Rine i Bolivia: Episode 2

This content has been archived. It may no longer be relevant

Studentmorgens egen medarbeider Rine Aarvik er på studietur til Bolivia der hun skal gjøre feltarbeid, lære om landet og møte den bolivianske urbefolkningen. Bolivia er det fattigste landet i Sør-Amerika, og vi følger Rines reise gjennom fire episoder.

Forrige episode hørte vi om den lange reisen til Bolivia og Rines første opplevelser av landet, med både karneval, kultursjokk og fattigdom. Det kan kanskje høres dramatisk ut, og det har ikke blitt mindre dramatisk i Bolivia.

LES OGSÅ: Første episode av Rine i Bolivia

Etter heftig karnevalfeiring i Bolivias hovedstad Sucre, har Rine slått opp kneskaden i beinet sitt. Dette skjedde under en heftig feiring av at hun hadde blitt frisk igjen.

– Jeg kunne ikke gå i det hele tatt og ble veldig sint da det gikk opp for meg hva som hadde skjedd, forteller Rine.

Derfra bar det rett til et av Bolivias visstnok bedre sykehus.

– Det var ganske rart, og veldig skittent, sier den kneskadede studenten.

– Jeg vet ikke om det var uteliggere eller pasienter, men det lå mange mennesker på madrasser i gangene. 

Rine selv havnet i det minste på et rom, selv om standarden ikke akkurat kunne måle seg med et hotell.

– Jeg lå på en planke med grønne laken som hang rundt meg, forteller Rine, som nektet å ligge på observasjon der og heller har reist fram og tilbake til sykehuset i nærmere en uke.

Hør hele telefonpraten med Rine:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/03/Rine-i-Bolivia-episode-2-uten-sang.mp3]

I rullestol

– Kneskålen min har gått ut av ledd og jeg sliter med å gå, forteller Rine. Derfor sitter hun for øyeblikket mye i rullestol, og kommer seg ellers rundt på såkalte “gammeldagse krykker”. Det vil si slike krykker som man har under armene, ifølge Rine.

Rullestol i Bolivia er ikke bare enkelt, for ifølge den reiseglade studenten er ikke Bolivia det best tilrettelagte landet for mennesker med vanskeligheter med å komme seg frem.

– Jeg kan reise meg opp og komme meg inn i en butikk på krykker, men tenk på dem som faktisk sitter i rullestol til vanlig når det er så dårlig tilrettelagt, sier Rine.

Men kneskaden stopper ikke Rine fra å prøve ut nye ting, og bergensstudenten har på tross av skaden vært med på tur med firhjuling.

– Det var kjempegøy!  ler hun.

Ekte indianere!

Når vi ringer Rine står hun midt i en landsby med totempel, museum og masse urbefolkning. Om inntrykket av urbefolkningen forteller hun dette:

– De er veldig anonyme av seg, og de er sånn typisk indianere med langt svart hår og fletter, og går med lange skjørt og forklær. Og så styrer de med sitt og passer på ungene.

Det er ingen tvil om at Studentmorgens medarbeider trives godt i området rundt La Paz.

– Det er veldig fint her, i horisonten ser du Andesfjellene, også er det masse dyr her, både lamaer, kuer, griser og esler, forteller Rine.

I uken fremover skal studentene være i La Paz og reise rundt og gå på museum.

– Endelig får jeg være med etter en ukes pause på grunn av foten, bare jeg tar det litt med ro, sier Rine fornøyd.

Anbefalte artikler