Språkkunnskap gjennom underholdning

This content has been archived. It may no longer be relevant

Gunnstein Akselberg er professor i Nordisk Språkvitenskap ved Universitetet i Bergen, og har en over gjennomsnittet stor interesse for norsk språk. Han er blant annet kjent fra radioprogrammet “Snakk med oss”, og har tidligere gitt ut boka “Ord og uttrykk frå Hordaland”. For tiden er han aktuell med en språkserie på Litteraturhuset.

Språkprogram med underholdningseffekt

En gang i måneden har han sammen med Linda Eide et eget språkprogram på litteraturhuset i Bergen som heter “Ut med språket”. Gunnstein kan fortelle at det er et program som er både informativt om språk, men som også kan gi folk kunnskap. Viktigst av alt er det likevel at det skal ha en underholdningseffekt, slik at ikke språk blir traust og kjedelig.

Temaet for hvert møte skal være aktuelt i samtida. Denne tirsdagen er temaet relatert til høst, og det skal handle om “hausting”.

– Eg og Linda er veldig forskjellige, men en ting har vi til felles. Det er at vi er ganske entusiastiske og engasjerte, og at vi er ganske spontane, sier han.

Gunnstein kommer selv fra Voss, og synes alle dialektene i Norge er veldig fine. Spesielt enig er han i at Hordaland har mange flotte dialekter.

– Det som er spesielt for Norge er at vi kan bruke dialekter i alle sammenhenger. Det er det som er det fine med landet vårt, sier han. 

Å være raus burde vært viktigere

Det er ingen hemmelighet at interessen for språk er stor. Gunnstein har gitt ut flere bøker, og en av de er boka “Ord og uttrykk fra Hordaland”. Han synes selv at ordet raus er et spesielt bra ord.

– Ikke fordi det klinger spesielt fint, men fordi betydningen er glimrende! Ordet raus burde få en større plass, det er en god egenskap å være raus sier han.

Gunnstein forklarer at han tross jobben som språkprofessor ikke henger seg opp i talefeil og gal språkbruk hos de han møter.

– Nei, absolutt ikke. Jeg har aldri forstått det med å korrigere andre når det gjelder språk. Da er du med på å skape et bilde av talespråket som veldig normativt.

 

Hør hele intervjuet med Gunnstein Akselberg, professor i Nordisk språkvitenskap ved UiB, her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/09/Intervju-Gunnstein-Akselberg.mp3]

Anbefalte artikler