Rine i Bolivia: Episode 3

This content has been archived. It may no longer be relevant

Studentmorgens egen medarbeider Rine Aarvik er på studietur til Bolivia der hun skal gjøre feltarbeid, lære om landet og møte den bolivianske urbefolkningen. Bolivia er det fattigste landet i Sør-Amerika, og vi følger Rines reise gjennom fire episoder.

Forrige episode hørte vi om Rines uke på boliviansk sykehus med skadet fot. Heldigvis begynner foten å bli bedre igjen, og Rine har opplevd mye den siste uken.

LES OGSÅ: Rine i Bolivia: Episode 1 og Rine i Bolivia: Episode 2

Når vi ringer Rine denne gangen sitter hun i en bil etter båttur til en by som heter Cochocabana, og en bjelle i taket på bilen hun sitter i lager lyder for hver gang bilen kjører over en hump.

Etter en litt roligere periode i La Paz med uteliv, marked og restaurantmiddager, har vår reiseglade student endelig fått møte urbefolkningen.

Kongelig mottakelse

Rine forteller at de tidligere i uken var i en landsby der Aymara-urbefolkningen bor. Aymara er den mest utbredte urbefolkningen i landet. Rine forteller at de ble tatt imot som konger og dronninger.

– Da vi kom ut av bussen sto de klare med blomsterkranser som de la rundt halsen vår, og så spilte de fløyte og begynte å danse på rekke. Det var kjempestemning!

bolivia3-2
De norske studentene blir tatt imot som kongelige av Aymara-urbefolkningen (Foto: Rine Aarvik)

Ekkel og interessant middag

Etterpå var det klart for tradisjonell middag sammen med den lokale befolkningen. Urbefolkningen i Bolivia har helt andre mattradisjoner enn det de fleste er vant til, og dette fikk Rine oppleve.

– Vi spiste middag på deres måte, og det var ganske ekkelt men samtidig veldig interessant. Det går jo mye i poteter, ris og fisk, men greia er at de tilbreder dem på en veldig rar måte, forteller hun.

– Denne rare måten går for eksempel ut på at potetene kokes før de legges i kaldt vann, og etterpå “kakker” man på potetene for å skrelle dem.

Men det var ikke dette Rine syntes var mest fremmed. Hvordan man spiser er etter Rines mening litt uhygienisk.

– De la maten ut på noen tepper, også satt vi rundt teppene spiste med hendene.

Og konklusjonen er enkel:

– Alle prøvde å spise maten for å vise respekt, men det var ikke så godt egentlig.

Den bolivianske urbefolkningen på rekke og rad (Foto:Rine Aarvik)
Den bolivianske urbefolkningen på rekke og rad (Foto:Rine Aarvik)

Trodde de var i Hellas

Men Rine har ikke bare hilst på urbefolkningen. De reiser til et nytt sted hver dag og finner så ut hva de skal gjøre. Studentene har blant annet vært på en fantastisk tur over Titicacasjøen.

– Det er så stort at du egentlig tror det er et hav, sier Rine.

Etter en båttur tvers over sjøen stoppet de på den såkalte “Soløya”.

– Det var sånne steintrapper, masse hekker og esler som gikk rundt omkring. Også så masse farger, det var kjempefint der! Vi trodde vi var kommet til Hellas, forteller Rine begeistret. 

Under denne turen gikk også følget opp til en topp med utsikt over hele innsjøen.

 – Vi så faktisk helt til Peru.

Men reisen stopper ikke der, og neste uke skal vi blant annet få høre om Rines besøk på et hotell av salt ved verdens største saltsjø. Hun forteller at det visstnok er masse spesielle fugler og kaktuser der og gleder seg veldig masse. Vi i Studentmorgen gleder oss også til å høre mer fra Rine neste uke i siste episode av Rine i Bolivia.

Hør telefonpraten med Rine:
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/03/Rine-i-bilivia-episode-3-uten-musikk.mp3]

Anbefalte artikler