Vidunderguttene

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tegneserielesere har lenge undret seg over at Bruce Wayne bor sammen med små, smidige og myke gutter og får dem til å kle seg i tettsittende klær når de drar ut på byen sammen. I forrige ukes sending stilte vi under vår faste spalte Hvem ville du vært? spørsmålet om hvilken Robin vi ville hatt ved vår side, og nå går vi dypere til verks og presenterer hver og en av de forskjellige guttene som har fungert som Robin for Batman, slik Watson var for Sherlock Holmes.

Introduksjonen av den første Robin. (Illus.: DC Comics, inc. 1940)
Introduksjonen av den første Robin. (Foto: Faksimile. Batman og Robin er copyright DC Comics, inc.)

Dick Grayson

Da Detective Comics i 1940 fant ut at Batman trengte yngre lesere, kom de med en plan for å skyte gullfuglen, og det gjorde de. Planen var Robin the Boy Wonder, bak masken unge Dick Grayson. Han var født inn i en sirkustropp, og familien hans var kjent under navnet The Flying Graysons. Han vokste opp blant trapeser og turnstenger, men da trapesen ble sabotert, ble Dick foreldreløs som åtteåring. Bruce Wayne, også foreldreløs, tok ham under sine vinger, og dermed ble Batman-tegneseriene aldri de samme.

Hva gjorde han for rollen?
Det er vanskelig å si hva han gjorde for Robin-rollen, rett og slett fordi det knapt er noe han ikke gjorde for Robin-rollen. Som den første Robin, skapte han rollen og gjorde at tegneserieleserne i ettertid kunne ha et sammenlikningsgrunnlag. 

Hvor er han nå?
Etter å ha vokst ut av den grønne spandex-shortsen, klarte han fortsatt ikke å legge heltedådene på hylla, så han utviklet en ny superhelt kalt Nightwing. Nightwing er pretty much fortsatt Robin, bare voksen. Dick Grayson vikarierer også for Batman når Bruce Wayne er utilgjengelig eller trenger å vise seg uten drakten.

LES OGSÅ: Topp 5 forvirrende omstendigheter i Marvel Comics

Robins endelikt. (Illus.: DC Comics, inc. 1988)
Robins endelikt. (Foto: Faksimile. Batman og Robin er copyright DC Comics, inc.)

Jason Todd

Opprinnelig var Jason Todds bakgrunnshistorie skremmende lik Dick Graysons; sirkussønn, familie drept av kriminielle, og så videre. Den eneste egentlige forskjellen mellom Dick Grayson og Jason Todd var i lang tid at Jason Todd var rødhåret og lenge brukte sirkusdrakten sin, helt til Dick Grayson gav ham en egen Robin-drakt. På dette tidspunktet farget Jason Todd håret sitt svart, og syklusen var fullbyrdet. Jason Todd var en livlig og alltid glad figur, og leserne gikk til slutt lei av figuren.

Hva gjorde han for rollen?
Jason Todd døde i 1988 etter at DC Comics opprettet et telefonnummer leserne kunne ringe inn til og bestemme hvorvidt han skulle drepes eller ikke. Det ble jevnt, men 5 343 innringere ville ha ham vekk fra jordens overflate, og 5 271 lesere ville lese mer om ham. Historien A Death in the Family fulgte, og Jokeren drepte Jason Todd. Dette førte til at Ayatollah Khomeini valgte å hedre Jokeren ved å gi ham en plass i den iranske regjeringen.

Vi må heller ikke glemme at tegneserieselskaper ikke kan la ting ligge. Før Jason Todd døde, endret DC Comics opprinnelseshistorien – og hårfargen hans. Han var nå, og hadde alltid vært, en svarthåret gategutt som hadde prøvd å stjele hjulene til Batmobilen.

Hvor er han nå?
Å, så du trodde folk holder seg døde i superhelttegneserier? Så naivt av deg. Ved noen såkalte «virkelighetsendrende omstendigheter», ble Jason Todd gjenopplivet, og tok i bruk navnet Red Hood; navnet Jokeren tok i bruk da han først beveget seg inn i forbryterenes verden. Han har hoppet litt frem og tilbake mellom de gode og de ondes rekker, men sist undertegnede sjekket, var Jason Todd noenlunde snill, om enn ikke litt forstyrret.

Tim Drake. (Illus.: DC Comics, inc.)
Tim Drake. (Foto: Illustrasjon. Robin er copyright DC Comics, inc.)

Tim Drake

I tomrommet etter Jason Todd var DC Comics usikre på hva beslutningen leserne tok egentlig betydde; ville de at Batman skulle fungere som en ensom ulv, eller hatet de bare Jason Todd? Eller var de bare interessert i å se DC Comics drepe en sentral figur? Fordi Batman-filmen fra 1989 ikke inneholdt en Robin, valgte DC å roe litt ned på den fronten i forkant av filmens utgivelse. Tim Drake dukket allikevel opp i 1989, i et tilbakeblikk til da Dick Graysons familie ble drept.

Hva gjorde han for rollen?
La oss bare si den på denne måten: Som niåring skjønte Tim Drake at Batman og Robins ekte identiteter etter å ha gjenkjent en karakteristisk turnbevegelse Robin gjør, og Tim Drake hadde i sin tid sett Dick Grayson gjøre den samme bevegelsen på sirkus. Tim Drake var en mye smartere og mer intuitiv figur enn de foregående Robin-figurene, og har gjennom hele tiden vi har kjent ham aspirert til å ta over tittelen «the World’s Greatest Detective», en tittel Batman til dags dato holder. Det skal sies at Bruce Wayne er sikker på at Drake snart vil gjøre seg fortjent til tittelen.

Hvor er han nå?
Selv om Drake ga avkall på stillingen som Robin, ga han aldri avkall på navnet, og heller ikke Batman. Han opererer under navnet Red Robin og hjelper til i Bat-familien nærmest daglig.

LES OGSÅ: Supre helter eller superhelter?

Damian Wayne og Bat-Cow. Ikke spør. (Illus.: DC Comics, inc. 2006)
Damian Wayne og Bat-Cow. Ikke spør. (Foto: Faksimile. Robin er copyright DC Comics, inc.)

Damian Wayne

Damian Wayne var resultatet av en het kveld mellom Batman og Talia al Ghul, arving til lederskapet i League of Assassins, en internasjonal terrororganisasjon styrt av den udødelige Ra’as al Ghul. Damian ble vokst frem i en kunstig livmor og nøye kontrollert. Etter han ble født, ble han opplært i kampsport og organisasjonsstyring, da moren planla å få ham til å overta både Wayne Enterprises og rollen som Batman.

Hva gjorde han for rollen?
Damian Wayne som Robin var en upålitelig, impulsiv og morderisk Robin. Batman brukte mye tid og krefter på å lære sønnen sin at ikke alt han lærte av moren var den rette måten å gjøre ting på. På mange punkter var Damian svært smart og vellærd, men det kom også klart frem at han fortsatt er et barn. Han higer etter bekreftelse fra faren sin, og selv om metodene hans er gale, er hjertet på rett sted, og han ønsker kun å hjelpe til i farens kamp mot kriminalitet.

Hvor er han nå?
Damian Wayne ble drept av sin egen klone, etter ordre fra deres felles mor, hvis mål er viktigere enn familie.

Så er spørsmålet: Hvilken Robin ville du hatt ved din side? Hør Tights diskutere det seg i mellom her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/05/Robin.mp3]

Last ned podcasten her:

Siste podcaster

    Anbefalte artikler