Lånekassen innfører forsinkelsesrenter

This content has been archived. It may no longer be relevant

Lånekassen innfører en rekke endringer fra juni 2014, og i tillegg til forsinkelsesrenter må alle betale månedlige avdrag på studielånet.

Strengere straff for sen betaling

Fra juni 2014 må du belage deg på å betale mer hvis du ikke betaler regningen i tide. Betaler du for sent vil det bli beregnet forsinkelsesrenter på det beløpet du skulle ha betalt, fra første dag etter forfallsdato. Forsinkelsesrenten kommer i tillegg til det opprinnelige purregebyret.

Kommunikasjonsdirektør Anne Berit Herstad i Lånekassen sier at denne renten i dag er på 9,5 prosent, som vil tilsvare noen øre per dag man er forsinket, avhengig av hva månedsbeløpet er.

Anne Berit Herstad, Kommunikasjonsdirektør i Lånekassen. Foto: Jannecke Sanne Normann / Lånekassen
Anne Berit Herstad, Kommunikasjonsdirektør i Lånekassen. Foto: Jannecke Sanne Normann / Lånekassen

– Vi har frem til nå kun hatt purregebyr på kvartalsvise regninger som ikke har blitt betalt i tide. Nå har vi blitt pålagt å harmonisere med andre statsbanker, som Husbanken og Statens pensjonskasse, sier hun.

Følger kundenes ønsker

Herstad sier at de har valgt å innføre endringene både fordi tilbakebetalerne har ønsket det, og fordi de selv ønsker det.

– Det er jo stort sett månedlige regninger rundt om i samfunnet, og nå skal også vi starte med det. Samtidig har vi også åpnet for muligheten for å tegne avtalegiro, sånn at man får fast trekk fra kontoen sin.

Med de nye reglene får også lånetakerne mulighet til å velge mellom tre ulike forfallsdatoer, 5., 15. og 25. i måneden. Etter planen starter Lånekassen opp i juni med den første månedlige regningen.

– Slik kan man harmonisere det opp mot egen lønnsutbetaling. Vi har over flere år fått spørsmål om hvorfor vi ikke kan tilby månedlige betalinger, sier Herstad.

Hør intervjuet her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/03/Intervju-med-laanekassen.mp3]

– Vi tror det blir lettere å betale i tide

Lånekassen tror de nye endringene vil føre til at flere kunder betaler i tide.

– Vi har jevnt over veldig gode tilbakebetalere, men det er klart at når vi får et mindre beløp og man kan velge å få faste trekk og valg mellom flere forfallsdatoer, tror vi det blir lettere for folk å betale i tide. Så vi er helt sikre på at dette er en god løsning for kundene våre, sier Herstad.

Med de nye endringene kan også Lånekassens kunder velge å betale ned studielånet på kortere tid enn stardardtiden på 20 år.

– Kundene ønsker at ordningen skal være litt mer fleksibel, og når vi åpner for det i sommer kan man da gå inn og for eksempel velge kortere nedbetalingstid, men da med høyere månedlige betalinger, eller en standard tid på cirka 20 år, avslutter Herstad.

Anbefalte artikler