheimsnes erfarer at ringvirkningene av veteranfellesskapet er gode. Solheimsnes understreker hvor stor medmenneskelig forståelse det er blant veteranene.

– En veteran er en veterans beste venn. Det er mange som faktisk lever veldig godt med bare å stikke innom og hilse på gutta en gang i ny og ne, sier Solheimsnes.

Etter det Solheimsnes erfarer, kan det bli problematisk hvis en syk veteran ikke er delaktig i et veterankollegium.

– Det jeg har sett mange ganger er at når du treffer andre veteraner, så kommer det en stolthet fram med en gang. Det er noe glimt i øyet som stemmer med de gutta som har vært ute, sier Solheimsnes.

Solheimsnes er dog klar på at medisinsk oppfølging er viktig, og at veteranfellesskapet heller  fungerer som et godt supplement til medisinsk behandling.

– Vi i NVIO skal ikke bedrive noe behandling av folk.

– Selv mor går lei av å høre

Til tross for at veteranene sitter inne med unike historier fra en fjern virkelighet, er ikke alle like villige til å lytte. I total kontrast står andre veteraner – som har alltid åpne ører for historiene.

Hør hvordan det er å snakke med vanlige mennesker om opplevelsene fra internasjonale operasjoner:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/05/sribveteran-2014-klipp-11.mp3]

Ser gjerne en god krigsfilm

Militærtjenesten har ikke ruinert gleden og spenningen ved å se krig og vold i film og tv. Det kan dog fremstå som litt latterlig for veteranene når soldater bommer på taktikker, og veteranene kan ofte bli sittende og peke ut feil og mangler ved krigsscenene i filmer og bøker.

Hør hva veteranene synes om krig og vold i fiksjon:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/05/sribveteran-2014-klipp-21.mp3]

Anbefalte artikler